© BELGA

Vorig jaar bleven 10.000 aanvragen voor sociaal tolken onbeantwoord

Vorig jaar bleven 10.000 aanvragen voor sociaal tolken bij het Agentschap voor Integratie en Inburgering onbeantwoord. Volgens Vlaams parlementslid An Moerenhout (Groen) bewijzen de cijfers de “malaise” bij het agentschap. Minister van Inburgering Liesbeth Homans wijst onder meer naar het tekort aan tolken voor bepaalde talen of regio’s. Als het van de N-VA-minister afhangt, kan de vergoeding voor sociaal tolken gerust omhoog, maar zal die voortaan wel door de aanvrager zelf betaald worden en niet door het agentschap. Op die manier wil ze mensen “responsabiliseren” Nederlands te leren.

Via het systeem van sociaal tolken kunnen nieuwkomers en mensen die geen of onvoldoende Nederlands spreken toch een beroep doen op de diensten van de overheid en hun rechten uitoefenen. Op die manier kunnen nieuwkomers bijvoorbeeld in gesprek gaan met leerkrachten, dokters, advocaten, enzovoort.

Uit cijfers die Groen-politica An Moerenhout heeft opgevraagd bij minister Homans blijkt nu dat sinds het begin van de legislatuur 1 op de 4 aanvragen om te tolken niet kon worden beantwoord. Vorig jaar ging het om 10.000 onbeantwoorde vragen. “Dat zijn hallucinante cijfers”, zegt Moerenhout. Volgens haar hebben de problemen te maken met een tekort aan middelen bij het agentschap. Daardoor kan het agentschap de tolken ook geen marktconform loon betalen, meent Moerenhout. De Groen-politica dringt opnieuw aan op een doorlichting van het agentschap. “De tijd van struisvogelpolitiek is voorbij”, klinkt het.

“Verontrustend dat meer mensen tolk nodig hebben”

Minister Homans zegt dat het grote aantal onbeantwoorde vragen onder meer te verklaren is door het tekort aan tolken voor specifieke talen en regio’s.

Tegelijk wijst de N-VA-minister erop dat het aantal vragen naar sociaal tolken sinds 2015 met een kwart gestegen is. “Meer en meer mensen hebben blijkbaar een tolk nodig. Dit vind ik een verontrustende evolutie. Ik wil dat meer mensen Nederlands kennen en geen tolk meer nodig hebben. Groen ziet dat duidelijk anders en vindt dat er maar 1 oplossing is: extra tolken die door de belastingbetaler betaald worden”, aldus Homans.

Minister Homans is wel bereid om tolken in de toekomst een “marktconforme vergoeding” te geven in plaats van de 45 euro per uur die ze vandaag krijgen. Maar de N-VA-minister vindt niet dat het agentschap moet opdraaien voor de kosten. “Het is geen kerntaak van het agentschap om de vergoeding te betalen. In de toekomst zal de aanvrager die een tolk nodig heeft, zelf moeten betalen. Op die manier worden ze ook geresponsabiliseerd om Nederlands te leren”, aldus Homans.

Op die manier maakt Homans het volgens Moerenhout “moeilijker om te integreren in de samenleving”. “Ze laat de wachtlijsten voor een inburgeringscursus oplopen en ze maakt de drempel tot sociaal tolken onaanvaardbaar hoog. Dringend tijd voor een minister die integratie wel naar waarde schat”, aldus Moerenhout.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer