Recordaantal klimaatspijbelaars in Brussel, politie telt 35.000 deelnemers : “We gaan blijven komen”

Het Europakruispunt voor het station Brussel-Centraal loopt voor de derde week op rij helemaal vol voor de mars van de klimaatspijbelaars van Youth for Climate. Deze week vervoegen voor het eerst ook de hogeschool -en universiteitsstudenten het protest voor een ambitieuzer Belgisch klimaatbeleid. Voor de derde week op rij is het aantal deelnemers gestegen, de politie telt er nu zo’n 35.000.

gjs/cka

Het enthousiasme bij de klimaatspijbelaars lijkt nog niet af te nemen. En al zeker niet nu ze de steun krijgen van de studenten. Al is hun aanwezigheid mogelijk nog beperkt vanwege de examenperiode die nog lopende is.

Initiatiefneemster Kyra Gantois stelt haar examens uit naar de tweede zit om te protesteren tegen het klimaatbeleid.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

© Kim Clemens

Initiatiefneemster Anuna De Wever is opnieuw verheugd zoveel volk te zien: “Geweldig, hé. Voor een ideetje dat aan de keukentafel is ontstaan zijn er nu al drie keer zo veel mensen. Elk weekend beetje stress hoe het deze keer gaat zijn , maar kijk, ze zijn er.”

“De eerste keer zeiden ze “ja dat is goed voor een keer” vorige week zeiden ze “jaja, twee keer” maar vandaag is iedereen hier weer. Geen idee met hoeveel we zijn, maar alleszins genoeg om te tonen dat we iets willen. Dat we iets willen veranderen. En we gaan blijven komen.”

Net zoals in de afgelopen twee weken zijn de protestborden op erg talrijk. “There is no planet B”, “Don’t fuck your mother earth”, “Liever nu buizen dan naar Mars verhuizen” en “Hier bestaat geen herexamen voor” zijn maar enkele van de tientallen opschriften die de lucht sieren. Het is ook duidelijk dat er veel meer Franstalige slogans opduiken (“On est plus chauds pour le climat”) en ook de Waalse scholieren en studenten deze week sterk aanwezig zijn.

Net zoals vorige week trekken de jongeren in mars en onder politiebegeleiding door de stad om duidelijk te maken dat zij een beter klimaat willen voor hun toekomst.

© Kim Clemens

© Photo News

© Photo News

© Photo News

© REUTERS

© REUTERS

© REUTERS

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer