© Inge Kinnet

Duitse groep op Graspop: “Satan bestaat echt”

Het metalfestival Graspop is ook op deze behoorlijk zonnige zaterdag volgelopen voor optredens van onder meer de Deense groep Volbeat en de Amerikaanse shockrockers van Marilyn Manson. In afwachting van die hoofdacts werd het publiek in Dessel getrakteerd op enkele pure metalacts.

cwil

De Duitse groep Kreator, die al sinds de jaren tachtig een stevige reputatie heeft opgebouwd in de trash metal, zong vooral nummers uit het jongste album Gods of violence. Daar kwamen vele mooie melodieën, maar ook een flinke brok agressie bij kijken. “Satan is real”, riep zanger Mille Petrozza in het refrein van het gelijknamige nummer. Een andere keer liet hij het publiek de leuze ‘We shall kill’ meezingen.

Kreator heeft geen kwade bedoelingen, maar wil vooral het blinde geloof in oorlog en kwaadwillige politici op de korrel nemen. Voor wie de achtergrond van de groep niet kent, was het in Dessel wel even schrikken bij de teksten. De band slaagde er wel in om een flinke moshpit te creëren. Wel spijtig dat Petrozza niet altijd toonvast zong en dat veel nummers te veel op elkaar lijken.

© Inge Kinnet

Zangeres krijst longen uit het lijf

De Zweedse groep Arch Enemy, die vlak voor Kreator het hoofdpodium mocht bestijgen, was beter in vorm. Frontvrouw Alissa White-Gluz, het enige bandlid dat uit Canada komt, krijste de longen uit haar lijf. Uit eerbied voor haar bandleden had ze haar haren wel blauw een geel geverfd, in de kleuren van de Zweedse vlag dus.

Alissa is een van de weinige vrouwelijke grunters in de metal. Ze brulde zich door razendsnelle deathmetalnummers, die stuk voor stuk een mooie melodie hadden. The world is yours, een nummer uit het nieuwe album Will to power, stond symbool voor de hele set, met een tekst die mensen oproept om vrij te zijn en zelf het geluk in handen te nemen.

© Jef Matthee

Het was wel vreemd dat gitarist en songschrijver Michael Amott amper het publiek in keek, en zijn gezicht verborgen hield achter zijn lange zwarte haren. Voor Arch Enemy geldt zowat hetzelfde als voor Kreator: goed om eens te zien, maar wel veel van hetzelfde.