Direct naar artikelinhoud
Deliveroo

Deliveroo gaat zelfstandige koeriers beschermen tegen arbeidsongevallen

Deliveroo fietskoeriers wachten op bestellingen in Gent.Beeld James Arthur

De maaltijdkoerierdienst Deliveroo biedt al zijn koeriers een gratis ongevallenverzekering aan. Die zal beschikbaar zijn vanaf 1 januari 2018 voor alle zelfstandige koeriers. Dat staat in een persbericht van het bedrijf.

Eind vorige maand besliste Deliveroo dat koeriers enkel nog als zelfstandigen aan de slag konden. Het zette de samenwerking met SMart stop, dat uitzendkantoor voor creatieve beroepen beheerde sinds vorig jaar de contracten van alle fietskoeriers. SMart voorzag onder meer in een verzekering, sociale bescherming en de terugbetaling van onkosten voor de fietsen.

Daar wil Deliveroo nu in tegemoet komen in samenwerking met de Belgische verzekeringsstartup Qover, geruggensteund door Lloyd’s of London.

Deze nieuwe verzekering werd specifiek ontworpen om tegemoet te komen aan de noden van de Deliveroo-koeriers in België. "We weten dat de koeriers bij Deliveroo de vrijheid en flexibiliteit die wij hen aanbieden het belangrijkst vinden. Maar ze verdienen ook zekerheid wanneer ze onderweg zijn. Indien koeriers een ongeval hebben, zullen ze dankzij deze verzekering beschermd zijn en tegelijkertijd hun flexibele werk behouden", klinkt het bij Mathieu de Lophem, General Manager van Deliveroo Benelux.

Gratis verzekering vanaf de eerste bestelling

De verzekering zal beschikbaar zijn voor elke koerier die inlogt om te werken met Deliveroo. De verzekering zal koeriers beschermen voor:

• Tot 75 procent van het gemiddelde wekelijkse loon wanneer een koerier niet kan werken in geval van een tijdelijke arbeidsongeschiktheid als gevolg van een ongeval tijdens het werk, gedurende maximaal 26 weken;

• Vergoeding tijdens de herstelperiode na een ongeval tot twee weken;

• €1500 jaarlijkse bescherming indien een koerier in een ziekenhuis moet verblijven en tot €750 voor familieleden om bij hen te blijven tijdens het verblijf;

• Tandheelkundige zorg tot 2000€.

“Sinds we de lancering van het nieuwe, flexibele, betaling-per-levering model hebben aangekondigd, verdienen de zelfstandige koeriers die met ons samenwerken gemiddeld meer dan 17 euro bruto per uur. Velen hebben ons verteld dat ze dat ze het zeer voordelig vinden om hun werk makkelijker in balans te brengen met hun studies of hobby’s", staat verder in het persbericht.

Deliveroo zal de komende weken aan de koeriers communiceren hoe ze zich voor de verzekering kunnen inschrijven.

Begin deze week raakte ook bekend dat het gerecht de werkomstandigheden bij Deliveroo grondig ging onderzoeken. De inspectiediensten en de arbeidsauditeur zullen nagaan of de werkomstandigheden en sociale bescherming met de regels stroken.