Midden-Oosten

EU kondigt steunpakket van 1 miljard euro aan voor Libanon, ook om migranten tegen te houden

De EU biedt Libanon een steunpakket van 1 miljard euro aan. Dat meldt de voorzitter van de Europese Commissie, Ursula von der Leyen, donderdag in Beiroet. Het geld moet de stabiliteit bevorderen en gaat ook naar “grensbeheer”.

yda, kg, rtr
Bron: Reuters

Een bloederige oorlog in Gaza en oplopende spanningen tussen Iran en Israël – nu meer dan ooit is stabiliteit cruciaal in het Midden-Oosten. Dat stelt de Europese Commissie. Daarom overhandigt ze een fonds van 1 miljard euro aan Libanon.

De som geld is beschikbaar van dit jaar tot 2027, aldus von der Leyen op een gezamenlijke persconferentie met de Libanese premier Najib Mikati en de Cypriotische president Nikos Christodoulides. Het fonds wil voornamelijk de Libanese economie reanimeren, maar gaat ook richting “grensbeheer”, waarmee wordt verwezen naar migratie.

Libanon vangt al ruim tien jaar 1,5 tot 2 miljoen Syriërs op, maar volgens de VN leeft bijna 90 procent van hen onder de extreme armoedegrens. Daarnaast verloopt de integratie moeizaam, en zijn racistische incidenten schering en inslag in het land.

Smokkel bestrijden

“Libanon en zijn bevolking kunnen rekenen op de aanhoudende steun van de EU”, schrijft Von der Leyen op sociale media. Het steunpakket zou bijdragen aan “de sociaal-economische veerkracht van het land”, en de “algemene veiligheid en stabiliteit.”

“De EU-steun zal basisdiensten zoals onderwijs, sociale bescherming en gezondheidszorg voor de bevolking van Libanon versterken”, stelt de Commissie in een verklaring. “Verder steunen we de Libanese strijdkrachten met apparatuur en trainingen voor grensbeheer en om smokkel te bestrijden.”

Meer doden, meer geweld

Er zijn verschillende politieke initiatieven om druk uit te oefenen in de regio. Woensdag maakte de Franse minister van Buitenlandse Zaken nog een ongeplande stop in Egypte. Stéphane Séjourné benadrukte dat een Frans voorstel om escalatie tussen Israël en Iran te voorkomen, bovenaan de agenda moet staan.

Er wordt herhaaldelijk geschoten tussen Israël en anti-Israëlische strijdkrachten aan de grens tussen Israël en Libanon. Tienduizenden mensen aan beide zijden van de grens zijn ontheemd door de gevechten.

Ngo’s zijn niet te spreken over de Europese plannen in Beiroet. Het steunpakket is controversieel. Zo verwacht 11.11.11 dat een akkoord met Libanon zal leiden tot “meer doden, meer geweld en meer irreguliere migratie”.

De Croo sprak daarentegen van een “duurzame manier om migratie tegen te gaan”. “Het is een goede zaak dat Europa een actieve rol opneemt in de regio, want wij zijn de eersten die de gevolgen dragen van instabiliteit.”