De werkloosheid in het arrondissement Mechelen is gestegen met 18,9 procent.© Voka Mechelen-Kempen

Nergens stijgt aantal werkzoekenden zo hard als in Mechelse regio: “Het probleem is breder dan enkel Van Hool”

Mechelen/Lier/Heist-op-den-Berg/Berlaar -

Nergens in Vlaanderen is het aantal werkzoekenden harder gestegen dan in het arrondissement Mechelen. Dat blijkt uit een analyse van Voka Mechelen-Kempen op basis van de nieuwste cijfers van VDAB. Bij VDAB zelf nuanceren ze de cijfers.

Sven Van Haezendonck

Sinds april vorig jaar loopt de stijging van het aantal werkzoekenden op tot 18,9 procent. Als je kijkt naar het aantal werkzoekenden zonder werk, heeft vooral het faillissement van busbouwer Van Hool in Koningshooikt (Lier) voor een piek gezorgd. Vooral in de gemeenten Berlaar (+34 procent), Heist-op-den-Berg (+23 procent) en Lier (+14 procent) is dat het geval. Daar heeft VDAB de capaciteit van haar kantoren opgevoerd.

“Maar als je ruimer kijkt, naar de cijfers van een heel jaar, dan zie je dat het probleem breder is dan enkel Van Hool”, zegt Wim Brillouet, manager belangenbehartiging bij Voka Mechelen-Kempen. De voorbije tien jaar heeft de industrie er nochtans voor gezorgd dat het arrondissement sterker kon groeien dan de rest van Vlaanderen. “De industrie in deze regio is goed voor 31 procent van de toegevoegde waarde, terwijl dat in Vlaanderen 20 procent is. Het bruto binnenlands product is de voorbije tien jaar zelfs met 50 procent toegenomen”, legt Brillouet uit.

Extra kwetsbaar

De sterke aanwezigheid van industrie maakt de Mechelse regio volgens Voka vandaag extra kwetsbaar. Een recent voorbeeld is de aangekondigde sluiting van chemiebedrijf Celanese in Mechelen-Zuid.

“De sector heeft het moeilijk. Vooral door de combinatie van hoge lonen én hoge energieprijzen”, zegt Wim Brillouet. Daardoor is het aantal werkzoekenden in een jaar tijd gestegen met net geen 19 procent. Alleen het arrondissement Oostende kent dezelfde cijfers (+18,8 procent), maar arrondissementen in de buurt doen het beter: Antwerpen (+9,7 procent), Halle-Vilvoorde (+3,4 procent) en Leuven (+10,9 procent).

LEES OOK. Chemiebedrijf Celanese, het vroegere DuPont, wil vestiging in Mechelen-Zuid sluiten: 220 mensen dreigen job te verliezen

Een overzicht van het aantal werkzoekenden in Vlaanderen.© Voka Mechelen-Kempen

“Er zijn gelukkig ook betere signalen. Zo verhuist softwarebedrijf Inetum in september naar Mechelen. Goed voor ongeveer 750 medewerkers en 150 openstaande vacatures. We krijgen signalen dat ook andere bedrijven willen investeren, maar er is meer nodig”, zegt Tom Laveren, gedelegeerd bestuurder van Voka Mechelen-Kempen.

“Er zijn gelukkig ook betere signalen. Zo verhuist softwarebedrijf Inetum in september naar Mechelen. Goed voor ongeveer 750 medewerkers en 150 openstaande vacatures”

Tom Laveren

Gedelegeerd bestuurder van Voka Mechelen-Kempen

Daarom werkt zijn organisatie aan een regioplan en ze is daarover ook in overleg met de bevoegde instanties. “Een van de voorwaarden is om snel de ontwrichte zone goed te keuren. Zo krijgen bedrijven een beperkte korting op het aanwerven van mensen. Op voorwaarde dat de bedrijven investeren in de regio. De goedkeuring van die ontwrichte zone is een must en dringend”, vertelt Laveren.

LEES OOK. Hoofdzetel Inetum verhuist samen met 750 medewerkers naar Mechelen: “Dijlestad als economische motor van de regio”

“Bedoeling dat aantal stijgt”

De federale regering buigt zich op dit moment over het dossier, al nuanceert de arbeidsmarktadviseur van VDAB de cijfers. “De industrie krijgt inderdaad klappen. Momenteel is in de regio Mechelen 55,88 procent van de werkzoekenden daar uitkeringsgerechtigd, terwijl het in Vlaanderen 51 procent is. Maar de grote toestroom is nog steeds te wijten aan de instroom van leefloners, Oekraïeners, sociale huurders en andere inburgeraars”, vertelt Sandra Van Loo, woordvoerster van VDAB Antwerpen.

“Daarnaast is het voor ons eigenlijk de bedoeling dat het aantal werkzoekenden stijgt. Dat is een actief beleid waar vanuit de regering, en dus ook vanuit VDAB op wordt ingezet. We willen de poule van kandidaten uitbreiden, zodat er meer aanbod is om de vele vacatures ingevuld te krijgen”, legt Van Loo uit.

Samen met Voka en Agoria organiseert VDAB op dinsdag 28 mei in de Nekkerhal in Mechelen een van de grootste Vlaamse jobbeurzen dit jaar. “Net om zo veel mogelijk bedrijven en werkzoekenden te kunnen matchen. Op die manier hopen we het hogere aantal werkzoekenden naar beneden te krijgen”, zegt Tom Laveren. Aan de beurs, die op 28 mei loopt van 10 tot 16 uur, nemen 280 bedrijven deel uit de regio’s Mechelen, Kempen en Antwerpen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Bedrijven Mechelen