Overbevraagde directeurs zijn passieve Crevits moe

© Belga

De directeurs van de katholieke basisscholen zijn teleurgesteld in hun koepel en in Vlaams minister Hilde Crevits. Ze stappen rechtstreeks naar minister-president Geert Bourgeois.

Simon Andries

Een maand geleden riep een groep directeurs uit het basisonderwijs hun collega’s op om zich uit protest één dag per maand ziek te melden. Nu blijkt dat de Limburgse scholen toen ook sterk overwogen om hun bijdragen aan het Katholiek Onderwijs Vlaanderen één jaar niet te betalen en zelf te gebruiken. ‘We ondersteunen die acties niet, maar het zijn wel statements die aantonen dat er iets moet veranderen’, zegt Lieven Verkest, de woordvoerder van de Directiecommissie Katholiek Basisonderwijs. ‘Het ongeduld is terecht heel groot. De emmer is meer dan vol en er gebeurt niets.’ Vorige week ging de netoverschrijdende koepel van directeurs langs bij alle politieke fracties om de problemen aan te kaarten. Ze richten zich nu ook rechtstreeks tot Vlaams minister-president Geert Bourgeois (N-VA). Veel studies, geen actieAl jarenlang klagen de directeurs over de slechte omkadering in hun scholen. Boven op hun ­directietaken zijn ze preventie­adviseur, moeten ze verslagen opstellen, de boekhouding doen en kleine klusjes opknappen. ‘En nu ook nog eens extra administratie door Europese privacyregels’, zegt Verkest. Hun frustratie heeft stilaan een hoogtepunt bereikt. ‘De minister heeft de zoveelste studie aangevraagd. Die tonen ­allemaal aan dat we inderdaad overbevraagd zijn, maar er gebeurt niets’, zegt Vic Medaer, de directeur van de Vrije Basisschool Oeterveld. Hij is ook teleurgesteld in de koepel. ‘Voor het Katholiek Onderwijs Vlaanderen zijn onze problemen geen prioriteit.’ Geen loonsverhogingDat minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) vorige week wél 100 miljoen euro kon vrij­maken voor een loonsverhoging in het onderwijs, kwam volgens Verkest hard aan. ‘De directeurs verliezen hun geduld. Ze willen geen loonsverhoging, maar een betere ondersteuning’. Daarbij krijgen ze steun van N-VA-parlementslid Koen Da­niëls. ‘Crevits sprak het geld voor de loonsverhoging onderling af met de koepels en de vakbonden. Die middelen hadden we veel gerichter kunnen inzetten.’ Vanuit de oppositie toont SP.A-parlementslid Steve Vandenberghe, zelf een ex-directeur uit het basisonderwijs, zich iets milder. ‘Al decennialang zijn de basisscholen verwaarloosd. Die bom ontploft nu in het gezicht van Crevits.’ Op basis van rondetafelgesprekken diende hij zelf een nieuwe resolutie in.

Zelf wijst Crevits onder meer naar het plan basisonderwijs dat ze aan het finaliseren is en naar een nieuw onderzoek van de UGent naar stress bij directeurs. ‘Ook in de loopbaan­besprekingen ligt het thema op tafel.’ Verkest wil vooral boter bij de vis. ‘De minister is wel van goede wil, maar een concreet kader­decreet zou al veel geloofwaardiger zijn dan alle rapporten en studies die ze bestelt.’

Bourgeois ‘neemt kennis van bezorgdheden schooldirecteurs’

© BELGA

Vlaams minister-president Geert Bourgeois (N-VA) 'neemt kennis van de bezorgdheden' van de directeurs in het basisonderwijs, al heeft hij van hen nog geen vraag gekregen om ontvangen te worden.

De directeurs van de katholieke basisscholen zijn teleurgesteld in hun koepel en in Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V). Ze zouden zich nu rechtstreeks tot minister-president Bourgeois richten met hun klachten over onder meer een slechte omkadering en te hoge werkdruk.

'Het ongeduld is terecht heel groot. De emmer is meer dan vol en er gebeurt niets', zegt Lieven Verkest, de woordvoerder van de Directiecommissie Katholiek Basisonderwijs.

De minister-president kreeg van de directeurs nog geen rechtstreekse vraag om ontvangen te worden, klinkt het op het kabinet van de N-VA’er. Wel heeft hij 'kennisgenomen van hun bezorgdheden' en wil hij 'de problemen bespreken in de ministerraad'.

Bourgeois benadrukt dar er 'al veel extra middelen en groeipaden zijn vrijgemaakt voor veel takken van het onderwijs', maar is bereid om - samen met Crevits en de andere regeringspartners - te onderzoeken 'welke uitdagingen het meest prioritair zijn'.

Ook tijdens de gesprekken met sociale partners en onderwijsverstrekkers over het loopbaanpact, kunnen de bezorgdheden van de directeurs besproken worden, besluit Bourgeois.