© rr

Open Vld zet nummer 2 aan de deur wegens afspraken met N-VA

Luc Verguts, die de voorbije twee legislaturen voor Open Vld in de Geelse gemeenteraad zetelde, is door zijn eigen partij van de tweede plaats op de kieslijst gewipt. Hij voert gesprekken met N-VA om die lijst te versterken.

Hans Otten

“Wij voelen ons met zijn allen een beetje in de maling genomen door Luc Verguts”, zegt voorzitter Myriam Smets van Open Vld Geel zondagavond. De liberale oppositiepartij besloot zondagavond om Luc Verguts niet langer verkiesbaar te stellen op de tweede plek.

Verguts zetelde bijna twee volledige legislaturen in de gemeenteraad, toen hij in april aankondigde dat hij om gezondheidsproblemen ontslag nam uit de gemeenteraad. Myriam Smets neemt sinds mei zijn plaats in de raad in.

“Bij die overgang was er geen vuiltje aan de lucht en we hebben tot nu altijd heel goed samengewerkt. Maar dat hij om fysieke en psychische problemen een stapje wil terugzetten en dan met een andere partij gesprekken voert, kan voor ons niet door de beugel”, zegt Myriam Smets.

Andere visie

De versie van Luc Verguts klinkt iets anders. “Het is een beslissing van mijnentwege, omdat de partij en ik al enkele maanden een andere visie hebben over hoe we in de stad aan politiek willen doen. Er werd ons de mogelijkheid gegeven om mee aan stadsbeleid te doen, maar de partijtop wilde op eigen sterkte aan de verkiezingen deelnemen. Ik zie het zelf niet zitten om nog eens een derde legislatuur in de oppositie te zetelen.”

N-VA polste Verguts vier jaar geleden al of hij na het ontslag van Christoph Molderez (N-VA) diens schepenambt niet wilde overnemen. “Dat heb ik toen niet gedaan omdat ik dat zelf als kiezersbedrog aanzag”, zegt Verguts. “Het klopt dat ik nu opnieuw gesprekken heb gehad met N-VA om in oktober die lijst te versterken, en ik ben daar met open armen ontvangen. Het is een partij die socio-economisch dicht bij mijn eigen visie aanleunt. Het enige dat mij van N-VA scheidt is dat ik geloof in een België met twee deelstaten die zich maximaal kunnen ontwikkelen.”

Hoe Open Vld intussen het gat op nummer 2 gaat invullen, is nog niet bekend. “We hebben kandidaten genoeg die de ambitie hebben om die plaats in te nemen”, zegt Myriam Smets.