Luister naar

Amerika trekt de geldbeurs voor christenen in Irak

Nieuws
Met een forse investering willen de Verenigde Staten christenen en jezidi’s in Irak helpen. Maar het is ook een gebaar jegens de Verenigde Naties en het kan moslims vertoornen.
Herman Veenhof Herman Veenhof
vrijdag 19 oktober 2018 om 03:00
Iraakse christeren tijdens een eredienst in de Mar Tomakerk in Mosul. Hier zijn al vanaf 2017 hulpprojecten aan de gang.
Iraakse christeren tijdens een eredienst in de Mar Tomakerk in Mosul. Hier zijn al vanaf 2017 hulpprojecten aan de gang. epa / Ammar Salih

Qaraqosh – Washington

Als alles goed gaat, wordt de Vlakte van Nineveh dit jaar bevloeid met 300 miljoen Amerikaanse dollars. De door vijftien jaar oorlog verwoeste regio, waar vroeger in overgrote meerderheid christelijke Irakezen woonden, moet er weer leefbaar door worden. Ook wordt er de terugkeer mee gestimuleerd van miljoenen geloofsvluchtelingen die werden weggejaagd door ISIS. Vandaar de vreugde bij Ron van der Spoel, voorzitter van Open Doors Nederland. ‘Een heel belangrijke stap voor al die christenen en jezidi’s die weer terug willen naar hun dorpen. Ook Open Doors heeft zich hier hard voor gemaakt, in Brussel en bij de Verenigde Naties.’

Het Amerikaanse geld wordt besteed via de hulpkoepel Usaid. Die heeft contracten gesloten met 36 lokale, 27 internationale en elf geloofsorganisaties in het noorden van Irak. Mark Green, de topbestuurder van Usaid heeft Max Primorac als permanent gevolmachtigde in de stad Irbil neergezet. Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken stelde dat de bedragen ten goede komen aan een grootschalig wederopbouwprogramma dat het lenigen van de nood door de genocide op de jezidi’s en de vervolging van christen expliciet maakt: de Genocide Recovery and Persecution Response (GRPR). Ruim vijftig miljoen dollar gaat naar noodhulp, bijna zeventig miljoen naar activiteiten die gericht zijn op economisch herstel. Ruim 37 miljoen is voor het opruimen van mijnen; opvallend is het bedrag van ruim 22 miljoen dat in verschillende projecten wordt besteed aan psychosociale hulp, zoals het opbouwen van ‘bewustwording, gemeenschapszin en voorkoming van geweld.’

lange neus

De Amerikaanse generositeit heeft politieke achtergronden. Vicepresident Mike Pence had precies een jaar geleden de steun al beloofd, maar er was vrijwel niets van terechtgekomen; enerzijds omdat de Usaid nogal bureaucratisch werkt, anderzijds omdat het moeite kostte de Amerikaanse projecten los te weken uit de setting van de organisaties binnen de Verenigde Naties, waarmee steeds meer gebroken wordt.

Het als staat direct steun verlenen aan vervolgde christenen is ook een Amerikaanse lange neus naar de VN. Het bleek ook moeilijk steun vanuit de Noord-Iraakse bolwerken als Dohuk, Irbil en zelfs het christelijke Qaraqosh naar kleinere plaatsen te krijgen.

Het beschikbaar komen van het geld werd bekend vlak nadat de Iraakse chaldeeuws-katholieke kardinaal Louis Raphael Sako I bij de bisschoppenconferentie in Rome had geklaagd over de Verenigde Staten. ‘Van de beloofde hulp hebben we tot nu toe niets gezien. Maar we blijven hopen’, zei hij tegen Vatican News en Kathpress. Hij prees Hongarije, dat vijf miljoen gaf, geld dat concreet werd besteed aan onderwijsdoelen.

Hulpprojecten zijn al vanaf 2017 aan de gang in christelijke plaatsen rondom Mosul (de moderne stad bij het oude Nineveh), waar ISIS tot diep in 2017 verwoed tegenstand bood en de bevolking tot het laatst toe terroriseerde.

Stadjes als Tel Skuf en Ba’ashiqa (op zo’n vijftig kilometer ten noorden en noordoosten van Mosul gelegen) zijn plaatsen waar hulp wordt geboden, scholen, kerken, huizen en voorzieningen worden gerepareerd, mijnen en andere explosieven geruimd en waar weer ruimte is voor onderwijs en erediensten. Religies moeten er weer samenleven; in Ba’ashiqa liggen binnen een straal van enkele kilometers twee christelijke kerken, enkele moskeeën en vooral veel islamitische heiligdommen. Usaid herstelde 21 scholen en is er is nu weer water voor de 12.000 inwoners.

nummer acht

Het gevaar dreigt dat radicale moslims vertoornd raken als de hulp aan christenen en jezidi’s direct via Amerikaanse organisaties komt. Ook is er bepaald niet altijd harmonieuze samenwerking tussen orthodoxe, rooms-katholieke en evangelische christelijke organisaties.

Irak staat op nummer acht in de jaarlijks door Open Doors gepubliceerde ranglijst van vijftig landen waarin christenen het meest worden vervolgd.

De meest radicale islamitische terreurbeweging, ISIS, is weliswaar militair verslagen, maar toch ‘is het gedachtegoed nog levend’, stelt Open Doors.

Ten tijde van Saddam Hussein was vijf procent van de bijna veertig miljoen Irakezen christelijk. Nu is dat minder dan een half procent. Ook na ISIS is er sprake van vervolging. Open Doors: ‘Christenen worden gediscrimineerd door de overheid. In het midden en zuiden van Irak tonen ze geen geloofssymbolen meer.’ <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
'Alleen ja betekent ja' staat op een protestbord tijdens een stille mars in Polen na de dood van Lizaveta Hertsen. De vrouw stierf in het ziekenhuis nadat ze op gruwelijke wijze was verkracht.

EU akkoord over 'vrouwenwet' die geweld moet tegengaan - maar verkrachting ontbreekt. 'Gemiste kans'

Na twee jaar getouwtrek is het woensdag zover: het Europees Parlement stemt in met een wet die geweld tegen vrouwen moet tegengaan. Toch is er teleurstelling, want ‘verkrachting’ werd uit de tekst geschrapt.

Ook honderdduizenden Amerikaanse granaten voor Oekraïne kunnen de oorlog alleen niet beëindigen. Daarvoor moet ondanks Russische blokkades worden geïnvesteerd in vredesdiplomatie.

Wie vrede wil bereiken, moet niet alleen investeren in wapens maar ook in vredesdiplomatie

Méér wapens is wereldwijd het antwoord op de toenemende onveiligheid. Maar wapens alleen brengen geen vrede. Het is nu de tijd om na te denken en voor te bereiden op wat nu ondenkbaar lijkt - spreken over vrede.

Antony Blinken komt dinsdag aan op Andrews Air Force Base voor zijn vlucht naar Peking.

Blinken reist met dreigende taal af naar China, Beijing lijkt niet onder de indruk

Als de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken vandaag aan zijn driedaagse bezoek aan China begint, staat hem een bitse confrontatie te wachten.

Bosbrand op het Griekse eiland Rhodos in juli 2023.

Jaar vol klimaatrampen in Europa

Voor Europa was 2023 een jaar vol klimaatrampspoed. Europeanen werden meer dan ooit geteisterd door 'extreme hittestress', in het verdroogde Griekenland woedde de grootste bosbrand die de EU ooit meemaakte en zo'n 1,6 miljoen mensen kregen te maken met overstromingen.

Volgens de onderzoekers heeft UNRWA ‘robuuste procedures’ om het VN-principe van neutraliteit te waarborgen.

Israël heeft volgens onderzoek geen bewijs geleverd dat UNRWA-personeel behoort tot Hamas

Israël heeft tot nu toe geen ondersteunend bewijs geleverd dat medewerkers van de VN-hulporganisatie UNRWA behoren tot Hamas en andere Palestijnse strijdgroepen. Tot deze conclusie komt een onafhankelijk onderzoek.

Vooral de invasie van Oekraïne door Poetin - hier in de cockpit van een TU 160-M strategische bommenwerper - heeft tot een nieuwe  wapenwedloop geleid.

De militaire uitgaven zijn wereldwijd op een absolute recordhoogte en stijgen ongekend snel

Wereldwijd zijn de militaire uitgaven gestegen naar een absolute recordhoogte van 2.294 miljard euro. Niet alleen in Europa en het Midden-Oosten, maar in alle regio’s namen de uitgaven toe.