Direct naar artikelinhoud
Verkiezingen

Jean-Marie Dedecker duwt West-Vlaamse Kamerlijst N-VA: “Ik mag mijn gedacht zeggen”

Jean-Marie DedeckerBeeld Belga

Jean-Marie Dedecker blijft burgemeester van Middelkerke, maar keert tegelijk terug naar de nationale politiek. Hij duwt op 26 mei de West-Vlaamse N-VA-lijst. Dat levert hem bijna zeker een zitje op in de Kamer waaruit hij in 2014 verdween.

“Ik heb getwijfeld of ik dit wel moet doen”, zegt Dedecker in een gesprek met Het Laatste Nieuws. “Maar wil ik in mijn gemeente iets moois opbouwen, dan heb ik machtige vrienden nodig in Brussel. En ik geef toe: mijn ego en mijn temperament hebben altijd heimwee gehad naar het donderdagse spreekgestoelte in de Kamer. Niet naar de files naar Brussel, wel naar het debat.”

Mond wassen met zeep

Dedecker gaat zetelen als onafhankelijke, niet als partijlid. “Ik mag in de Kamer mijn gedacht zeggen, zonder beperkingen. Dat heb ik zo afgesproken met mijn vrienden Theo Francken en Bart De Wever. Anders had ik het niet gedaan. Wat ik vanaf nu wel ga doen, is mijn mond wassen met zeep voor ik iets stouts zeg over mensen van N-VA.” Hij lacht. “Ik ben 66. Ik weet stilaan perfect hoe ver ik te ver mag gaan.”

Voor het Vlaams Parlement zal de lijst worden getrokken door Izegems burgemeester en Vlaams parlementslid Bert Maertens. Hij behaalde in zijn gemeente een puike score voor zijn partij bij de lokale verkiezingen van oktober vorig jaar.

Sander Loones zal zoals verwacht de Kamerlijst trekken. Loones is voormalig Europarlementslid en was na het ontslag van Steven Vandeput - die burgemeester van Hasselt werd - in december korte tijd minister van Defensie.

De komst van Dedecker hing al enkele weken in de lucht.