Tunnels naar Spaans kleutertje boren zal nog minstens tot maandag duren: regen op komst, hoop slinkt

De zoektocht naar het Spaanse jongetje dat nu al zes dagen vastzit in een honderd en tien meter diepe schacht in de buurt van Malaga, verloopt langzamer dan gepland. Het boren van de tunnels zal nog zeker tot maandag duren. Volgens El Pais hebben de reddingswerkers nog maar 15 meter diep geboord, de jongen zit op 60 meter diepte. Indien er geen problemen meer opduiken kunnen ze zondag starten met een het boren van een horizontale tunnel, de laatste stap in de redding van Julen. Een race tegen de klok, terwijl de hoop om de 2-jarige nog levend terug te vinden slinkt met de minuut.

jvh

Julen (2) was zondag samen met zijn familie op uitstap in het dorpje Totalan, toen hij in een 110 meter diepe schacht viel. Die schacht was illegaal aangelegd door de eigenaar van een privéterrein om aan ondergronds water te kunnen. De man die de graafwerken liet uitvoeren, blijft beweren dat de put wel degelijk afgedekt was met een grote steen, zoals de Spaanse wet voorschrijft. Mogelijk hebben spelende kinderen de steen verwijderd, of lag de steen niet goed genoeg op de put.

De kleuter gaf zondag, net nadat hij in de put was gevallen, een laatste teken van leven: vader José had zijn zoontje toen naar eigen zeggen nog horen huilen. Desondanks heerste er twijfel of de jongen wel echt in het amper 25 centimeter brede gat was gevallen. Nadat een neergelaten camera op 75 meter diepte echter een zakje snoepgoed terugvond dat de jongen bij zich had, en vervolgens ook nog een haar werd gevonden dat na DNA-onderzoek van Julen bleek te zijn, was er geen twijfel meer.

De zoektocht naar de jongen schakelde vervolgens een versnelling hoger: de kans dat Julen gewond raakte bij zijn val is groot, hij heeft sowieso geen eten en drinken, het is ’s nachts erg koud, en het is lang niet duidelijk of de peuter wel voldoende lucht heeft. Reddingswerkers hopen daarom dat Julen in een luchtbel zit op de bodem van de put.

LEES OOK. Het wonderlijke verhaal van het gevallen meisje dat de hele wereld in de ban hield: “Mijn leven is een mirakel” (+)

Nieuwe problemen

De voorbije dagen werd daarom gestart met het graven van twee tunnels: een horizontale vanaf een helling, en een verticale tunnel die parallel loopt met de schacht waar Julen in zit. Een woordvoerder van de hulpverleners, ingenieur Angel Garcia Vidal, zei vrijdagavond dat het doel is om de peuter “voor maandag” te vinden. Dat loopt echter niet van een leien dakje, onder andere door harde grondlagen en omdat er voor elke andere grondlaag vaak andere machines moeten worden ingezet. Bovendien is er telkens een risico op aardverschuivingen.

Aanvankelijk werd gedacht dat één verticale tunnel voldoende zou zijn, maar daar kwamen de ingenieurs intussen op terug. De tweede zou de kans op redding vergroten. Maar voor die tweede tunnel gebouwd kan worden, moet de grond egaal gemaakt worden om de machinerie toe te laten veilig te werken.

De hele nacht van vrijdag op zaterdag werd daarom gewerkt aan de bouw van een platform waarop een grote boormachine van 75 ton stabiel moet kunnen staan. Verschillende graafmachines waren vannacht bezig aan die werken, maar bij het effenen van de grond stootten de arbeiders op nieuwe rotsblokken, wat voor verdere vertraging zorgt.

Bergingstunnel

Als het platform af is en de machine gemonteerd is, moet ze een bergingstunnel boren die loodrecht op de schacht moet staan. In eerste instantie is het plan om op 80 meter diepte te boren. Daarna moeten ervaren mijnwerkers een verbinding met de schacht aanleggen, om met een robotcamera dieper naar Julen te zoeken. Er wordt ook een bodemradar uit Zweden ingezet.

Vervolgens moeten mijnwerkers een verbinding tussen de twee tunnels graven. Zaterdag kon het boren van de verticale tunnel van start gaan. Verwacht wordt dat het boren als alles goed verloopt 12 tot 15 uur zal duren.

In deze metalen kooi zullen de reddingswerkers naar beneden afdalen:

(Lees verder onder de tweet.)

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Alles bij elkaar zal de operatie zeker nog tot maandagochtend duren, maar dat is als alles vlot loopt. Een rots, harde bodemlaag of aardverschuiving kan de operatie nog meer bemoeilijken. Ook maken de reddingswerkers zich zorgen om de aangekondigde regen. Ook zondag wordt er regen voorspeld, maar die zou niet al te fel zijn.

Intussen is het hele dorp in de ban van reddingsactie. Buurtbewoners brengen eten, dekens en andere benodigdheden voor iedereen die bij de actie betrokken is. Het bisdom van Malaga heeft alle congregaties opgeroepen om te bidden voor de kleine Julen.

© EPA-EFE

© EPA-EFE

© EPA-EFE

© EPA-EFE

© EPA-EFE

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen