Direct naar artikelinhoud
Onderwijs

Wel preses, geen student: jongeman (22) doet 3 jaar alsof hij aan UGent studeert

Wel preses, geen student: jongeman (22) doet 3 jaar alsof hij aan UGent studeert
Beeld Belga

Doen alsof je in de master Chemie zit om zo verkozen te worden tot voorzitter van de studentenkring. Dat is wat de 22-jarige Frederick V. de afgelopen drie jaar klaarspeelde. Zijn bedrog kwam pas aan het licht toen een professor hem probeerde te mailen op een e-mailadres van de UGent, dat hij dus niet had.

en

Drie jaar lang je omgeving voorliegen dat je studeert. Hoe doe je dat? Frederick V. ging ver om die schijn hoog te houden. Volgens medestudenten was de jongeman steeds netjes aanwezig in de Gentse aula’s om de lessen te volgen. Via sociale media checkte hij zelfs in om zijn aanwezigheid extra in de verf te zetten.

Lees ook

Als je studies een leugen zijn: “Ik keek naar series tot mijn batterij plat was”

Ook binnen studentenkring Chemica genoot hij een goede reputatie als ‘gemotiveerd feestbeest’ en was hij trouw aanwezig op de activiteiten. V. werd eerst lid van de studentenvereniging om het vorig jaar te schoppen tot webverantwoordelijke van het praesidium. Een taak die hij blijkbaar naar behoren vervulde, want zijn medestudenten stelden hem deze zomer aan als hun preses voor dit academiejaar. “Zowel chemie als biochemie & biotechnologie zijn een geweldige keuze aan de beste universiteit van België”, schreef de kersverse preses in zijn voorwoord in het studentenblad.

Het liep echter fout toen enkele professoren hem de afgelopen weken probeerden te bereiken via een e-mailadres van de UGent, dat hij niet bleek te hebben. Als preses was V. immers verantwoordelijk voor de contacten met de professoren.

Volgens medestudenten was de jongeman steeds netjes aanwezig in de Gentse aula’s om de lessen te volgen

Verplichte inschrijving

“Al die jaren was hij nooit ingeschreven aan de universiteit”, bevestigen verschillende bronnen aan Het Laatste Nieuws. Intussen werd hij uit zijn functie ontheven en nam de vicepreses van Chemica zijn taken over.

Bij de universiteit zitten ze verveeld met het verhaal. “De UGent heeft inderdaad zelf hoogte gekregen van dit voorval. In de statuten van het FaculteitenKonvent Gent (koepelvereniging voor studentenclubs, red.) staat duidelijk omschreven dat wie deel uitmaakt van het praesidium, moet ingeschreven zijn aan de universiteit”, bevestigt Stephanie Lenoir van de persdienst van de UGent.

Geen unicum

Hoewel studentenverenigingen veel autonomie krijgen van de universiteit, moeten ze toch verantwoording afleggen. “Elk jaar moeten erkende studentenverenigingen een verslag indienen waaruit blijkt dat ze aan de reglementering voldoen. Omdat dit het begin was van het academiejaar, was dit nog niet gebeurd bij Chemica”, zegt Lenoir.

Hoe gek het verhaal ook klinkt, V. is niet de enige ‘pretend-student’. Uit een rondvraag van De Morgen blijkt het fenomeen bekend aan verschillende Vlaamse universiteiten. “Bij het begin van elk academiejaar is er sprake van een vijftal gevallen”, verklaarde Sarah Vermeersch, studentenpsychologe aan de UGent. Zowel het praesidium van Chemica als Frederick was gisteren niet bereikbaar voor commentaar.

Volg De Morgen op Instagram:

Een foto die is geplaatst door null (@demorgen) op