Nederlandse auteur Rob van Essen wint voor de 2e keer de Libris Literatuur Prijs

De roman ‘Ik kom hier nog op terug’ van de Nederlandse auteur Rob van Essen is de winnaar van de Libris, een van de grote boekenprijzen in ons taalgebied. De jury noemt het de beste roman van Van Essen, die de Libris ook al eens won in 2019.

Twee keer de Libris Literatuur Prijs in de wacht slepen: enkel Thomas Rosenboom deed het de Nederlandse schrijver Rob van Essen voor. In 2019 won Van Essen met ‘De goede zoon’ en nu met ‘Ik kom hier nog op terug’, een autobiografisch sciencefictionverhaal dat draait rond de vraag: wat als je terug in de tijd kon reizen en een fout uit het verleden ongedaan kon maken? 

Een boek waarvan je wil dat iedereen het leest

De jury van de Libris Literatuur Prijs

Een boek van uitzonderlijke kwaliteit, vindt de jury van de Libris, “de beste roman die Rob van Essen tot nu toe schreef. Het is een boek waarvan je zou willen dat iedereen het gaat lezen.”

“De schrijver neemt ons mee naar het verleden en schrijft buitengewoon beeldend over wat het hoofdpersonage overkomt. Het boek bevat veel absurde situaties, zoals we van deze schrijver gewend zijn, maar meer dan andere keren staat alles nu perfect in de steigers”, is te lezen in het juryverslag. 

“Rob van Essen heeft het boek vernuftig in elkaar gezet. Het is zo’n roman die je opnieuw en nog eens minutieus wilt lezen, omdat alles een betekenis heeft, alles in elkaar grijpt. Het is een krankzinnige fantasie met een fikse diepgang, een verhaal dat gaandeweg handen en voeten krijgt en een onverwachte ontknoping heeft.”

Rob van Essen zei eerder in ‘Pompidou’ op Klara dat zijn jeugd in een streng religieus milieu meegespeeld heeft om dit verhaal te vertellen. "Tijd is daar ontzettend belangrijk. De korte tijd die je op aarde leeft, bepaalt of je in de hel of in de hemel terechtkomt en zo in de eeuwigheid zal verder leven."

'Ik kom daar nog op terug' is de 10e roman en het 16e boek van Rob van Essen, een Nederlandse schrijver die al enige tijd in Brussel woont. Hij is getrouwd met Lize Spit, auteur van bekende romans als ‘Het smelt’ en ‘Ik ben er niet’. 

Op de shortlist van de Libris Literatuur prijs stond ook ‘Tosca’, de eerste roman van Maud Vanhauwaert, voormalig stadsdichter van Antwerpen. Het was de enige roman van een auteur uit Vlaanderen. Het is overigens al een poos geleden dat een Vlaamse schrijver de Libris won; de laatste was Yves Petry met ‘De maagd Marino’ in 2011.

De winnaar van de Libris Literatuur Prijs krijgt 50.000 euro, evenveel als de andere belangrijke boekenprijzen zoals de Boon- en de Boekenbonprijs, en de nieuwe Johan Polak Poëzie Prijs voor dichtbundels.

Meest gelezen