Luister naar

Blogs en bladen: de ongetemde Madonna

Nieuws
Jan van Benthem Jan van Benthem
woensdag 15 augustus 2018 om 03:00
Blogs en bladen: de ongetemde Madonna
Blogs en bladen: de ongetemde Madonna

de ongetemde Madonna

De Chinese tabloid Global Times (Wereldnieuws) kijkt vooruit naar de zestigste verjaardag, donderdag, van het fenomeen Madonna. De ‘best verkopende vrouwelijke muzikant aller tijden heeft een ongekende invloed’ op de cultuur, aldus het Chinese staatsblad. En nu ze zestig wordt, doorbreekt ze opnieuw barrières, deze keer als een gerijpte vrouw die nog steeds ongetemd brutaal en zinnelijk is en nergens excuses voor maakt’

Madonna kwam ongeveer gelijk op als de popzender MTV en heeft ‘als weinig andere artiesten de cultus van de jeugd belichaamd’. Op die manier heeft ze bijgedragen aan de geseksualiseerde westerse beeldcultuur – die ook in China populair is maar waaraan autoriteiten zich steeds meer ergeren.

de gesel van vakantiegangers

De vakantie van veel Duitsers eindigt het komende weekeinde met een langdurige marteling, zo waarschuwt Der Spiegel voor de enorme files op weg naar huis. Maar niet alleen de files zijn een gesel; dat zijn vakantiegangers zelf ook vooral voor de plekken waar ze naartoe reizen. ‘Het verloren paradijs’, kopt het blad op de voorpagina. ‘De reiziger verwoest waar hij van houdt’, stelt Der Spiegel. Door de massale aantallen veranderen toeristen de cultuur maar ook het uiterlijk van hun geliefde reisbestemmingen.

Dat is een bekend fenomeen, maar volgens Der Spiegel wordt het versterkt door de digitalisering van het reizen.

Daardoor worden de mooiste plekjes nu werkelijk overspoeld met bezoekers.

Trump wint handelsoorlog

Het gaat niet zo goed met de Chinese economie en zeker niet met de Chinese aandelenkoersen, laat The Economist zien.

Sinds de eerste tweets van president Trump over hogere importtarieven voor Chinese producten, is de gemiddelde aandelenprijs in China met bijna een kwart gedaald. China is door de grote schuldenlast van lokale overheden kwetsbaar voor dergelijke acties – en de koers van de Chinese yuan laat dat ook zien met een verlies van acht procent.

Trump lijkt dus niet te bluffen – hij maakt het de Chinese overheid erg lastig. In een bijeenkomst van het Politbureau – het hoogste orgaan binnen de communistische partij – stelden de leiders vast dat ze weer prioriteit moesten geven aan economische groei ‘gezien de duidelijke veranderingen in het klimaat buiten China’.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Jordaniërs protesteren bij de ambassade van Israël in Amman.

Ook Arabische buurlanden zetten in op diplomatieke uitweg voor conflict tussen Israël en Iran

Jordanië en Saoedi-Arabië schoten Israël afgelopen weekeinde te hulp. Dat wil niet zeggen dat deze buurlanden Israël zullen steunen bij een eventueel tegenoffensief. Ze bewandelen liever de weg van de diplomatie.

‘Met deze bepaling wordt gepoogd abortus eendimensionaal te benaderen als mensenrecht.'

Wat verandert er concreet als abortus een Europees mensenrecht wordt? 'Voorbeeld van symboolpolitiek'

Zelfs als abortus in Europa als mensenrecht wordt opgenomen in het Handvest van de Grondrechten zal het in de praktijk weinig tot niets uitwerken, zeggen deskundigen.

Een dertienjarig gevlucht meisje en haar moeder verblijven nu in een opvangkamp. 'Het enige wat ze willen, is terug naar huis.’

De oorlog in Soedan treft kinderen hard. 'Een misbruikt meisje vroeg: wat heb ik fout gedaan?'

Verscheurde gezinnen, misbruik tijdens het vluchten en een toename van genitale verminking: kinderen betalen de hoogste prijs van het conflict in Soedan. ‘Hun toekomst is in een oogwenk weggevaagd.’

In Teheran werden demonstraties gehouden om de 'onverwacht succesvolle' aanval op Israël te vieren.

Israël wil Iran prijs laten betalen 'op gepast moment'

Volgens Benny Gantz, lid van het Israëlische oorlogskabinet, zal Israël ‘Iran een prijs laten betalen op een manier en op een moment die voor ons gepast zijn’. Dat zei hij zondag bij aanvang van het overleg van het oorlogskabinet.

Het Weda Bay Industrial Park op het dunbevolkte eiland Halmahera is het eerste geïntegreerde industrieterrein voor nikkel ter wereld - van mijn tot Tesla, is het streven.

De nikkelwinning neemt de Molukken over. 'Na iedere regenbui kleurt de rivier bruin en rood'

Indonesië stimuleert de bouw van reusachtige nikkelmijnen en smelters in een poging de mondiale markt voor batterijen en elektrische voertuigen naar zich toe te trekken. Op het eiland Halmahera zijn de gevolgen te zien.

Het antiraketsysteem Iron Dome boven Israël in actie. Door nieuwe kunstmatige intelligentie is het afweersysteem nog efficiënter geworden.

De les van dit weekend: AI nestelt zich definitief op het slagveld. 'Anderen zullen van Israël leren'

De gewelddadige Iraanse armada van driehonderd drones en raketten richtte zondagnacht nauwelijks schade aan in Israël. Kunstmatige intelligentie heeft zich met succes op het slagveld gemeld.