We zijn met z’n allen blij met onze buren: 4 op 10 geven met gerust hart de huissleutel

Hoezeer vertrouwen we onze buren? We vroegen het 65.000 Vlamingen voor onze Grote Gemeentetest. De resultaten zijn opvallend positief: haast 84 procent kent de buren bij naam, en meer dan 40 procent zou z’n buurman zelfs de sleutel van z’n huis toevertrouwen. Maar alles kan beter, dus willen we ook weten: hoe creëer je dat, vertrouwen tussen buren? “Het gemeentebestuur kan echt een verschil maken”, zeggen experts.

Tex Van berlaer

Stel: je vertrekt een tijdje op vakantie. Alles is geregeld, de koffers staan klaar. Maar wie gaat de planten water geven, of de kat verzorgen? Vier op de tien Vlamingen vertrouwen daarvoor de huissleutel toe aan de buren. Dat blijkt uit de Grote Gemeentetest van onze krant, die bij 65.000 Vlamingen peilde naar hun sociaal contact binnen hun gemeente.

De resultaten zijn opvallend goed. Zo kent 84 procent de naam van zijn buren en voelt 70 procent zich niet te ver­legen om aan te kloppen voor wat suiker of een ei. Uit de test blijkt bovendien dat het onderlinge vertrouwen hoger ligt in gemeenten waar een groot aantal inwoners deelneemt aan het verenigingsleven.

“Je kan er prat op gaan: hoe meer verenigingen, hoe meer vertrouwen in elkaar”, zegt professor lokale politiek Johan Ackaert (UHasselt). “Door het samenzijn groeit de wederkerigheid tussen mensen. Ze leren onderhandelen en compromissen sluiten. Het zorgt zelfs voor een groter vertrouwen in het gemeentebestuur.”

En dat bestuur kan echt een verschil maken, benadrukken experts. “Verenigingen hebben nood aan gebouwen en andere voorzieningen. Besturen kunnen via gerichte subsidies zorgen dat ze een breder publiek aanspreken”, zegt Ackaert.

Kinderen en dieren

Dat bijeenbrengen van mensen kan ook via kleine dingen. “Het aanleggen van een speeltuintje met wat groen errond doet wonderen”, zegt socioloog Ignace Glorieux (VUB). “Het brengt de buurtbewoners samen. Niet alleen ouders, maar ook mensen met honden. Vergeet niet dat kinderen en dieren verbindend werken.”

Maar er zijn ook minder fraaie resultaten. Zo daalt de score aanzienlijk wanneer we de Vlaming vragen of hij de mensen in zijn hele gemeente vertrouwt, dus verder dan de eigen straat. Dan antwoordt slechts de helft ‘ja’.

“Dat is weinig”, aldus Glorieux. “Maar het is niet on­logisch. Vandaag verhuizen meer mensen voor hun baan en zo belanden ze in gemeenten waarmee ze geen band voelen. Dan beperk je het vertrouwen sneller tot je naaste buren. Er zijn nu ook veel meer tweeverdieners die niet meer de tijd of energie vinden om een uitgebreid netwerk te onderhouden in hun gemeente. ”

Andere opvallende vaststelling: gemeenten met veel buurtfeesten scoren niet noodzakelijk beter op sociaal vlak. Dat verwondert professor Ackaert niet. “Buurtfeesten zijn soms elitair. Ze trekken vaak dezelfde mensen aan, die veelal hooggeschoold zijn. Bovendien hebben ze het moeilijk om minderheden te bereiken.”

Hoe het ook zij, de experts benadrukken één ding: “Mensen wíllen elkaar ontmoeten. Dat is nu eenmaal de aard van het beestje.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen