Direct naar artikelinhoud
Migranten

Sylvie Micholt (CD&V) wil transmigranten juridisch bijstaan: “Sommigen krijgen een matrak tussen de benen”

Sylvie Micholt staat straks op de CD&V-lijst in Brugge: "Ik hoop dat voorzitter Wouter Beke en de anderen eens goed nadenken over welke kant het opgaat."Beeld Wouter Van Vooren

Nadat een pastoor er met de dood werd bedreigd, blijven de spanningen in Zeebrugge oplopen, zegt advocate Sylvie Micholt. Zij wil transmigranten nu juridisch advies geven. “Die mensen durven geen klacht in te dienen, natuurlijk.”

“De toestand raakt meer en meer gespannen”, zegt advocate Sylvie Micholt. “Er zijn heel wat mensen die de transmigranten in Zeebrugge humanitaire hulp aanbieden. Maar er zijn ook een heleboel tegenstanders die de pastoor en de vrijwilligers angst aanjagen.”

Het stond onlangs in alle kranten: de Zeebrugse pastoor Fernand Maréchal kreeg zelfs al doodsbedreigingen, omdat hij transmigranten helpt. “Die mensen krijgen elke avond een kom soep en wat rijst met vis of vlees aangeboden”, zegt Micholt, die de actie steunt. “Er worden ook slaapzakken en kleren uitgedeeld, en één keer in de week komen een paar artsen medische verzorging aanbieden.”

En u wil ook juridisch advies verlenen?

Sylvie Micholt: “Juist. Ik zou daar graag mee starten en heb mijn balie om toestemming gevraagd. Ik zou mensen op hun rechten en plichten kunnen wijzen. Dat ze een klacht kunnen indienen als ze door de politie worden toegetakeld, bijvoorbeeld.”

Gebeurt dat dan?

“Wel, de politie grijpt soms hardhandig in als mensen in de haven proberen binnen te dringen. Sommige migranten krijgen een matrak tussen de benen. En dat lijkt mij ongeoorloofd. Maar die migranten durven geen klacht in te dienen, natuurlijk. Daar wil ik hen bij helpen. Tegelijk zou ik hen uiteraard ook uitleggen dat het strafbaar is om in de haven binnen te dringen.”

U zou hen de tocht naar Engeland afraden?

“Uiteraard. Ik zou het hen uit het hoofd praten dat Engeland het walhalla is, zoals dat in de jaren tachtig misschien het geval was, toen je er snel papieren kon krijgen. De situatie van veel migranten in Engeland is erbarmelijk: ze werken er illegaal en vaak in bijzonder onaangename omstandigheden.”

'Theo Francken tweet zoals de heer Trump. En wij staan erbij en kijken ernaar'

Wat moeten ze dan doen?

“Als ze daarvoor in aanmerking komen: hier of in een ander land asiel aanvragen. Ik zou hen ook uitleggen dat de meeste Europese landen geen arbeidsmigratie kennen, dus dat de toekomst die de mensensmokkelaars hen hebben voorgespiegeld, hier niet bestaat. Tegelijk vind ik wel, samen met onder meer 11.11.11, dat België en andere Europese landen dringend moeten nadenken over het wél toelaten van arbeidsmigratie.”

Begrijpt u dat de overheid wil vermijden dat Zeebrugge een nieuw Calais wordt?

“Uiteraard. Het is terecht dat men dat wil voorkomen. Maar het is niet omdat je mensen elke avond een kom soep geeft, dat Zeebrugge een nieuw Calais zal worden. De mensen komen niet voor de soep, maar voor de haven. Wacht maar tot de haven in Oostende opnieuw een overtocht naar Engeland zal aanbieden, dan trekken ze ook daar naartoe.”

Hulp veroorzaakt geen aanzuigeffect?

“Helemaal niet. En zeggen dat je die mensen geen hulp of eten mag aanbieden, vind ik onaanvaardbaar. En alleen maar op die mensen jagen, zoals minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) nu doet, is ook niet de oplossing. Met alleen repressie los je dit niet op. Je kunt die transmigranten perfect menselijk opvangen en informeren.”

Klopt het dat een aantal activisten van het nationalistische Voorpost onlangs de kerk van pastoor Maréchal is binnengedrongen?

“Ja. Ik zou daar liever niet te veel ruchtbaarheid meer aan geven, maar dat is inderdaad gebeurd. Zij hebben affiches met informatie over de voedselbedeling afgetrokken. De pastoor was daarvan onder de indruk, maar die man is ongelofelijk overtuigd van het belang van barmhartigheid. Hij hoopt nu in alle rust te kunnen verder werken.”

Wat zegt SP.A-burgemeester Renaat Landuyt?

“Die werkt ons voorlopig niet tegen, maar steun krijgen we zeker ook niet van hem.”

U staat in oktober op plaats 45 van de Brugse CD&V-lijst.

“Ja. De christendemocratie zat bij ons in de familie, mijn vader en grootvader waren ook leden van de partij. En mijn visie sluit aan bij die van CD&V vandaag. Ik heb mijn plan om juridische bijstand te verlenen aan transmigranten ook voorgelegd aan de studiedienst, en zij hebben dat idee positief onthaald.”

'Ik zou transmigranten uitleggen dat de toekomst die de mensensmokkelaars hen hebben voorgespiegeld, hier niet bestaat'

Uw partijgenoot Daniël Vanhessche, burgemeester van Jabbeke, zei vorige week op Radio 1 dat het ‘niet mooi ogend is’ als schoolgaande kinderen straks mensen ‘van een andere origine’ zouden zien op straat.

(droog) “Ik denk dat er binnen alle partijen afwijkende meningen over deze kwestie bestaan, niet alleen bij CD&V.”

Uw partij maakt wel deel uit van een regering die sinds kort kinderen opsluit, wat door alle mensenrechtenverdragen wordt verboden.

“En daar kan ik niet mee akkoord gaan. Ik heb al verschillende cliënten gehad met kinderen die hier geboren en getogen zijn en toch worden uitgewezen. In heel wat van die gevallen zou een humanitaire regularisatie gepast zijn. Ik weet dat staatssecretaris van Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) nu zegt dat het de verantwoordelijkheid van de ouders is. Dat de vader van het gezin dat werd opgesloten een crimineel is. Maar dat is nog geen reden om de kinderen te straffen.”

Wat vindt u ervan dat Francken zulke informatie uit een individueel dossier zomaar op de straatstenen gooit?

“Heel straf. Francken tweet zoals de heer Trump. En wij staan erbij en kijken ernaar.”

Uw partij ook.

“Ik wil mij niet te veel bemoeien met de nationale koers van de partij, ik engageer mij in oktober op lokaal niveau. Maar ik hoop wel dat voorzitter Wouter Beke en de anderen eens goed nadenken over de kant die het momenteel opgaat.”