Foto: Belga

Zweedse politie onderzoekt incident met Joost Klein op Songfestival: "Man ondervraagd voor onwettelijke bedreigingen"

Volgens Zweedse media onderzoekt de politie van Malmö het "incident" met de Nederlandse zanger Joost Klein. Aan VRT NWS bevestigt de politie dat een man ondervraagd is voor "onwettelijke bedreigingen" aan een medewerker van het Songfestival, zonder iemand bij naam te noemen. De ondervraagde man is niet aangehouden, zegt de politie. Het blijft intussen nog altijd onduidelijk of Joost Klein vanavond zal deelnemen aan de finale.

Ophef gisterenmiddag: Joost Klein verscheen niet op het podium tijdens een repetitie voor de finale van het Songfestival. De kandidaat uit Nederland zou normaal na Luxemburg en voor Israël zijn nummer 'Europapa' repeteren, maar verscheen niet op het podium. Vlak daarvoor was hij wel aanwezig tijdens de vlaggenparade.

Even later volgde een statement van organisator EBU. "We onderzoeken momenteel een incident dat ons werd gemeld over de Nederlandse kandidaat. Hij zal tot nader order niet repeteren. We onthouden ons op dit moment van verder commentaar en zullen te gepasten tijde een update geven", klonk het.

Het is niet duidelijk over welk incident de EBU het heeft. Volgens de Zweedse omroep SVT zou er een "fysieke" confrontatie hebben plaatsgevonden tussen Joost Klein en een fotograaf of tegen een vrouwelijke medewerker van de tv-productie, zoals Aftonbladet meldt.

"Onwettelijke bedreigingen"

Aan VRT NWS laat een woordvoerder van de Zweedse politie weten dat ze geen enkele commentaar geven over namen en functies. De politie wil alleen "in algemene bewoordingen" spreken.

"We kunnen zeggen dat een man verdacht wordt van onwettelijke bedreigingen. De feiten zouden zich hebben afgespeeld in de Malmö Arena donderdagavond. Wij zijn vrijdag op de hoogte gebracht", klinkt het.

"De man is ondervraagd door de politie, maar niet aangehouden". De andere persoon die betrokken was bij het incident en een klacht heeft ingediend, is "een medewerker van Eurovisie". De politie wil niet ingaan op de vraag of het gaat om een vrouwelijke medewerker. Ze zegt wel dat het geen andere artiest is.

"De politie heeft alle noodzakelijke onderzoeksstappen genomen en de verdachte, de aanklager en getuigen verhoord. Het onderzoek door de politie is afgerond. De zaak volgt het normale juridische proces. Er wordt een versnelde rechtsprocedure gebruikt, de zaak gaat naar de openbare aanklager binnen een paar weken."

De openbare aanklager moet beslissen wat er met de klacht moet gebeuren en wat eventuele volgende stappen zijn.

Kort statement

Het is intussen nog altijd niet duidelijk of Joost Klein tijdens de finale van het Songfestival te zien zal zijn.

"Het onderzoek naar het incident met de Nederlandse artiest op het Eurovisiesongfestival van dit jaar loopt nog. Er vinden gesprekken plaats tussen de EBU en AVROTROS, de Nederlandse deelnemende omroep", klonk het in een mededeling van de EBU vrijdagavond.

"Terwijl het onderzoek loopt, heeft de EBU besloten dat Joost Klein niet zal optreden tijdens de repetitie waarop de jury's van de 37 deelnemende landen stemmen. In plaats daarvan zal zijn optreden uit de tweede halve finale worden gebruikt." De jury's bepalen 50 procent van het eindresultaat. 

AVROTROS wacht de uitkomst van het onderzoek van de EBU af en wil er tot die tijd niets over kwijt. Zaterdagmorgen rond 10 uur had AVROTROS volgens de Nederlandse openbare omroep NOS nog niets gehoord van de EBU.

Bekijk: Songfestivalkenner Gianni Paelinck krijgt het statement van de EBU binnen

Videospeler inladen...

Teleurgesteld publiek

Klein volgt sinds Eurovision niet langer op Instagram. Hij heeft ook al zijn story's van donderdagavond verwijderd. Backstage in Malmö zijn de Nederlandse vlaggen weggehaald.

Op sociale media circuleerden beelden van een teleurgesteld publiek in de Malmö Arena tijdens de repetitie van vrijdag toen ze te horen kregen dat Joost Klein niet zou optreden. "Sorry hiervoor, maar dat is nu eenmaal hoe het is. Hij zal vanavond niet optreden. Hopelijk is hij morgen terug", klonk het vlak voor de repetitie onder luid boe-geroep.

Het optreden van Klein (een herhaling van de halve finale donderdag) werd vervolgens op een groot scherm afgespeeld. Het hield het aanwezige publiek niet tegen om uit hun dak te gaan. "Het publiek gaat vanavond los bij een leeg podium op Europapa, het moment waarop Joost daar eigenlijk had moeten staan. Bizarre situatie", aldus Aran Bade van RTL Boulevard op X.

Tijdens de repetitie was verder luid boe-geroep te horen tijdens het optreden van Israël, meldt X-kanaal Eurovision Insider. "Op bepaalde momenten werd er een vooropgenomen applaus afgespeeld." Eerder was er al wel rumoer in de zaal tijdens oefenmomenten van Eden Golan, maar nu zou het een stuk heftiger geweest zijn.  

Klein zelf heeft zich even laten zien, maar gaf geen commentaar:

"Waarom niet?"

Joost Klein kwalificeerde zich donderdag voor de finale van het Eurovisiesongfestival. Hij viel ook op tijdens de persconferentie na de halve finale. Tijdens die persconferentie zat Klein naast Eden Golan, de kandidate voor Israël. Toen die laatste een kritische vraag kreeg, gaf een perswoordvoerder aan dat ze daar niet hoefde op te antwoorden. "Waarom niet", vroeg Klein zich luidop af.

Op beelden die circuleren via sociale media zien we ook dat Klein zijn hoofd bedekt had met een Nederlandse vlag tijdens de vragenronde voor de Israëlische kandidate. De deelname van Israël aan het Songfestival is zeer omstreden door de oorlog die het land uitvecht in Gaza. 

Bekijk: Joost Klein onderbreekt kritische vraag voor Eden Golan

Videospeler inladen...

Meest gelezen