Chris en Rudi in de bijna lege magazijnruimte.© koen fasseur

PP Textiel alias ’t Kiekeskot trekt voor altijd gordijnen dicht

Kalmthout/Nieuwmoer -

Vraag in Nieuwmoer naar PP Textiel en de meesten fronzen hun wenkbrauwen. Maar als je vraagt naar ’t Kiekeskot, weet iedereen dat je op zoek bent naar textiel, stof en naaigerief. De zaak van Paula Peeters is nu geschiedenis, want PP Textiel is gestopt. Nieuwmoer verliest een lokale zaak met internationale uitstraling. Een monument verdwijnt.

Erik Vandewalle - Stijn de Koning

Eind 1978 opende Paula Peeters haar stoffenwinkel PP Textiel. Wie op zoek was naar stoffen, naaigerief, gordijnen en bijhorende accessoires kon bij haar terecht in een oude kippenloods aan de Maalderijstraat 6 in Nieuwmoer. ’t Kiekeskot groeide de voorbije decennia uit tot een begrip in de regio en met vaste klanten wereldwijd. In 2021 verhuisde de zaak naar de vroegere winkel van Sterkens Sport. Na 46 jaar eindigt hier het verhaal van PP Textiel. Chris Vissenberg, dochter van Paula Peeters, haar echtgenoot Rudi Smeets, schoondochter Silk en medewerkster van het eerste uur Wendy blikken terug op een monument.

Op erg jonge leeftijd werd Chris al ingeschakeld in de winkel en in 1996 nam ze samen met haar zus Carine de zaak over. Twee jaar later zetten ook haar man Rudi de stap naar PP Textiel. Omdat zus Carine in het begin van deze eeuw koos voor een andere uitdaging, kwam het zwaartepunt van de zaak bij Chris en Rudi te liggen. “Gelukkig stond er een sterk team achter ons, want anders had het niet gelukt.

Achter ’t Kiekeskot stond een ijzersterk team© koen fasseur

Snelheid

De faam van ’t Kiekenkot bleef groeien. “Dat komt onder meer omdat we een heel groot aanbod hadden. Wij konden zo goed als alles heel vlug leveren en hadden voor de meeste stoffen ook heel wat meters in voorraad. Soms vroeg het Sportpaleis om zo vlug mogelijk 3000 meter van een bepaalde stof te leveren voor een groots feest. Geen probleem. Hetzelfde voor de Scheldeprijs, die voor haar VIP-tenten plots nog stof nodig had voor de tafels. Zo krijg je natuurlijk een reputatie”, legt Rudi Smeets uit.

Internationaal

“Veel klanten kwamen naar Nieuwmoer om gordijnen op maat te laten maken. Wanneer ze een stof kozen uit ons assortiment leverden we die binnen de tien dagen. Ook die service bracht nieuwe klanten aan”, aldus Chris Vissenberg.

De reputatie van ’t Kiekenkot kwam ook ter ore van verschillende productiehuizen. “Die kwamen in Nieuwmoer aankloppen wanneer ze iets speciaals nodig hadden. Zo leverden we materiaal voor onder meer Het Verhaal van Vlaanderen, Fata Morgana en Undercover”, zegt Rudi. “De ambassade in Japan kocht bij ons stoffen en ook in Nieuw-Zeeland hadden we klanten”, vult hij nog aan.

De faam van ’t Kiekenkot straalde uit tot over de landsgrenzen. “Een Nederlandse dame woonde in het Franse Rocamadour en zorgde in belangrijke Franse opera’s voor onder meer de decors. Twee keer per jaar kwam ze naar ’t Kiekenkot. Omdat we wisten dat ze steeds op zoek was naar speciale stoffen, zorgden we er dan ook voor dat ze bij ons haar keuze vond.”

Stoffen die overbleven zijn onderweg naar Haiti.© koen fasseur

1 miljoen meter

De finale inventaris opmaken was een titanenwerk. “Vroeger gebeurde dat vaak met de natte vinger, maar nu we de zaak gingen afsluiten moest het precisiewerk zijn. We telden duizenden knopen en honderden ritsen in diverse lengtes. In het magazijn lagen 1500 plankjes met stoffen opgeslagen”, legt Rudi uit. Op de vraag hoeveel meters stof ’t Kiekenkot ooit heeft verkocht, wordt het even stil. “Moeilijk te zeggen, maar in orde van grootte moet dat meer zijn dan 1 miljoen meter of 1000 kilometer.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners