De voormalige Democrate en huidige Republikeinse vertegenwoordiger voor Hawaï Tulsi Gabbard.
Foto: Reuters

Tulsi Gabbard weigert klokkenluider Edward Snowden "verrader" te noemen tijdens hoorzitting in Senaatscommissie

Tulsi Gabbard heeft geweigerd klokkenluider Edward Snowden een "verrader" te noemen tijdens haar hoorzitting in de Senaatscommissie die mee moet bepalen of zij de inlichtingendiensten in de VS mag gaan leiden. Dat wekte zowel bij Republikeinen als Democraten ergernis. De vertrouweling van Donald Trump kreeg ook vragen over gunstige uitspraken die ze eerder over Rusland en over Bashar al-Assad deed.

Vandaag verscheen Tulsi Gabbard voor de Senaatscommissie voor Inlichtingen. Donald Trump heeft de voormalige Democrate en de huidige Republikeinse vertegenwoordiger voor Hawaï aangeduid om de nieuwe directeur van de nationale inlichtingendiensten te worden. Als ze de benoeming haalt, zal ze aan het hoofd staan van 18 inlichtingendiensten, onder meer de Amerikaanse veiligheidsdiensten FBI en CIA.

De Senaatscommissie voor Inlichtingen wordt voorgezeten door de Republikein Tom Cotton, die de staat Arkansas vertegenwoordigt. Die stond volgens Amerikaanse media een tijdlang hoog op de lijst om running mate van Trump te worden tijdens de verkiezingscampagne, maar uiteindelijk koos Trump voor de senator voor Ohio JD Vance. 

Cotton liet bij de start van de hoorzitting weten dat hij teleurgesteld is over de recente berichtgeving over Tulsi Gabbard. "Ik ben verbijsterd over de aanvallen op het patriottisme van mevrouw Gabbard en op haar loyaliteit aan ons land", zei de Republikeinse senator. "Ze heeft 5 verschillende achtergrondcontroles van de FBI ondergaan: haar profiel is brandschoon."

De vicevoorzitter en Democraat Mark Warner was minder lovend voor Gabbard. "U hebt de ergste acties van onze tegenstanders herhaaldelijk goedgepraat en de schuld bij de VS en zijn bondgenoten gelegd", zei Warner.

"U gaf de NAVO de schuld voor de Russische invasie van Oekraïne en u verwierp de conclusie dat Assad chemische wapens heeft ingezet in Syrië. Dat zorgt ervoor dat ik mij ernstige vragen stel over uw beoordelingsvermogen."

Voor de zitting schudde Mark Warner Tulsi Gabbard nog de hand. Daarna trok hij echter fel tegen haar van leer: "Ik stel mij ernstige vragen over uw beoordelingsvermogen".
Foto: Getty Images

"Our girl in Washington"

De hoorzitting was dan ook meer dan louter een formaliteit. Verschillende senatoren stellen zich vragen bij uitspraken die Gabbard in het verleden heeft gedaan over enkele strategische tegenstanders van de Verenigde Staten.

Toen Barack Obama president was, had Gabbard heel wat kritiek op het Amerikaanse beleid inzake de Syrische burgeroorlog. In 2017 heeft ze een ontmoeting gehad met de ondertussen verdreven Syrische president Bashar al-Assad, die wordt beschuldigd van oorlogsmisdaden en mensenrechtenschendingen. In 2019 zei Gabbard ook dat Assad "geen vijand van de Verenigde Staten" was.

Medestanders van Gabbard zien echter geen graten in haar eerdere standpunten. Volgens hen staat de politica voor een beleid dat onnodige oorlogen wil vermijden en Amerikaanse inmenging in het buitenland (interventionisme, red.) afzweert. 

Ook over de Amerikaanse steun aan Oekraïne in de oorlog tegen Rusland heeft Gabbard zich al meermaals kritisch uitgelaten. Ze zei eerder al dat de Oekraïense president Volodimir Zelenski en zijn regering een "corrupte autocratie" aansturen. Ze toonde ook begrip voor de Russische argumenten voor de oorlog, onder meer de Oekraïense intentie om zich aan te sluiten bij het NAVO-bondgenootschap.

Het leverde haar een bijnaam op in Russische media: "Our girl in Washington". De Democrate Hillary Clinton, die in 2016 opkwam als presidentskandidate, noemde Gabbard eerder al een "vriendje van de Russen". 

Toen Gabbard de zaal binnenliep, kreeg ze een luid applaus van medestanders.
Foto: Getty Images

Inlichtingendiensten "niet langer als wapen gebruiken"

Tijdens haar openingsstatement was Gabbard bijzonder scherp voor de huidige toestand van de Amerikaanse inlichtingendiensten. Ze verwees naar het zogenoemde misbruik van de inlichtingen- en veiligheidsdiensten zoals de FBI als wapens (weaponization), onder meer om medestanders van Donald Trump te viseren. Dat is een complottheorie die ook door de president vaak wordt herhaald.

Jullie zullen leugens horen in een poging om mijn trouw aan en mijn liefde voor de Verenigde Staten in twijfel te trekken. De waarheid is: het doet mijn tegenstanders pijn dat ik weiger om naar hun pijpen te dansen.

Tulsi Gabbard, genomineerd om hoofd van de Amerikaanse inlichtingendiensten te worden

Gabbard wil daar een einde aan maken. "Gebrekkige en ontoereikende inlichtingendiensten ondermijnen de nationale veiligheid al veel te lang, ze hebben al zo lang kostbare fouten gemaakt. Dit moet meteen stoppen."

De politica richtte zich ook tot de mensen thuis. "Jullie zullen leugens horen in een poging om mijn trouw aan en mijn liefde voor de Verenigde Staten in twijfel te trekken. De waarheid is: het doet mijn tegenstanders pijn dat ik weiger om naar hun pijpen te dansen."

Gabbard zegt dat tegenstanders van Trump de inlichtingendiensten als 'wapen' hebben gebruikt om Trump en zijn medestanders te viseren.
Foto: Getty Images

Is Edward Snowden "moedig" of een "verrader"?

Een van de eerste Vragen die Gabbard kreeg, draaide rond Edward Snowden. Dat is de bekende klokkenluider die in 2013 talrijke geheime documenten lekte aan journalisten van de Washington Post en The Guardian. De documenten bevatten informatie over geheime spionageactiviteiten door de Amerikaanse geheime dienst NSA.  

Tijdens een podcastaflevering van Joe Rogan heeft Gabbard opgeroepen om Snowden gratie te verlenen. Momenteel bevindt die zich in Rusland, omdat hij in de VS zou worden berecht. Dat vond Gabbard niet eerlijk. "Zonder Snowden zou het Amerikaanse volk er nooit achter zijn gekomen dat de N.S.A. telefoongegevens verzamelt en Amerikanen bespioneert", schreef ze al op sociale media.

Wanneer Mark Warner vroeg of ze nog steeds gelooft dat Snowden "moedig is", herhaalde Gabbard telkens dat de klokkenluider de wet heeft overtreden, "maar ook informatie heeft vrijgegeven die tot verregaande hervormingen heeft geleid". Het was duidelijk dat Gabbard de vraag vooraf goed had voorbereid en geen "ja" of "nee" wilde antwoorden. 

De Republikeinse én Democratische senatoren namen echter geen genoegen met het antwoord van Gabbard. "Is Edward Snowden volgens u een verrader", vroeg de Democratische senator voor Colorado Michael Bennet. "Dat is geen moeilijke vraag om te beantwoorden als de situatie zo ernstig is." Gabbard weigerde echter het woord in de mond te nemen.

De Republikeinse senator voor de staat Maine Susan Collins wilde op haar beurt weten of Gabbard een pardon voor Snowden zou steunen. Die laatste gaf aan dat dat voor haar niet aan de orde is.

Edward Snowden wordt door verschillende Democraten en Republikeinen als een "verrader" bestempeld: Gabbard weigert echter dat woord te gebruiken.
Foto: Getty Images

"Geen liefde voor Assad"

Ook over haar banden met Rusland en het Midden-Oosten kreeg Gabbard scherpe vragen. De Democratische senator en ex-ruimtevaarder Mark Kelly haalde aan dat er voldoende bewijs is gevonden dat de voormalige Syrische president Bashar al-Assad chemische wapens heeft ingezet tegen zijn eigen bevolking.

Kelly vroeg of Gabbard die conclusie ook gelooft, waar zij meteen "ja" antwoordde. Tegelijk toonde ze enig wantrouwen tegenover 2 aanvallen met chemische wapens. Daarvoor verwees ze naar een professor aan het Massachusetts Institute of Technology (MIT) die "terechte vragen" stelde over de aanvallen. 

Ik voel helemaal niets voor Assad, noch voor welke andere dictator. Het enige wat ik voel, is haat voor Al-Qaeda.

Tulsi Gabbard

De Republikeinse Susan Collins vroeg ook of Gabbard ooit een ontmoeting heeft gehad met leden van de Libanese militie Hezbollah. De vraag was een verwijzing naar een recent artikel van The New York Times. Amerikaanse veiligheidsdiensten hadden na haar bezoek aan het Midden-Oosten in 2017 een telefoongesprek van een Hezbollah-lid onderschept. Die zei dat Gabbard een ontmoeting had gehad met 'de grote baas'. Gabbard deed de beschuldiging af als een "absurde verdachtmaking".

Ook over haar eerdere uitspraken rond Rusland en Oekraïne waren er heel wat vragen. Tijdens de hoorzitting lijkt Gabbard echter van mening te zijn veranderd. Toen de Democratische senator voor New Mexico Martin Heinrich vroeg wat de oorzaak van de oorlog was, antwoordde ze dat "Poetin met de oorlog in Oekraïne is begonnen".

Toen de Republikeinse senator voor Kansas Jerry Moran vroeg of Rusland ooit een "vrijkaart zou krijgen, in gedachten of op een andere manier", zei Gabbard dat ze zich "beledigd" voelde door de vraag. "Geen enkel land, geen enkele groep en geen enkel individu zal van mij ooit een vrijkaart krijgen."

De Republikeinse Susan Collins vroeg of Gabbard ooit een ontmoeting heeft gehad met iemand van Hezbollah. Een "absurde verdachtmaking", volgens Gabbard.
Foto: Getty Images

Na de hoorzitting vinden nog verschillende ontmoetingen tussen senatoren en Gabbard plaats, om dieper in te gaan op vragen die gevoelige informatie kunnen bevatten. Dat is een voordeel voor Gabbard: op die manier krijgt ze de kans om vragen die ze tijdens de hoorzitting niet wil beantwoorden, toe te lichten buiten het zicht van de camera's.

Senatoren krijgen nog tot morgen om bijkomende vragen en documenten in te dienen bij de commissie. Die zal later stemmen of de nominatie zal worden gestemd in de voltallige Amerikaanse Senaat.

PODCAST

Luister naar Het kwartier

De podcast van VRT NWS die elke dag een verrassende kijk geeft op 3 nieuwsverhalen.

Meest gelezen