Direct naar artikelinhoud

Koning toont medeleven met eilanden in verder vlakke Troonrede

De koning begon zijn Troonrede met woorden van medeleven voor de door orkaan Irma getroffen eilanden Sint Maarten, Saba en Sint Eustatius. 'Vandaag zijn ons hart en onze gedachten in de eerste plaats bij de inwoners van de eilanden', zei Willem-Alexander. 'De regering zal doen wat in haar vermogen ligt om de acute nood te lenigen.'

Koning en koningin arriveren op het Binnenhof.Beeld anp

Daarna volgde een vrij vlakke Troonrede waarin de koning namens het demissionaire kabinet de staat van het land en de wereld doornam zonder de diepte in te gaan.

Het land staat er na vijf jaar Rutte II beter voor, zo stelde hij. 'Kijkend naar Nederland zien we aan het eind van deze kabinetsperiode veel positieve ontwikkelingen.' De economie groeit, de werkgelegenheid trekt aan, de overheidsfinanciën staan er goed voor, somde hij op. Maar nog niet alle Nederlanders ervaren die positieve ontwikkelingen. 'Het is belangrijk dat meer mensen gaan profiteren van de economische voorspoed.'

In de Troonrede zat de waarschuwing ingebakken dat alles wat vandaag wordt gepresenteerd onder voorbehoud is van het nog te vormen kabinet. De koning: 'Terughoudendheid is geboden bij het indienen van nieuwe voorstellen. Dat ontslaat de regering niet van de plicht te doen wat in het landsbelang is.'

Vervolgens ging de koning kort langs de maatregelen die het demissionaire kabinet wel kon nemen voor volgend jaar. Zo behouden alle huishoudens hun koopkracht, ook mensen met een uitkering en gepensioneerden. Er komt meer geld voor de verpleeghuiszorg, volgend jaar 435 miljoen euro. En het kabinet trekt 270 miljoen uit voor leraren in het basisonderwijs.

De koning en koningin in de Glazen Koets.Beeld anp
Terughoudendheid is geboden bij het indienen van nieuwe voorstellen. Dat ontslaat de regering niet van de plicht te doen wat in het landsbelang is.

Veel aandacht voor buitenland

Een groot deel van de Troonrede ging over het buitenland, waar conflicten woeden, terroristische aanslagen plaatsvinden en de EU turbulente tijden beleeft. 'Het beste antwoord op terrorisme is dat we vasthouden aan onze manier van leven', zei Willem-Alexander namens het kabinet. Het vertrek van Groot-Brittannië uit de EU was 'een teleurstellende stap waar we zorgvuldig mee om moeten gaan'.

Kort sprak de koning over klimaatverandering, volgens het kabinet een internationale verantwoordelijkheid waar elk land zijn rol in heeft. Verder werden de Nederlandse soldaten geroemd die actief zijn bij missies in het buitenland. Deze missies worden verlengd, memoreerde de koning.

Ook noemde hij de slachtoffers van MH17 voor wie de regering 'een blijvende verantwoordelijkheid voelt om recht te doen'. Het MH17-proces zal plaatsvinden in Nederland.

Tot slot richtte hij zich rechtstreeks tot de parlementsleden in de zaal, de leden van de Staten-Generaal. 'Het programma van een volgend kabinet zal bepalend zijn voor uw werk. Er is veel bereikt en er is veel om verder te bouwen.'

Lees hier de volledige tekst van de Troonrede.

Het beste antwoord op terrorisme is dat we vasthouden aan onze manier van leven
Een 'hoera' voor de koning.Beeld anp