© DVH

Oostende krijgt golftank voor waterbouwkundig onderzoek

In Oostende zijn de werkzaamheden aan de golftank van het nieuwe Maritiem Onderzoekscentrum begonnen. Het startschot werd vrijdag gegeven met een inauguratiesessie en een werfbezoek van Vlaams minister van Economie en Innovatie Philippe Muyters (N-VA).

Eind februari werd de eerste spadesteek gegeven voor het nieuw Maritiem Onderzoekscentrum in Oostende, goed voor een investering van 28 miljoen euro. Acht maanden later kan er ook begonnen worden met de bouw van de nieuwe golftank, ook wel ‘Coastal and Ocean Bassin’ (COB) genoemd. Dat bad is een golftank om schaalmodellen van kustwaterbouwkundige en offshoreconstructies te onderwerpen aan de gelijktijdige inwerking of belasting van golfslag, stroming en wind.

De golftank bestaat uit een betonnen waterbassin van 30 op 30 meter. In water van 1,4 meter diep worden golven en stroming opgewekt. De invalsrichtingen van golven en stroming kunnen veranderd worden, zodat elke willekeurige onderlinge hoek tussen golven en stroming mogelijk is. Dat is een uniek concept. Ook de stromingssnelheden zijn hoger dan wat momenteel beschikbaar is in onderzoeksfaciliteiten.

In het Maritiem Onderzoekscentrum komt ook nog een nieuwe sleeptank en een scheepssimulator. Alle faciliteiten moeten operationeel zijn vanaf 2019. Het zal worden gebruikt voor onderzoek door het Waterbouwkundig Laboratorium en onderzoeksgroepen van de Universiteit Gent en de KU Leuven.

“Toponderzoeksfaciliteiten als het COB nodigen bedrijven en kennisinstellingen uit om samen na te denken over oplossingen voor gemeenschappelijke uitdagingen. Met deze nieuwe infrastructuur versterken we nog maar eens onze positie als één van de innovatiefste regio’s in Europa. Ik verwacht dan ook dat heel wat Europese onderzoekers graag zullen afzakken naar het Maritiem Onderzoekscentrum. Daar varen uiteindelijk ook onze Vlaamse bedrijven wel bij”, aldus minister Muyters.

(belga)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer