© BELGA

Weg uit gesloten centrum na psychologische problemen

Een gezin uit Azerbeidzjan heeft het gesloten asielcentrum in Steenokkerzeel verlaten omdat een van de vijf kinderen psychologische problemen kreeg. Niet verwonderlijk, zegt kinderrechtencommissaris Bruno Vanobbergen. “Alle onderzoek wijst uit dat opsluiting op korte en lange termijn slecht is voor kinderen.”

Arnout Gyssels

Het lijkt wel een carrousel in Steenokkerzeel. Een Servisch gezin, dat er al eerder zat, is nog maar net teruggekeerd nadat ze wegliepen uit een open terugkeerwoning. En nu wordt een gezin uit Azerbeidzjan uit het gesloten asielcentrum naar zo’n open terugkeerwoning gebracht.

Een van de vijf kinderen kampt al sinds de opsluiting met psychologische problemen. De psycholoog van Steenokkerzeel had dat al aangestipt. Komt daarbij dat het gezin een nieuwe beroepsprocedure had aangespannen tegen de uitwijzing, waardoor het uiterlijk over veertien dagen het centrum sowieso zou verlaten. Dus besliste staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) om het gezin vanachter de hekken te halen. Ze kregen wel de boodschap mee om “niet weg te lopen”.

“Onze boodschap is: neem jullie verantwoordelijkheid en werk mee aan die terugkeer. Onderduiken en illegaliteit zijn niet goed voor de gezondheid van de kinderen.”

Francken haalde gisteren in de Kamer ook nog eens hard uit naar het middenveld en de advocaten die de uitgeprocedeerde gezinnen bijstaan. “Dertig procedures of meer opstarten die altijd op hetzelfde uitdraaien is absoluut niet verantwoord.”

“Enorme impact”

© Photo News

Al blijft voorzichtigheid wel geboden als het om kinderen gaat, waarschuwt kinderrechtencommissaris Bruno Vanobbergen. “Ik snap dat gezinnen soms uitgewezen moeten worden, maar je moet altijd het welzijn van de kinderen voor ogen houden”, zegt hij. “Dit gaat om jongeren van 15 en 12 jaar oud. Die mogen hun gsm niet bijhouden, worden afgesneden van het netwerk dat ze hier hebben opgebouwd en zien hun toekomst helemaal veranderen. Dat heeft een enorme impact.”

“Alle onderzoek wijst erop dat opsluiting van een heel gezin op korte en lange termijn een slechte invloed heeft op kinderen”, vervolgt Vanobbergen. In de hele procedure moeten we daar oog voor hebben. Het is niet omdat een land veilig is, dat de rechten van die kinderen niet in gevaar komen. Komt het gezin daar op straat terecht? Kunnen de kinderen daar goed onderwijs genieten?”

Ondertussen is een derde gezin opgesloten in Steenokkerzeel met het oog op repatriëring. De regering besliste onlangs om die maatregel na tien jaar weer in te voeren, omdat te veel gezinnen op de loop gingen voor hun uitwijzing. Het lokte een storm van protest uit van honderden organisaties. “Als het om gezinnen gaat, is dat altijd zo”, klinkt het bij Dienst Vreemdelingenzaken.