Gezellig en drukt dekt de lading op Clamotte Rock.© Adrie de Kok

Clamotte Rock klokt af op achtduizend bezoekers: “Zoveel volk verwelkomden we nog nooit”

Herenthout -

De zon bleek de hoofdact op de affiche van Clamotte Rock. Ruim achtduizend bezoekers genoten op het Herenthoutse festival met gretige teugen van de tropische temperaturen. Clouseau en Therapy? maakten verder het mooie weer.

Stefan Laenen

“Trouwe klanten”, lachen Katrien en Andreas uit Herentals wanneer we hen vragen waarom ze ’s middags als één van de eersten door de festivalpoorten stappen. “We komen hier al lang, en zagen doorheen de jaren Clamotte Rock groeien. Voor de vierde keer op rij zijn ze uitverkocht, maar ze waken hier ook over de gezelligheid. Het is druk, maar er blijft voldoende bewegingsruimte om te dansen. Hoewel er drie podia zijn, vind je ons vooral in de hoek van Back To Basicz. We komen dan vooral voor de Herentalse dj Freeee.”

Andreas en Katrien stappen al vroeg op de wei.© Adrie de Kok

Ramp

Net naast dat derde podium staat een skateramp, dat zie je op niet zoveel festivals. “Nochtans is de skatewedstrijd op Clamotte al meer dan tien jaar een traditie”, weet Jeff Gommers uit Morkhoven (Herentals). “Als tiener al kwam ik met mijn skateboard naar Clamotte Rock. Vandaag ben ik hier met mijn zoontjes Felix (8) en Ramses (4), en mijn gasten doen mee aan de skatecontest. Het is plezant hoe Clamotte probleemloos zijn weg vindt naar een nieuwe generatie, zowel qua bezoekers als qua programmatie.”

Papa Jeff en zonen Felix en Ramses tonen hun skateskillls.© Adrie de Kok

Ook qua organisatie staat een jonge generatie te popelen om de festivaltoekomst te garanderen. “Mijn papa Steven zit in het bestuur, en helpt het festival bouwen”, vertelt Oscar Verbruggen. Zelf steekt de jonge kerel ook een handje toe. “Momenteel verzamel ik bekers. Bezoekers verdienen per toren van dertig bekers een drankbon. Zo houden we de weide van boer Jef proper, want straks staan zijn koeien hier te grazen.”

Nog enkele bekers rapen en Oscar kan een gratis pintje pakken.© Adrie de Kok

Bende

“We zijn hier met een ganse bende, uit Hulshout, Heist op den Berg en Herenthout”, vertellen Filip en Maddy. “De familiale sfeer die hier heerst, vind je op geen enkel festival. Een camping is er helaas niet, maar we logeren bij elkaar in de tuin. Het is er het weer voor, en zo breien we aan het festival een afterparty. Alhoewel, we zijn er amper een kwartiertje en we vonden al vlot de weg richting cocktailbar, dat belooft een lange, dorstige dag te worden (lacht).”

Verbroederen met de eerste voorjaarscocktail.© Adrie de Kok

De hitte geldt uiteraard zowel voor bezoekers als voor artiesten. De Kempenzonen van Captain Caiser krijgen als eerste de tent probleemloos vol. Zanger en Herentalsenaar Sasha Vansant beseft dat een T-shirt een maat voor niets is, en komt op in blote torso. De band tekent voor de eerste moshpit op de 27ste editie van Clamotte Rock, waardoor de dansvloer transformeert in een kluwen van vlees, zweet en stof. Daarmee zet Captain Caiser de toon voor hun passage op het volgende Kempense festival bij de collega’s van Gladiolen.

Captain Caiser wordt door het publiek van Clamotte op handen gedragen.© Adrie de Kok

Clamotte Rock blikt terug op een succesvolle editie. “We waren al vaker uitverkocht, maar zoveel volk als dit weekend verwelkomden we nog nooit”, weet programmator Bert Schallenbergh. “Daar zit de passage van Clouseau uiteraard voor iets tussen. De band van de broertjes Wauters speelden een concert van dik twee uur, en overtuigden zelfs de grootste criticasters. Onze headliner Therapy? deed zaterdagavond exact hetzelfde. Na tien keer op Rock Werchter te zijn gepasseerd, namen deze Ierse iconen de afslag Herenthout. We gaan even bekomen, en dan beginnen we in de coulissen aan de voorbereiding van Clamotte Rock 2025.”

Geen enkele band stond zo vaak op Rock Werchter als Therapy?. Zaterdagavond speelden ze voor het eerst op Clamotte Rock.© Adrie de Kok

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Blikvangers Kempen