Direct naar artikelinhoud
Plogging

Nieuwe hype plogging combineert joggen en vuilnis rapen

Plogging in KortrijkBeeld RV Hannes Coudenys

Vergeet 'hygge' (een soort gezelligheid) en 'fika' (een soort koffiepauze). Het is nog niet voor meteen, maar met de lente bijna in zicht is 'plogging' het nieuwe wondermiddel uit het Hoge Noorden. Die combinatie van joggen en zwerfvuil rapen levert je niet alleen een betere conditie op, maar ook een nettere straat. 

In Zweden en Denemarken leven de gelukkigste mensen ter wereld, dat weten we allemaal. En dus houden we met argusogen in de gaten wat daar zoal gebeurt. In een poging hun geluksgevoel naar hier te exporteren, kopiëren we hun koffiepauzes en laten we massaal dekentjes, kussens en knetterende haardvuren aanrukken. Maar toen ze in Zweden plots massaal de straat op gingen in strakke lycrapakjes, en gewapend met wapperende vuilniszakken, wisten we even niet zo goed of we dat nu wel na moesten doen. 

Gelukkig bedachten de  Zweden ook voor dat fenomeen een catchy naam, en sindsdien is plogging goed op weg de nieuwste Scandinavische hype te worden. De naam is een samentrekking van 'jogging' en 'plocka' – wat in het Zweeds 'verzamelen' of 'oprapen' betekent. En dat is ook precies wat het is. Je neemt tijdens je looptraining een vuilniszak mee en raapt al het zwerfvuil op dat je onderweg ziet liggen. 

Interval

Een combinatie die steeds meer mensen aanspreekt, zo blijkt. Een zoekopdracht op Instagram levert foto's op van ploggers in Parijs, Edinburgh, Keulen, Maleisië en Mexico City. En ook bij ons krijgt het fenomeen stilaan voet aan de grond. Hannes Coudenys, digital creative bij communicatiebureau Hurae, trok er vorige week voor het eerst al ploggend op uit in zijn thuisstad Kortrijk. "Ik stoorde me al langer aan de grote hoeveelheid zwerfvuil op mijn vaste looptraject. Maar pas toen ik op het internet foto's van plogging zag passeren, bedacht ik dat ik daar zelf ook iets aan kon doen." 

Coudenys wou, naar goede gewoonte, zo'n tien kilometer lopen. "Maar die afstand heb ik niet gehaald. Doordat je constant moet stoppen, ligt je tempo een stuk lager. Normaal loop ik zo'n tien kilometer per uur, nu waren dat er amper vijf. Maar het is na afloop wel een fantastisch gevoel als je die volle zak in de container kunt dumpen."

'Je looptempo ligt lager, maar het is na afloop wel een fantastisch gevoel om die volle vuilniszak in de container te dumpen'
Hannes Coudenys, plogger van het eerste uur

Ondanks dat lagere tempo is plogging wel degelijk een aanrader voor wie aan zijn conditie wil werken. "Eigenlijk is het een soort intervaltraining waarbij je tussen de inspanningen rustmomenten inlast", legt topsportcoach Paul Van Den Bosch uit. "Voor beginnende lopers is dat sowieso een goed idee, maar ook geoefende lopers kunnen er hun voordeel mee doen. Door bijvoorbeeld tussen het oprapen van vuil door telkens een spurt trekken." 

Handschoenen

Coudenys wil plogging dus zeker nog eens proberen, al trekt hij de volgende keer wel beter voorbereid de straat op. "Handschoenen zijn geen overbodige luxe. Ik heb nu vooral blikjes en sigarettenpakjes opgeraapt maar je komt ook heel wat zaken tegen die je liever niet met je blote handen wil aanraken."

Ook VRT-sportjournalist Ruben Van Gucht is, zonder dat hij dat zelf wist, een plogger van het eerste uur. Op sociale media allerhande post hij al geruime tijd foto's en filmpjes van zijn pogingen om het zwerfvuil in zijn buurt op te ruimen. "Ik neem tijdens de wandelingen met mijn hond of mijn dagelijkse looptraining wel vaker een vuilniszak mee", vertelt hij. "Maar ik wist niet dat dat nu ook een officiële naam had." 

Dat steeds meer mensen er, net zoals hij, met een vuilniszak op uittrekken vindt Van Gucht vanzelfsprekend een goede zaak. "Al lijkt het me toch vooral een symbolisch gebaar. Ik geloof nooit dat we met plogging alle zwerfvuil van straat zullen krijgen."

Jan Verheyen van de openbare afvalstoffenmaatschappij OVAM geeft Van Gucht gelijk. "Opruimacties zijn slechts één onderdeel van de oplossing voor het zwerfvuilprobleem, ook sensibilisering en een strikt handhavingsbeleid zijn een noodzaak." Wat niet betekent dat ze bij OVAM niet warmlopen voor plogging. "We vinden het een fantastisch idee. Zeker omdat we uit onderzoek weten dat mensen die meedoen aan een opruimactie daarna veel minder snel geneigd zullen zijn om vuilnis achter te laten." 

Een foto die is geplaatst door ploggingmx (@ploggingmx) op

Een bericht gedeeld door Ruben Van Gucht (@rvangucht)

Een foto die is geplaatst door Ruben Van Gucht (@rvangucht) op