Direct naar artikelinhoud
Onderwijs

Directies secundair onderwijs willen hervormingen jaar uitstellen

Directeurs willen hervorming secundair onderwijs jaartje uitstellen.Beeld Photo News

Op 1 september 2019 gaat de hervorming van het secundair onderwijs van start. Maar dat is veel te vroeg, vrezen de directies van de middelbare scholen. Zij vragen minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) om een jaar uitstel.

en

“We wandelen al over de brug die we nog volop aan het bouwen zijn. Dat is geen comfortabele positie.” Erwin Scheltjens, directeur van de Vereniging Leidinggevenden Vlaams Onderwijs (VLVO), vat de ongerustheid van zijn collega’s samen. De hervormingen in het secundair onderwijs die op stapel staan, daar zijn ze wel degelijk voor. Maar dat zowel de structurele hervorming als de nieuwe eindtermen volgend schooljaar van start gaan, dat zien de directeurs van de secundaire scholen niet zitten.

“We zijn al half november, de nieuwe eindtermen zijn nog niet eens door het parlement goedgekeurd”, zegt Scheltjens. “Laat staan dat er al leerplannen gemaakt zijn, dat we onze leerkrachten hebben kunnen informeren, of onze leerlingen. Er is gewoon niet meer voldoende tijd voor de scholen zelf om die eindtermen om te zetten in een gedragen visie. Als je dat goed wil doen, dan zou je daar als school al lang mee bezig moeten zijn.”

Daarom pleit de VLVO ervoor om de hervorming een jaartje uit te stellen. “We weten heel goed dat er over deze hervorming al sinds 2008 gepraat wordt en dat ze al veel uitstel gekend heeft. Maar we krijgen ook maar één kans om ze te implementeren. Laten we dat dan meteen goed doen en wachten tot 1 september 2020. Op dat ene jaar uitstel zal het nu ook niet meer aankomen.”

‘We krijgen maar één kans om de hervormingen te implementeren. Laten we dat dan meteen goed doen en wachten tot 1 september 2020'
Erwin Scheltjens, directeur van de Vereniging Leidinggevenden Vlaams Onderwijs (VLVO)

Crevits wijkt niet

Vlaams Parlementslid Koen Daniëls (N-VA) snapt de bezorgdheid van de directeurs wel, zegt hij, maar ze is ook ongegrond. “Als ik zie wat sommige koepels, om het katholieke onderwijs niet te noemen, aan het doen zijn, snap ik heel goed dat de directeurs tilt slaan. Als je van alles wilt doen dat de decreetgever niet oplegt, zelfs het vak aardrijkskunde op de schop wilt nemen en op zoek wilt gaan naar nieuwe profielen leerkrachten: dat zal inderdaad niet lukken tegen 1 september.”

Maar, zegt Daniëls, het is helemaal niet de bedoeling dat scholen zo ver gaan. “Deze hervorming is geen big bang, het is geen tabula rasa. Het is een bijsturing. Alleen wil men blijkbaar straks kunnen zeggen: zie eens wat die stoute minister en die stoute Vlaamse regering ons allemaal aandoen. Quod non.”

‘Men wil blijkbaar straks kunnen zeggen: zie eens wat die stoute minister en die stoute Vlaamse regering ons allemaal aandoen’
Vlaams Parlementslid Koen Daniëls (N-VA)

Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) wil dan ook van geen uitstel meer weten. Zij wijst erop dat de structuurhervorming er pas volgend jaar komt in plaats van dit schooljaar, net op vraag van het onderwijsveld. Ook bij het vastleggen van de eindtermen was het onderwijsveld nauw betrokken, zegt de minister.  “We houden ons dan ook aan het afgesproken traject dat we hebben vastgelegd met de Vlaamse regering en het onderwijsveld”, aldus Crevits.

De Vlaamse regering keurde die nieuwe eindtermen vorige vrijdag overigens definitief goed, als alles goed loopt buigt het parlement zich deze maand nog over het dossier.