Waarnemend burgemeester Philip Cools (N-VA), schepen voor Groen en Natuur Goele Fonteyn (N-VA) en Eva Blomme van metaalconstructiebedrijf Blomme bij de nieuwe picknickbank.© Robbe Heymans

Bijenbank ‘Zitbij’ vormt nieuwe bijzondere trekpleister in gemeentepark: “Ideale plek om gezellig te picknicken”

Brasschaat -

In de Rozentuin werd donderdag een bijzondere nieuwe picknickbank ingehuldigd. Het functionele en creatief ontworpen zitmeubel brengt een ode aan de bij en draagt bij aan het imago van Brasschaat als bijenvriendelijke omgeving. De gemeente won de bank dankzij haar deelname aan de Openbaargroen-awards van de VVOG.

Robbe Heymans

De nieuwe picknickbank bevindt zich centraal in de Rozentuin op een van de gezelligste plekjes in Brasschaat. Dat de gemeente net die locatie heeft uitgekozen, wordt met veel enthousiasme onthaald. Niet enkel door wandelaars, maar ook door de vele aanwezigen op de officiële inhuldiging. “De locatie is heel zorgvuldig gekozen”, verduidelijkt schepen voor Groen en Natuur Goele Fonteyn (N-VA). “Vlak naast de bloemenweide in de Rozentuin met een prachtig zicht op zowel de Remise als het Kasteel. Het is de ideale plek om te genieten van de bloemen of gezellig te vertoeven.”

Momenteel oogt de bloemenweide in het gemeentepark evenwel nog vrij kaal, al komt daar binnenkort verandering in. “Groendienst Aralea zaaide begin dit jaar opnieuw een prachtige bloemenmix in op deze plek, zodat bezoekers van juni tot september kunnen genieten van een kleurrijk bloementapijt. De bijen zullen dan weer smullen van de heerlijke nectar. Een prachtig schouwspel voor wie gezellig komt picknicken”, aldus nog de schepen.

De Rozentuin in het gemeentepark tijdens de zomer.© Jan Brys

Deelname VVOG-awards

De gemeente won de picknickbank dankzij haar deelname aan het project “Bijenvriendelijke Gemeente” op de Openbaargroen-awards van de VVOG (Vereniging Voor Openbaar Groen) in december vorig jaar. Tijdens deze awardshow worden lokale besturen met inspirerende groen- en bijenvriendelijke projecten beloond. De gemeente Brasschaat behaalde er een verdienstelijke derde plaats in het thema ‘bebloemingsproject’.

De bank zelf komt uit handen van metaalconstructiebedrijf Blomme uit Roeselare. Zaakvoerder Eva Blomme kwam speciaal vanuit West-Vlaanderen afgezakt naar het Brasschaatse gemeentepark en zag dat het goed was. “Wij zijn bijzonder gelukkig met de locatie waar de bank werd geplaatst”, vertelde ze. “Het plaatje klopt volledig. Het concept en de visie achter de ontwikkeling van de ‘Zitbij’ wordt perfect ondersteund in dit prachtig en bijenvriendelijk kader.”

De nieuwe picknickbank wordt plechtig geopend door schepen Goele Fonteyn (N-VA), waarnemend burgemeester Philip Cools (N-VA) en Eva Blomme.© Robbe Heymans

Verder gaf Blomme nog een woordje uitleg bij het ontwerp van de bank, dat naast creatief ook bijzonder functioneel oogt. “De bank heeft een doorsnede van liefst 3,5 meter en biedt plaats aan zeker twaalf volwassenen. Voor kinderen is er nog meer plaats. De bedoeling is echt om volledige klasjes rond deze tafel te krijgen, terwijl de juf of meester hen meer vertelt over bijvoorbeeld de voortplanting van de bij.”

De functionele picknickbank in de Rozentuin.© Robbe Heymans

Bijenvriendelijke gemeente

Met de nieuwe picknickbank hoopt de gemeente zich dan ook extra in de kijker te zetten als bijenvriendelijke omgeving. Hiervoor organiseert ze eveneens tal van andere acties. Zo is er al enkele jaren de gekende ‘Maai mei niet’-campagne, waarbij de bermen in ongeveer dertig straten een hele maand ongemaaid blijven. Dat zorgt voor extra voedsel voor bijen en andere insecten.

Ook inwoners kunnen hun steentje bijdragen door deel te nemen aan het Vlaams Kampioenschap tegelwippen. Door tegels te verwijderen, maak je immers plaats voor planten waar insecten voedsel en beschutting vinden. Wie deelneemt aan de wedstrijd, maakt kans op een gratis tuinontwerp. Meer info op de website van de gemeente.

brasschaat.be/onthardingswedstrijd

© Robbe Heymans

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners