Meerderheid en oppositie bereiken akkoord over basisonderwijs en M-decreet

Vijf Vlaamse partijen uit meerderheid en oppositie hebben een akkoord bereikt over een versterking van het onderwijs. Ze dienen in het parlement samen een motie in, die later woensdagavond wordt goedgekeurd. De werkingsmiddelen van het kleuter- en het lager onderwijs worden gelijkgeschakeld en het M-decreet wordt bijgestuurd.

lmas

Lees ook. Bijna helft van katholieke basisscholen in Limburg bleven vandaag dicht

Tijdens het actualiteitsdebat over de onderwijsstaking bleken meerderheid en oppositie over verschillende zaken hetzelfde te denken. Dat wordt nu vastgelegd in een motie van CD&V, N-VA, Open Vld, sp.a en Groen. Daarin engageren ze zich om bijkomende kleuterverzorgers en zorgleerkrachten aan te nemen. De schoolleiding wordt versterkt, door een betere administratieve, pedagogische en beleidsondersteuning.

Daarnaast zal er in de toekomst op worden toegezien dat personeel en financiële middelen maximaal ten goede komen aan het leerproces van de leerlingen. Het M-decreet, voor leerlingen met bijzondere onderwijsnoden, wordt geëvalueerd en bijgestuurd, “zodat alle leerlingen de gepaste ondersteuning krijgen waarbij de grootste leerkansen worden gegarandeerd”. “Belangrijk is ook dat er extra middelen worden voorzien om niet-Nederlandstalige kinderen Nederlands te leren en te integreren”, zegt Koen Daniëls van N-VA. “Het kan gaan om taalbaden, digitale taalondersteuning, enzovoort.”

Tot slot wordt de administratieve last voor het onderwijspersoneel verder verlaagd door duidelijk te maken welke documenten opgelegd zijn door de overheid.

“Dit is weliswaar nog geen concreet toekomstplan, maar er worden nu toch enkele minimale zaken verankerd”, zegt Elisabeth Meuleman van Groen. “De volgende regering zal niet meer met een besparing kunnen afkomen.” Jo De Ro van Open Vld vindt het een sterk signaal. “Nu moeten we dat ook na de verkiezingen uitvoeren!”, zegt hij.

“Ik ben blij dat mijn oproep navolging krijgt”, stelt Onderwijsminister Hilde Crevits (CD&V). “Over de partijgrenzen heen worden nu duidelijke afspraken gemaakt.” Crevits riep in aanloop naar de staking al op tot een forse injectie in het basisonderwijs in de volgende legislatuur.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer