Direct naar artikelinhoud
update

'Homoseksueel konijn' van Amerikaanse vicepresident Pence blijft het goed doen in de bestsellerlijst

Last Week Tonight with John Oliver Presents a Day in the Life of Marlon Bundo, de parodie.
Beeld rv

De Amerikaanse vicepresident Mike Pence mag omstreden zijn, geliefd is hij om ten minste één ding: zijn konijn. Deze Marlon Bundo kreeg publieke bekendheid met een boek, waarop komiek John Oliver een satirische variant heeft gemaakt. Daarin is het konijn evenwel homoseksueel. En hij doet het beter dan het origineel.

Na eigen Twitter- en Instagram-accounts van het konijn van Pence volgde maandag een kinderboek: Marlon Bundo's a Day in the Life of the Vice President stond even op 3 in Amazons bestsellerlijst. Geen slechte prestatie, zij het dat de nummers 1 en 2 (hardcover en e-book) in beslag werden genomen door een parodie op datzelfde boek.

Marlon Bundo's Day in the Life of the Vice President, het oorspronkelijke boek.Beeld rv

A Day in the Life of Marlon Bundo - de parodie - is de reactie van het satirische nieuwsprogramma Last Week Tonight met de Britse komiek John Oliver. De versie vertelt het verhaal van de homoseksuele Bundo die verliefd wordt op een jongetjeskonijn (Wesley). De parodie moet kinderen een oprecht beeld van homoseksualiteit geven.

Last Week Tonight with John Oliver Presents a Day in the Life of Marlon Bundo, de parodie.Beeld rv

Een week na de publicatie voert de parodie nog steeds de bestsellerlijst van Amazon aan, het e-book staat op plaats zes. Maar helaas voor Pence, het origineel is al weggezakt tot plaats negen. Marlon Bundo's A Day in the Life of the Vice President is geschreven door Charlotte Pence, dochter van de vicepresident, om kinderen uit te leggen wat het beroep van haar vader inhoudt. Echtgenote Karen Pence maakte de illustraties.

"Het wordt een beetje belachelijk", zei Oliver, toen hij deze week zelf te gast was in Late Night with Seth Meyers. "Ik heb net ontdekt dat we al 180.000 exemplaren hebben verkocht. Daar waren we niet op voorbereid." Bij Amazon is de voorraad zelfs helemaal uitgeput. Wie het 40 pagina tellende boekje bestelt, moet wachten op de herdruk.

Belachelijk maken

In Last Week Tonight zette presentator John Oliver afgelopen zondag de vicepresident neer als homofoob. Als gouverneur van de staat Indiana ondertekende de streng christelijke Pence een wet die de vrijheid van religie versterkte maar tevens de deuren opende voor seksuele discriminatie. Ook steunt de vicepresident een stichting die pleit voor therapieën om homo's van seksuele voorkeur te laten veranderen, zo zette Oliver in het item uiteen. De opbrengsten van A Day in the Life of Marlon Bundo gaat naar homohulporganisatie The Trevor Project en AIDS United.

In The Ellen DeGeneres Show deed Oliver er nog een schepje bovenop. "Mike Pence is een man waarvan ik vind dat hij maar een paar kwaliteiten op zijn naam heeft. Maar, wat ik wel leuk aan hem vind, is zijn konijn."

Marlon BundoBeeld whitehouse.gov

De uitgever van het oorspronkelijke boek, het conservatieve Regnery Publishing, zei tegen CNN het ongelukkig te vinden dat iemand de behoefte voelt een educatief boek belachelijk te maken en te verdraaien als iets controversieels en partijdigs.

'Dit hoeft ons niet te verdelen. Ik denk dat Marlon ons net samenbrengt'
Charlotte Pence, auteur van het oorspronkelijke boek

Charlotte Pence zelf kan wel lachen om de parodie. "Ik heb zijn boek gekocht," vertelde ze aan The Hill. "Hij geeft de opbrengst van het boek aan een goed doel, en ook wij geven de opbrengst van ons boek aan een goed doel. Dit hoeft ons niet te verdelen. Ik denk dat Marlon ons net samenbrengt."