© rr

Vreemdelingenzaken moet uitzoeken hoeveel visa Kucam ‘regelde’

Naast het gerechtelijk onderzoek zoekt Vreemdelingenzaken uit hoeveel Syrische christenen via Melikan Kucam (N-VA) een humanitair visum bekwam. De administratie stond buitenspel.

YD

Minister van Asiel en Migratie Maggie De Block (Open Vld) heeft de Dienst Vreemdelingenzaken opgedragen uit te zoeken hoeveel humanitaire visa zijn uitgereikt, op welke manier en via welke tussenpersonen, zoals onder meer Melikan Kucam. De Dienst Vreemdelingenzaken (DVZ) heeft nooit contact gehad met Kucam en was niet op de hoogte dat hij als tussenpersoon optrad. Kucam diende rechtstreeks bij het kabinet van staatssecretaris Theo Francken (N-VA) lijsten in met namen van Syrische christenen die een humanitair visum wilden krijgen.

De kabinetsmedewerkster van Francken die verantwoordelijk was voor humanitaire visa, Lies V., stuurde de goedgekeurde lijsten vervolgens mondjesmaat door naar de administratie, met de opdracht om die mensen een humanitair visum te geven. DVZ moest alleen een veiligheidscheck doen.

Maar op basis waarvan maakte Kucam zijn selectie? Hoe ging het kabinet van Francken om met de namen die het van Kucam kreeg? En hoeveel christenen zijn met de hulp van Kucam naar ons land gekomen? Daarop bleef Francken gisteren het antwoord schuldig. Ook zijn medewerkster was de hele dag niet bereikbaar.

© NVA

Feestjes en recepties

Feit is dat Kucam Francken en Lies V. bijzonder goed kende. Op sociale media staat hij samen met de haar op foto’s genomen op feestjes, recepties of tijdens etentjes. Hij was op haar trouwfeest. Zij was op 1 april op het nieuwjaarsfeest van de Assyrische gemeenschap en werd daar op het podium in de bloemetjes gezet.

Dat bewijst nog niet dat het kabinet van de fraude wist of er iets mee te maken had. Het gerecht benadrukte dinsdag dat het voorlopig geen aanwijzingen heeft dat Francken of iemand van zijn kabinet bij strafbare feiten betrokken zou zijn. Door zijn goede banden met het kabinet slaagde Kucam er blijkbaar wel makkelijk in om visa te krijgen. Mogelijk gaat het om honderd tot tweehonderd mensen die zo naar ons land zijn gekomen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Keuze van de Redactie

MEER OVER