Direct naar artikelinhoud
Verenigde Staten

Gorbatsjov kritisch nadat Trump zich terugtrekt uit verdrag: “Begrijpt hij echt niet waartoe dit kan leiden?”

Mikhaïl Gorbatsjov en de toenmalige Amerikaanse president Ronald Reagan bij de ondertekening van het verdrag in 1987.Beeld Getty Image

Het plan van de Amerikaanse president Donald Trump om zich terug te trekken uit het INF-wapenverdrag oogst veel kritiek. Voormalig Sovjetleider Mikhaïl Gorbatsjov, medeondertekenaar van het verdrag, noemt het plan van Trump “een vergissing”.

“Onder geen enkele omstandigheid mogen we oude ontwapeningsovereenkomsten opzeggen... Begrijpen ze echt niet in Washington waar dit toe zou kunnen leiden?”, citeerde het persbureau Interfax Gorbatsjov. “Uit het INF stappen is een vergissing.”

Ook de Duitse minister van Buitenlandse Zaken Heiko Maas reageerde met onbegrip op de aankondiging van Trump. De SPD-politicus noemde de plannen van Trump “betreurenswaardig”. Al dertig jaar lang is het INF-verdrag “een belangrijke pijler van onze Europese veiligheidsarchitectuur”, zei Maas.

Het verdrag uit 1987 verbiedt de Verenigde Staten en Rusland om kernraketten voor de korte- en middellange afstand met een bereik van 500 tot 5.500 kilometer te bezitten, produceren of testen.

De meest recente en verreikende ontwapeningsovereenkomst tussen de twee landen - het nieuwe START-verdrag van 2010 - loopt in 2020 af. Maas zei in dat verband dat een breuk in het INF-verdrag ook “negatieve gevolgen” zou hebben voor de onderhandelingen over een nieuw START-verdrag, dat dringend nodig is.

De Russische president Vladimir Poetin wil een verklaring van Washington waarom de VS zich willen terugtrekken uit het ontwapeningsverdrag, wanneer hij komende week in Moskou een ontmoeting heeft met de Amerikaanse nationale veiligheidsadviseur John Bolton, zei Poetins woordvoerder tegen persbureau RIA.

Trump had Moskou ervan beschuldigd de overeenkomst niet na te leven.

De Russische president Vladimir Poetin (r.) wil een verklaring van Trump waarom de Amerikanen zich willen terugtrekken uit het ontwapeningsverdrag.Beeld AFP