De brand ontstond in een loods waar auto's worden ontmanteld
Foto: Tom Vierendeels

Hevige brand in loods in Sint-Pieters-Leeuw is geblust, één persoon naar ziekenhuis

In Sint-Pieters-Leeuw, in Vlaams-Brabant, heeft een brand gewoed in een loods waar auto’s werden ontmanteld. Door de hevigheid van het vuur kon de brandweer de loods niet binnengaan. Het blussen heeft daardoor uren geduurd, zegt burgemeester Jan Desmeth (N-VA). De medewerkers die in de loods aan de slag waren, werden geëvacueerd. Een persoon moest wel naar het ziekenhuis.

De brand bij het autobedrijf in de buurt van de Bergensesteenweg in Sint-Pieters-Leeuw is sinds 17.35 uur onder controle. Dat melden burgemeester van Sint-Pieters-Leeuw Jan Desmeth (N-VA) en brandweerwoordvoerder Wouter Jeanfils.

De brand brak uit rond 15.45 uur, vertelt de burgemeester aan VRT NWS, in een loods waar auto’s worden ontmanteld. Blijkbaar is er iets fout gelopen bij slijpwerken aan een voertuig: daarbij is kennelijk brandstof die nog in een tank zat in brand gevlogen. De uitbater van het bedrijf heeft het vuur eerst nog zelf proberen te blussen, maar dat mocht niet meer baten. 

De brand sloeg over naar het gebouw ernaast, daar ontstond een ontploffing en het gebouw stortte in. "Getuigen hoorden veel knallen en toen onze ploegen ter plaatse kwamen, bleek het om een uitslaande brand te gaan", zegt Wouter Jeanfils van de lokale brandweer. De brand in de Jan Baptist Wautersstraat zorgde voor veel rookontwikkeling die in de wijde omgeving te zien is. 

Bekijk: Op eerste beelden is te zien hoe een zwarte rookpluim opstijgt uit het gebouw

Videospeler inladen...

Op advies van de brandweer werd al snel het gemeentelijk rampenplan afgekondigd. Omdat de brand zo hevig was én de loods op instorten stond, kon de brandweer niet naar binnen gaan om te blussen. Daarom werd er van buiten uit geblust, en dat nam enkele uren in beslag.

De medewerkers van het bedrijf dat in de loods gevestigd was, hebben zich volgens de baas van het bedrijf allemaal in veiligheid kunnen brengen. Er zijn dan ook geen gewonden gevallen. Alleen de eigenaar van het bedrijf heeft zelf rook ingeademd en werd ter controle naar het ziekenhuis gebracht.

Bekijk: ondertussen werd de brand volledig geblust

Videospeler inladen...

Ramen en deuren gesloten

"Zowel het gebouw waar het vuur ontstond, als het andere gebouw, is volledig verwoest. De andere gebouwen zijn gevrijwaard kunnen worden zonder schade", zegt Jeanfils nog.

Omwonenden in Sint-Pieters-Leeuw, Ruisbroek, Anderlecht, Vorst en Drogenbos hebben een sms gekregen met de vraag om ramen en deuren gesloten te houden en ventilatiesystemen uit te schakelen. De brandweer zal nog lang nablussen.

Meest gelezen