Hoge aantal herhaalde abortussen ‘onwenselijk’

Nieuws
Het aantal vrouwen dat vaker dan eenmaal een zwangerschap laat afbreken, blijft onveranderd hoog. Ruim 35 procent van de zwangerschapsafbrekingen in 2016 was bij vrouwen die eerder ook al een of meer abortussen ondergingen.
anp
woensdag 17 januari 2018 om 11:33

Den Haag

Dat blijkt uit de jaarrapportage over 2016, die minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) woensdag naar de Tweede Kamer heeft gestuurd. In 2016 nam wel het totaal aantal abortussen licht af naar 30.144. Daarmee zet de trend van lichte daling sinds 2010 zich door, hoewel die trend in 2015 werd onderbroken door een hoger aantal abortussen (30.803). Van alle abortussen in 2016 was 12 procent bij vrouwen uit het buitenland, vooral uit Duitsland en Frankrijk.

Het percentage herhaalde abortussen blijft ongewijzigd, ten opzichte van de jaren vóór 2016. In 2016 hadden zo’n 6900 vrouwen die een zwangerschap lieten beëindigen, dat ook al een keer eerder gedaan. Ongeveer 2290 vrouwen meldden zich voor de derde keer voor een abortus, en voor zo’n 840 vrouwen was het de vierde keer dat ze een abortus ondergingen. Daarnaast waren er ook nog tussen de 550 en 600 vrouwen die voor minimaal de vijfde keer een zwangerschap lieten afbreken.

Minister De Jonge heeft in december, tijdens de behandeling van zijn begroting in de Tweede Kamer, gezegd dat hij over deze cijfers met huisartsen en abortusklinieken in gesprek wil. Hij vindt dat artsen met kwetsbare vrouwen op een ‘indringender manier’ over anticonceptie moeten spreken. ‘Als we de cijfers goed op ons laten inwerken, kunnen we allemaal zien dat het onwenselijk is dat een flink deel van de abortussen herhaalde abortussen blijken te zijn.’

tienerzwangerschap

De bewindsman wijst er in een begeleidende brief op dat het aantal zwangerschapsafbrekingen bij tieners ook blijft dalen. Een kleine 10 procent van de abortussen werd in 2016 uitgevoerd bij meisjes niet ouder dan negentien jaar. De VBOK, een vereniging die zich inzet voor het ongeboren kind, plaatst hier een kanttekening bij. Directeur Arthur Alderliesten wijst erop dat het aantal zwangerschapsafbrekingen bij tieners slechts licht daalde, terwijl het aantal tienermoeders in 2016 veel sterker afnam - met ruim 14 procent. ‘Het absolute aantal van minder zwangerschapsafbrekingen lijkt reden tot blijdschap, maar relatief gezien hoeft het helemaal geen dalende trend te zijn.’

Ruim de helft van het aantal abortussen werd uitgevoerd tijdens de eerste zeven weken van de zwangerschap. Verreweg de meeste abortussen werden uitgevoerd in abortusklinieken. Zo’n 8,5 procent had plaats in ziekenhuizen. Juist láte zwangerschapsafbrekingen worden vaak in het ziekenhuis uitgevoerd; de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd neemt aan dat dit komt door de uitslagen van prenatale screening. Ruim 93 procent van de vrouwen die in 2016 abortus ondergingen, raadpleegde geen andere deskundige naast de arts. <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Eric Weber met zijn hond Luna

'Lopen in een kilt is voor mij de vrijheid'

naam: Eric Weber (54), producent geluidsdragers

In een brief aan de studentenvakbond stelt het bestuur dat ‘stil blijven terwijl er een inbreuk is op mensenrechten, gezien kan worden als een indirecte vorm van steun voor hen die de rechten overschrijden’.

Haagse kunstacademie verbreekt na aandringen studenten banden met Israëlische academie

De Haagse Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten (KABK) stopt de samenwerking met een prestigieuze Israëlische kunstacademie. Het is zover bekend de eerste Nederlandse onderwijsinstelling die na protest de banden verbreekt.

Zowel in Amsterdam als in Utrecht waren deze week protesten. Kay deed mee in Utrecht. 'De politie gebruikte geweld tegen mij.'

Deze christelijke student raakte gewond bij de universiteit. 'Wij zitten hier niet voor de lol'

Was het politieoptreden van afgelopen week bij universiteiten buitensporig gewelddadig? Ja, claimt demonstrant Kay, die vertelt dat hij aan het protesteren meerdere kneuzingen overhield.

Joost Klein tijdens een repetitie op het Eurovisie Songfestival.

Optreden Joost Klein bij finale Songfestival op losse schroeven, politieke spanningen lopen op

Het is nog altijd onduidelijk of Joost Klein mag meedoen aan de finale van het Eurovisie Songfestival vanavond. Organisator EBU en de Zweedse politie lieten weten dat ‘een incident’ rond Klein wordt onderzocht.

Wytze Walstra, Katja Zweerus en Simon Verboom (van links naar rechts) op de plek in Elst waar hun voedselbos moet komen.

Vier twintigers beginnen een eigen voedselbos: 'We gaan met eigen ogen zien hoe het landschap herstelt'

Vier jonge vrienden worden beheerders van een lap grond om een voedselbos te planten. Steeds meer mensen kiezen voor deze duurzame vorm van landbouw. ‘Onkruid is een stom woord - alle planten hebben een functie.’

Stolpersteine is een project van de Duitse kunstenaar Gunther Demnig (1947, Berlijn). Zijn motto is ‘Een mens is pas vergeten als zijn naam vergeten is’.

Drie struikelstenen die holocaustslachtoffers herdenken uit de stoep gewrikt in Dordrecht: 'Buitengewoon bedroevend'

Het terugplaatsen van drie verdwenen struikelstenen in Dordrecht gaat waarschijnlijk een paar maanden duren, zegt de werkgroep Stolpersteine Dordrecht. Burgemeester Kolff spreekt van een ‘buitengewoon bedroevende’ actie.