Direct naar artikelinhoud
Voetbal

Leko zint op wraak: “We moeten winnen vanavond”

Ivan Leko.Beeld Photo News

In zak en as? Niets van. Negen dagen na zijn arrestatie is Ivan Leko op oorlogspad. “Ik moet Club terugbetalen voor de steun.” Vanavond ontvangt zijn elftal Waasland-Beveren.

Wie had gedacht dat de trotse Kroaat er het bijltje bij zou neerleggen na negen helse dagen, waarin hij eerst geboeid werd afgevoerd in een politiecombi en vervolgens de verzamelde voetbalpers over zijn nek kreeg, die had het mis. Het was met geslepen messen dat Ivan Leko (40) voor zijn traditionele prematchpersconferentie ging zitten in het bescheiden zaaltje onder de hoofdtribune van Jan Breydel. Every inch a warrior.

"Of ik klaar ben voor deze wedstrijd? Ik ben 200 procent klaar!", klonk het half beledigd. "Dat geldt niet alleen voor mij, ook mijn groep is klaar. Ik zie grinta, ik zie mentaliteit. Wij hebben hard gewerkt. Ik wil goed voetbal zien, dat vind ik altijd belangrijk." Uiteraard, maar na zo'n week mag het nog net ietsje meer zijn, niet? Forfaitscore! "Niemand is dom, hé", rolde Leko met zijn ogen. "Iedereen weet wat voor een avond het wordt. Een speciale wedstrijd na een reeks heel speciale dagen. We gaan ervoor."

De trots van Leko kent zijn bijwerkingen, zo wil de coach van Club bij niets of niemand in het krijt staan. Ook niet bij zijn bestuur, dat hem bleef steunen toen hij in de bajes zat, of bij zijn supporters. De schuldpapieren moeten ingelost.

"Kijk, de twee dingen die ik de voorbije week het allerbelangrijkste vond waren de reactie van mijn familie en de reactie van mijn tweede familie. Met dat laatste bedoel ik Club Brugge, voor alle duidelijkheid. De steun die ik hier gevoeld heb, was ronduit fantastisch", zei de Kroaat. "Iedereen die mij een beetje kent, weet dat ik mensen die mij steunen in drievoud terugbetaal."

‘We willen absoluut in eigen huis bewijzen dat wij een ploeg met kwaliteit en mentaliteit zijn, die nog altijd in een goede flow zit’
Ivan Leko

En dus klopt het hart meer dan ooit voor blauw-zwart. "Ik zette mij altijd al 200 procent in voor Club Brugge. Na wat er de voorbije tijd gebeurd is, ben ik nog trotser op dit shirt dan ik al was."

Vraagje nog: hoe bereid je als coach in godsnaam een wedstrijd voor vanuit de cel? "Tja, een normale wedstrijdvoorbereiding kun je dat niet noemen, nee", stelde Leko, surfend op wraakgevoelens. "Ik leef voor vandaag en morgen, niet voor gisteren. De goesting om een statement neer te zetten is enorm groot. We willen absoluut in eigen huis bewijzen dat wij een ploeg met kwaliteit en mentaliteit zijn, die nog altijd in een goede flow zit. Ondanks alles.”

Beter dan tegen Rouches

Een mens zou vergeten dat er ook nog een puur sportief randje aan de partij tegen de Waaslanders zit. Club Brugge verloor zijn laatste wedstrijd onder Leko immers met 3-1 op het veld van Standard. Er blijkt meer nodig dan een opsluiting van 48 uur om hem die zeperd te doen vergeten. "Onze wedstrijd in Luik was verre van goed", herinnerde de man zich. "Ik wil absoluut opnieuw aanknopen met de overwinning, mét goed voetbal, nogmaals. Het zijn twee lange weken geweest zonder competitie, dat maakt het extra belangrijk om weer in de flow te komen. Ik ben blij van wat ik de voorbije weken op training gezien heb. Iedereen is scherp, wil absoluut voetballen én winnen. Zo zie ik het graag.”

Club Brugge kan tegen Waasland-Beveren alvast weer op Kaveh Rezaei rekenen. De miljoenenaankoop sukkelde al een maand met de knie, maar is nu volledig hersteld. Zijn laatste speelminuten maakte hij midden september in de competitiematch tegen Lokeren. Daarnaast is ook aanvoerder Ruud Vormer (adductoren) opnieuw fit.