Depardieu ontkent alle beschuldigingen.
Foto: Belga

Franse acteur Gérard Depardieu moet in oktober voor rechter verschijnen voor seksueel misbruik

De Franse acteur Gérard Depardieu zal zich in oktober moeten verantwoorden voor de rechtbank. Hij wordt ervan verdacht 2 vrouwen in 2021 seksueel te hebben misbruikt. Hij werd vanmorgen in Parijs al in hechtenis geplaatst, maar werd in de vooravond vrijgelaten uit de politiecel.

De 75-jarige Depardieu is gedagvaard in een politieonderzoek naar seksueel misbruik. Hij werd ondervraagd in een politiecommissariaat in de Franse hoofdstad.

2 vrouwen beschuldigen hem van seksueel misbruik tijdens filmopnames in Parijs. De eerste klacht gaat over een incident in 2014 op de set van 'Magicien et les Siamois'. Ze werd ingediend door een destijds 24-jarige opname-assistente.

De tweede gaat over een incident in 2021 in een hotel in Parijs, tijdens de opnames van 'Les volets verts', en komt van een decorontwerpster.

Nu deelt het parket Parijs mee dat Depardieu wel degelijk gedagvaard wordt om voor de correctionele rechtbank te verschijnen voor de seksuele aanrandingen.

Tegenover de nieuwssite Mediapart getuigde de decorontwerpster dat Depardieu een aantal schunnige opmerkingen maakte tijdens de opnames in Parijs, waarna hij haar later "bruut vastpakte" en "haar middel, haar buik en vervolgens haar borsten streelde". De bodyguards van de acteur zouden de agressie onderbroken hebben.

De 2 vrouwen wensen anoniem te blijven.

Tegen Gérard Depardieu loopt sinds december 2020 ook een onderzoek wegens mogelijke verkrachting en aanranding van actrice Charlotte Arnould. Depardieu blijft alle beschuldigingen ontkennen.

Voor- en tegenstanders

De beschuldigingen aan het adres van Depardieu veroorzaakten de voorbije maanden heel wat commotie in Frankrijk. Depardieu is een grote naam in de Franse cinema, volgens sommigen "waarschijnlijk de grootste" van alle Franse acteurs.

Zowel voorstanders als tegenstanders van de man lieten zich horen. Zo'n 60 Franse beroemdheden uit de culturele sector klaagden eind vorig jaar aan dat de acteur aan de schandpaal wordt genageld. Ook de Franse president Emmanuel Macron hekelde de "klopjacht" tegen Depardieu.

Een week later ondertekenden meer dan 8.000 artiesten een open brief waarin ze aanklaagden dat de steunbetuigingen aan Depardieu zijn slachtoffers en alle slachtoffers van seksistisch en seksueel geweld in het gezicht spugen.

Meest gelezen