Direct naar artikelinhoud
Blik op BelgiëWolf

Iemand had de wolf duidelijk moeten maken dat hij naar Wuustwezel moest

De wolf werd gespot in Hoogstraten, Brecht en Sint-Job-in-'t-Goor.Beeld Welkom Wolf

Voor een wolf is een autosnelweg als een rivier die moeilijk over te steken is. Dat er wat verderop een ecoduct lag, heeft de verongelukte wolf van Sint-Job-in-’t-Goor helaas niet mogen ontdekken.

Vanuit het perspectief van de wolf kan het met een autosnelweg niet anders zijn dan met een rivier: het is zoeken naar een veilige oversteekplaats, en dat doe je door eerst eens naar links te gaan en kijken en dan op je stappen terug te keren. Een wolf wordt niet verondersteld te weten dat het op de E19 overal even druk is.

Dinsdagavond werd de wolf gespot op de parking van de Lidl in Brecht, vlak bij de opritten naar de E19. Een nacht later kwamen de meldingen van op het verkeersknooppunt dat de E19 verbindt met de A12. “Er waren nachtelijke meldingen van een zichtbaar angstige wolf in de berm van de snelweg”, zegt Jan Loos van Welkom Wolf. “Het was duidelijk dat hij heel vastberaden was om noordwaarts te gaan. Hij was al vier nachten na elkaar aan het proberen om over de E19 te geraken. Eerst in Hoogstraten, dan in Schoten, dan in Sint-Job-in-’t-Goor, dan in Brecht en dan in Ekeren.”

Fake news

Overdag verstopte de wolf zich, ergens achter een struik. Tegen de avond liep hij nogal achteloos tussen de mensen en liet hij zich vrij makkelijk filmen. Er werd geen enkele dode kip of geit gesignaleerd. “Wij vermoeden dat hij zich voedde met kleinere dieren of met kadavers langs de autosnelweg”, zegt Loos. “Door zijn vrijpostigheid dachten we eerder aan een mannetje. Mogelijk was hij de broer van wolvin Emma.”

Loos denkt in ieder geval aan een jonge wolf, op zoek naar een eigen leefgebied. Dat is wat elke jonge wolf na acht tot tweeëntwintig maanden na geboorte doet: de roedel verlaten en de wijde wereld in trekken. “Dat kunnen afstanden van duizenden kilometers zijn”, zegt Loos. “Deze wolf was op zoek naar een rustig gebied met genoeg prooien en de mogelijkheid om een partner te vinden en een eigen roedel te starten.”

Welkom Wolf startte in 2011 in Vlaanderen en Nederland zijn eerste campagnes om ons voor te bereiden op de toen door wetenschappers voorspelde comeback van de wolf. De organisatie draait louter op giften, beducht als ze van meet af aan was voor kritiek als zou ze deel uitmaken van een gesubsidieerd complot tegen de landbouw.

De wolf draagt dankzij het verdrag van Bern in 1979 in heel Europa de status van “strikt beschermd”. Die status is bedreigd sinds een wolf in september 2022 in Nedersaksen aan de haal ging met Dolly, de pony van Europees Commissievoorzitter Ursula von der Leyen. Zij riep jagers op om Dolly te wreken. “Sindsdien is de wolf in behoorlijk wat landen een thema voor extremisten op rechts”, zegt Loos. “In Nederland is daar enorm veel polarisatie rond, met een lawine aan fake news. Iedereen weet intussen wel dat een wolf veel banger is van mensen dan omgekeerd en dat hij mensen nooit zal aanvallen. Toch blijven mensen dingen posten die kant noch wal raken. Er wordt ook beweerd dat groene extremisten wolven uitzetten om de boeren te pesten. Eigenlijk is er nergens in Europa zoveel draagvlak voor de aanwezigheid van de wolf als in Vlaanderen.”

Ecoduct

Hyperenthousiast klonk Sven Deckers, burgemeester voor N-VA in Brecht, eerder deze week anders niet. “Wij deden als gemeente een oproep om het dier vooral niet op te jagen”, zei hij. “Wij hebben veel landbouw en het lijkt me evident dat niet iedereen de wolf hier even welkom acht.”

Iemand had de wolf duidelijk moeten kunnen maken dat hij naar Wuustwezel had gemoeten. Daar overspant sinds 2011 het gigantische ecoduct De Munt de E19-autosnelweg. De wolf had er niet alleen veilig kunnen oversteken, het stikt er ook nog eens van de hazen en de reeën.

Vrijdagmiddag raakte bekend dat de wolf is doodgereden ter hoogte van Zoersel. Iets wat Jan Loos donderdag al min of meer kon voorspellen. “Dat ecoduct is op de verkeerde plek aangelegd. Dat had er moeten komen op de plek waar de wolf al dagen aan het aarzelen was of hij het erop ging wagen. Da’s het zure. Wij hebben in Vlaanderen buiten Sammy Mahdi geen politici die stemmen denken te kunnen winnen op de kap van de wolf, maar wel het drukste wegennet van Europa.”

De jonge wolf werd aangereden in Zoersel.Beeld Welkom Wolf