© Jimmy Kets

Transmigrant die haven binnendringt, krijgt zware sanctie

Voor de Brugse correctionele rechtbank heeft het Openbaar Ministerie een jaar effectief gevraagd tegen een transmigrant omdat hij de haven van Zeebrugge was binnengedrongen. Hij is niet de eerste in die situatie.

dh

Sommige transmigranten proberen als verstekeling op een schip in Engeland te geraken. Vroeger was dat op zich niet strafbaar, maar in 2016 is de wetgeving verstrengd, mede op aandringen van de Haven van Antwerpen. Door verstekelingen moeten soms ladingen met voedingswaren worden afgekeurd, moeten schepen terugkeren of moeten reders boetes betalen bij aankomst. Het binnendringen van een haven geldt nu als een misdrijf waarop zes maanden staat, en bij herhaling of verzwarende omstandigheden één jaar effectief.

Kruibeke

De transmigrant tegen wie een jaar is gevorderd, was in juni bij verstek al veroordeeld tot zes maanden omdat hij verschillende keren betrapt was. Mohamed A., een jongeman afkomstig uit Soedan, werd dan op 4 juli opnieuw opgepakt. “In dat geval vragen we de onderzoeksrechter om een aanhouding”, zegt een medewerker van het Brugse parket. “Als die daarop ingaat, blijft de verdachte in voorhechtenis tot het proces. Er zijn op deze manier al verschillende veroordelingen geweest.”

De strenge aanpak is opmerkelijk. Afgelopen weekend kwam nog in het nieuws dat het politiekorps van Kruibeke-Temse niet meer actief achter transmigranten aan gaat op de parking aan de E17, omdat ze meestal toch meteen weer worden vrijgelaten. Dat geldt dus niet voor wie het via de haven blijft proberen. Volgens gedelegeerd bestuurder Joachim Coens blijven transmigranten het niettemin zo goed als dagelijks proberen. “We rekenen op een ontradend effect, maar dat is nog niet zichtbaar.”

Asiel in België

Mohamed A. beweerde dat hij minderjarig was, maar een botscan wees uit dat hij minstens 19 jaar is. Zijn advocate zei dat hij al ruim een jaar op straat leeft, vaak in de buurt van het Brusselse Noordstation. Hij probeerde in Engeland te geraken omdat zijn broer in Liverpool woont. Hij zou nu toch asiel willen vragen in België. De rechter doet uitspraak op 27 augustus.