Luister naar

Trump wil zo nodig VS uit Postverdrag terugtrekken

Nieuws
Opnieuw dreigt de Amerikaanse president Donald Trump zijn land terug te trekken uit een internationale overeenkomst. Ditmaal gaat het om het Postverdrag van de Wereldpostunie (UPU). Trump stelt dat dit verdrag China op oneerlijke wijze bevoordeelt, ten koste van de Verenigde Staten.
Tilly Dodds
vrijdag 19 oktober 2018 om 03:00
Containers staan klaar voor verzending in de haven van Savannah, Georgia.
Containers staan klaar voor verzending in de haven van Savannah, Georgia. ap / Stephen B. Morton

Washington

Het Postverdrag van de UPU, een in Bern gevestigde organisatie van de Verenigde Naties, bevat afspraken over het internationale postverkeer en is door 192 landen ondertekend. Het uit 1874 stammende verdrag werd in 1969 aangepast ten gunste van ontwikkelingslanden. Die kunnen sindsdien kleine pakketten (met een gewicht tot twee kilogram) tegen ­lagere tarieven verzenden dan de tarieven die voor rijkere landen worden gehanteerd.

Destijds had China nog de status van ontwikkelingsland en het profiteert nog altijd van die status, hoewel het inmiddels behoort tot de grote spelers op het wereldhandelstoneel. De VS vinden daarom dat de UPU China moet dwingen de status van ontwikkelingsland op te geven. Om de UPU onder druk te zetten, zullen de VS een begin maken met het proces van terugtrekking uit die organisatie, hebben ambtenaren van het Witte Huis laten weten.

onderhandelen

Volgens enkele hoge ambtenaren zullen de VS tijdens het terugtrekkingsproces, dat wel een jaar kan duren, proberen opnieuw te onderhandelen over het verdrag, in een poging tot een ‘eerlijker’ postsysteem te komen. Als die onderhandelingen succesvol zijn, kan de Amerikaanse terugtrekking achterwege blijven.

Behalve naar opheffing van de status van China als ontwikkelingsland, streven de Amerikanen ook naar een wijziging van Postverdrag die het mogelijk maakt dat landen hun eigen tarieven vaststellen voor het verzenden van kleine pakketten. Voor grotere pakketten mogen ze dat al.

De Amerikaanse ambtenaren wijzen erop dat sinds de komst van het internet het internationaal online winkelen enorm is toegenomen. Dat heeft ertoe geleid dat er veel meer kleine postpakketten internationaal verzonden worden.

China exporteert meer goederen naar de VS dan enig ander land, en volgens ambtenaren zetten de lage tarieven voor China de financiën van US Postal Service, het Amerikaanse postagentschap, onder druk. De regeling zou het agentschap jaarlijks ongeveer 300 miljoen dollar kosten. De ambtenaren zeggen ook dat de huidige regeling misbruikt wordt om goedkoop drugs en nepmerkartikelen vanuit China naar de VS te verzenden.

Herziening van het Postverdrag, waarop, behalve de US Postal Service ook bedrijven als Amazon en FedEx al langer aandringen, zouden ongunstig kunnen uitpakken voor online shoppers in de VS, die nu nog vaak tegen lage kosten in het buitenland kleine artikelen kunnen aanschaffen.

America First

Het dreigen met terugtrekking uit de UPU past geheel in diens America First-beleid van Trump en is zijn jongste stap tegen China, waarmee de VS in een handelsoorlog zijn verwikkeld.

Het is ook een verdere stap in Trumps politiek om de VS los te maken van internationale organisaties die een beleid voeren waarmee hij het oneens is of dat hij schadelijk acht voor de Amerikaanse belangen. Zo heeft hij de VS al teruggetrokken uit het klimaatakkoord van Parijs en uit de deal met Iran over inperking van het Iraanse nucleaire programma. Bovendien zijn de VS onder Trump opgestapt uit de Unesco en de Mensenrechtenraad van de VN. <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Mensen haasten zich om hulppakketten te bemachtigen in het noorden van de Gazastrook.

Israël voert aanvallen Gaza op, generaal waarschuwt dat operatie in Rafah nabij is

Het Israëlische leger heeft zware aanvallen uitgevoerd op het noorden en midden van Gaza, de hevigste in weken. Intussen worden de aanwijzingen steeds duidelijker dat een aanval op de zuidelijke stad Rafah aanstaande is.

Breng het hulppakket voor Oekraïne in stemming en we zullen jou wegstemmen, dreigde Marjorie Greene tegen Huisvoorzitter Mike Johnson

Huisvoorzitter Johnson werd door evangelische leiders aangesproken om hulppakket Oekraïne aan te nemen

Het kon zijn politieke ondergang betekenen, besefte Huisvoorzitter Mike Johnson. Toch bracht hij het hulppakket voor Oekraïne in stemming in het Congres. Oproepen van christelijke leiders speelden daarbij een grote rol.

'Alleen ja betekent ja' staat op een protestbord tijdens een stille mars in Polen na de dood van Lizaveta Hertsen. De vrouw stierf in het ziekenhuis nadat ze op gruwelijke wijze was verkracht.

EU akkoord over 'vrouwenwet' die geweld moet tegengaan - maar verkrachting ontbreekt. 'Gemiste kans'

Na twee jaar getouwtrek is het woensdag zover: het Europees Parlement stemt in met een wet die geweld tegen vrouwen moet tegengaan. Toch is er teleurstelling, want ‘verkrachting’ werd uit de tekst geschrapt.

Ook honderdduizenden Amerikaanse granaten voor Oekraïne kunnen de oorlog alleen niet beëindigen. Daarvoor moet ondanks Russische blokkades worden geïnvesteerd in vredesdiplomatie.

Wie vrede wil bereiken, moet niet alleen investeren in wapens maar ook in vredesdiplomatie

Méér wapens is wereldwijd het antwoord op de toenemende onveiligheid. Maar wapens alleen brengen geen vrede. Het is nu de tijd om na te denken en voor te bereiden op wat nu ondenkbaar lijkt - spreken over vrede.

Antony Blinken komt dinsdag aan op Andrews Air Force Base voor zijn vlucht naar Peking.

Blinken reist met dreigende taal af naar China, Beijing lijkt niet onder de indruk

Als de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken vandaag aan zijn driedaagse bezoek aan China begint, staat hem een bitse confrontatie te wachten.

Bosbrand op het Griekse eiland Rhodos in juli 2023.

Jaar vol klimaatrampen in Europa

Voor Europa was 2023 een jaar vol klimaatrampspoed. Europeanen werden meer dan ooit geteisterd door 'extreme hittestress', in het verdroogde Griekenland woedde de grootste bosbrand die de EU ooit meemaakte en zo'n 1,6 miljoen mensen kregen te maken met overstromingen.