1 mei loopt over van electorale steekspelletjes en spierballengerol

De 1 mei-stoet van Vooruit in Gent© fvv

Politieke beloftes als hogere (minimum)lonen en betere pensioenen zijn vaste ingrediënten op de Dag van de Arbeid. In dit verkiezingsjaar baden ze royaal in een saus van campagnetaal. Zo waarschuwt Vooruit-lijstduwer Conner Rousseau voor een ‘Brexit-scenario’ als Vlaams Belang het land splitst.

mju

Werkende Belgen moeten beter beloond worden, dat is de mantra van de socialistische partij Vooruit. Voorzitter Melissa Depraetere pleitte dinsdagavond in Gent voor een minimumloon van 2.500 euro - wat concreet neerkomt op 15 euro per uur. Woensdag in Oostende voegde ze daar ook het voorstel aan toe om mensen die vroeg beginnen te werken, ook vroeger met pensioen te laten gaan. “Wie op zijn achttiende begint, mag op zijn zestigste stoppen met een volwaardig pensioen. Want wie 42 jaar gewerkt heeft, die heeft zijn rust dubbel en dik verdiend.”

De Franstalige socialisten van de PS gingen nog een stap verder. Ook zij kwamen eerder al met een verhoging van het minimumloon - van 2.000 euro naar liefst 2.800 euro. Woensdag zwoeren ze een dure eed. “Ik doe hier een plechtige belofte: als we in een regering stappen, verhogen we de lonen. En als de anderen dat niet willen doen, zal het zonder de socialisten zijn”, zei PS-voorzitter Paul Magnette tijdens een bijeenkomst van partijmilitanten in Charleroi.

Brussel

Opvallend: de socialistische kopstukken voegden er in één adem een niet mis te verstane sneer aan het adres van de andere partijen aan toe. “Extreemrechts belooft ons de hemel op aarde, maar ze vertellen er niet bij dat ze iedereen eerst door de hel gaan sturen”, aldus Depraetere. Ze riep de aanwezigen op om “zich niet te laten wijsmaken dat een hoger pensioen niet kan”.

De PS waarschuwde voor een “rechtse ravage”, die dichterbij zou kunnen komen nu christendemocraten en liberalen een as lijken te vormen. “Het is daartegen dat we op 9 juni moeten strijden.”

Hetzelfde in Brussel, waar lijsttrekker voor het Brussels parlement Ahmed Laaouej (PS) waarschuwde voor een sociaal bloedbad als de MR aan de macht komt en zijn gedroomde saneringsbeleid - dixit de socialist - doorvoert. “De MR steekt zijn ambities niet weg en bekent kleur: blauw. Niet het blauw van een zonnige zomerochtend met een paar zonnestralen erdoorheen, maar het ijskoude blauw van een sober beleid, het koude blauw van een indexsprong en van zware bezuinigingen in de gezondheidszorg, en het egoïstische blauw die de btw op gas en elektriciteit van 6 naar 21 procent heeft verhoogd, maar die gelukkig door de socialisten opnieuw naar 6 procent gebracht werd”, zei Laaouej in het Maison du Peuple in Sint-Gillis.

Brexit

Vooruit-minister Caroline Gennez had het in Antwerpen dan weer over “veel blablabla” van “de extremen, rechts én links”, en klopte zich op de borst over de voorbije federale regeringsdeelname. Vooruit wil ook Vlaams regeren, aldus Gennez.

Ook voormalig voorzitter Conner Rousseau, die recent zijn comeback maakte als lijstduwer in Oost-Vlaanderen, speechte in Sint-Niklaas. Hij trok een ander register open, met de schets van een doemscenario als het land gesplitst wordt. “Ik maak mij grote zorgen als ik Tom Van Grieken (voorzitter van het Vlaams Belang, red.) hoor zeggen dat hij de splitsing van België weer op tafel legt.”

Rousseau maakt de vergelijking met de brexit, het vertrek van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie. “Extreemrechts beloofde dat splitsen, afscheuren uit Europa, goed zou zijn voor de arbeider, voor de zorg en voor de economie. Maar na tien jaar gepalaver heeft het wat het wil: achteruitgang voor de werkmensen, achteruitgang voor de zorg en een economie die slechter af is.”

Conner Rousseau (Vooruit)© BELGA

Het zijn al lang niet meer alleen de socialisten die de Dag van de Arbeid vieren. De liberalen profileren zich graag als dé partij voor de werkende mensen. Dinsdagavond maakte premier Alexander De Croo (Open VLD) dat concreet voor zijn partij: Open VLD wil dat werkenden 500 euro méér pensioen opbouwen dan personen die niet werken. Daarmee breiden de liberalen een eerder voorstel uit waarbij werkenden altijd 500 euro meer moeten verdienen dan niet-werkenden. “Dat is gewoon eerlijk”, klonk het.

Ballonnetjes

Ook De Croo stapte mee in het electorale opbod, door flink uit te halen naar zowat alle andere partijen. Hij hekelde de naar eigen zeggen “zinloze voorstellen” van N-VA, Vooruit, Groen, PS en CD&V. Onder meer het voorstel van N-VA om gevangenissen te bouwen in Kosovo, haalde De Croo onderuit.

“Wij lanceerden ons groeiplan maar we wachten nog steeds op de cijfers van de andere partijen. Die zijn natuurlijk heel druk bezig met duo-interviews en coalities smeden, en zeggen wie er wel en niet mag mee doen na de verkiezingen”, aldus nog De Croo, die de anderen opriep om te stoppen met het oplaten van allerlei ballonnetjes en met een “serieus plan” te komen.

Batman

De ongekroonde koning van de politieke steekspelletjes is evenwel Georges-Louis Bouchez (MR), voorzitter van de Franstalige liberalen. Hij beschuldigde zijn coalitiepartners PS en Ecolo ervan “niets anders te doen dan achter Raoul (Hedebouw, PVDA-voorzitter, red.) te lopen”. MR moest afgelopen maand in de Franse Gemeenschap een wisselmeerderheid slikken van coalitiepartners PS en Ecolo met PVDA over een aanpassing aan het ‘decret paysage’, dat de financiering van het hoger onderwijs regelt. Een demarche die door de MR als “verraad” werd bestempeld.

Bouchez (l.) en De Croo (r.)© BELGA

Bouchez grapte dat Hedebouw, Magnette en Ecolo-covoorzitter Jean-Marc Nollet een “detax-kuur” moeten volgen, verwijzend naar de voorstel van de liberalen om de belastingvrije som te verhogen tot het bedrag van de laagste sociale uitkeringen. Tot slot riep hij zijn partijgenoten nog op om vertrouwen te hebben, “het vertrouwen van een vierjarige die een Batman-kostuum draagt. Die is niet bang.”

Beleid

Bang is een woord dat PVDA en Vlaams Belang momenteel niet kennen. De extreme partijen stevenen volgens de peilingen af op winst bij de verkiezingen, en ook zij zetten vol in op koopkracht voor de werkende klasse. Daarbij valt op dat het sociale programma van PVDA en Vlaams Belang grotendeels gelijklopend is, met als grote verschilpunten dat Vlaams Belang “onze” sociale zekerheid wil afschermen voor “vreemdelingen”, en PVDA de rijksten wil belasten met hun gekende “miljonairstaks”.

Ook Van Grieken (Vlaams Belang) deelde sneren uit naar de anderen, zo werden de Walen “vakantiepony’s” en “Kabouter Lui” genoemd, en Vooruit-voorzitter Melissa Depraetere “Kabouter Kwebbel”. Maar het waren toch vooral nieuwkomers die het moesten ontgelden. Raoul Hedebouw (PVDA) benadrukte dan weer dat een stem voor zijn partij geen verloren stem is, omdat hij wel degelijk de ambitie heeft om deel te nemen aan het beleid.