© Frederik Maesen

Foto’s van Zonhovenaar al 48 miljoen keer bekeken op Google: “Ik doe het voor het compliment”

Frederik Maesen (42) is zonder twijfel een van de meest bekeken Limburgers op het internet. Althans, zijn foto’s toch. De Zonhovenaar maakt 360°-panoramafoto’s op plaatsen waar de auto van Google Street View niet kan komen, en bereikte met al zijn foto’s al 48 miljoen mensen. Zijn meest bekeken foto is er eentje uit eigen gouw, van het Prinsenhof in Kuringen, die al door 1.365.825 mensen gezien werd. “Een dankjewel van mensen die ik met mijn foto’s heb kunnen helpen, dat is het mooiste compliment”, zegt de digital marketeer.

Gunter Willekens

Om maar meteen op de vraag te antwoorden die iedereen zich nu stelt: Frederik verdient geen cent aan zijn populariteit op Google. “Het enige wat Google weggeeft, is punten. Des te meer foto’s en reviews je deelt, des te meer punten je krijgt. Die punten leveren dan weer bepaalde voordelen op, zoals vroegtijdig toegang tot nieuwe Googlefuncties.”

“Maar daar doe ik het dus niet voor”, lacht de Zonhovenaar. “Ik hoop dat ik mensen kan helpen als ze de juiste weg zoeken, of als ze zich een beeld willen vormen van hun bestemming. Ik vind het een fijne gedachte dat ik dankzij mijn foto’s andere mensen kan inspireren om leuke winkeltjes, restaurants of zelfs andere continenten te bezoeken.”

© Frederik Maesen

Van Italië tot Kuringen

Zo lokt hij wellicht veel volk naar Noord-Italië. De eerste van de intussen eindeloze reeks prenten die hij op Google Maps postte, was er namelijk eentje van het Gardameer. “Dat moet in 2013 geweest zijn”, zegt hij. “Ik kreeg toen op mijn iPhone een berichtje van Google, met de vraag om te laten zien waar ik was. Iedereen krijgt zo wel eens een oproep. Ik heb me meteen als lokale gids geregistreerd.”

Sindsdien gaat vrijwel elk vrij moment naar het maken van foto’s. “Ik probeer zo vaak mogelijk met de fiets naar het werk te rijden”, zegt Frederik. “Als het kan, dan maak ik een ommetje om foto’s te maken. In mijn vrije tijd ga ik ook vaak wandelen. Zo kom ik geregeld op wegeltjes waar geen auto kan komen. Daar maak ik dan 360°-foto’s, met de Google Street View App op mijn iPhone. Mijn meest bekeken foto maakte ik aan het Prinsenhof in Kuringen. Daar is al 1.356.825 keer op geklikt.”

© Frederik Maesen

Wereldwijd

Google houdt naar eigen zeggen geen statistieken bij over wie de meest bekeken van hun 50 miljoen lokale gidsen is. “Maar Frederik Maesen is over de hele wereld ongetwijfeld een van de meest populaire”, stelt Google International. “Dat is een mooie erkenning”, zegt Frederik. “Maar het mooiste, dat is die welgemeende dankjewel van mensen die ik onbewust verder geholpen heb met mijn foto’s. Onlangs kreeg ik zo een compliment van een pasgetrouwd koppel. Dat had zijn trouwfoto’s laten maken op een plaats die ze dankzij mijn foto op Google Maps hadden ontdekt. Prachtig, toch?”

© Frederik Maesen

© Frederik Maesen