Direct naar artikelinhoud
Cult.tophonderd

Het ultieme Cult.overzicht van het jaar: aftellen van 100 naar 81

'Home' van regisseur Fien Troch.Beeld rv

De Cult.redactie van De Morgen serveert een week lang het ultieme Cult.overzicht van het jaar. Van film over theater naar muziek: welke honderd dingen staken er het afgelopen jaar met kop, schouder en – vooral – bonte hanenkam bovenuit? Vandaag tellen we af van 100 naar 81.

100. THEATER: Conversations (at the End of the World) – Kris Verdonck

Kris Verdonck mediteerde in Conversations (at the End of the World) over de ongrijpbaarheid van het bestaan en de troost van de eindigheid. In verstilde, onthutsend mooie tableaus liet hij de grens tussen theater en beeldende kunst verdampen. Alleen al het verbluffende, ontroerende scènebeeld maakte deze voorstelling onvergetelijk. (Jan Dertaelen)

Lees hier de volledige recensie.

Voorlopig geen voorstellingen meer. atwodogscompany.org

Scène uit ‘Conversations (at the End of the World)’Beeld © kurt van der elst | kvde.be

99. GAME: Wolfenstein II: The New Colossus

Met zijn structuur, die heftige schietlevels afwisselt met niet-speelbare animatiescènes, voelt deze brute shooter, die zich afspeelt in een Amerika dat in de jaren 60 onder nazibezetting leeft, nogal oubollig aan. Maar het verhaal dat erin wordt verteld – een brute, maar eerlijke allegorie op het hedendaagse klimaat in de VS – verheft de game tot meer dan de som van zijn delen. (Ronald Meeus)

Lees hier ons artikel over de game.

Uit bij Bethesda. bethesda.net

98. BOEK: Het drama van de afhankelijkheid – Connie Palmen

Connie Palmen mag haar romans dan al hoger inschatten dan haar non-fictiewerk, deze bundel voelt aan als een levenswerk. Palmen brengt erin de essays, lezingen en andere beschouwende teksten samen die ze de afgelopen kwarteeuw op papier zette. (Jozefien Van Beek)

Lees hier ons interview met Connie Palmen.

Uit bij Prometheus. uitgeverijprometheus.nl

98. BOEK: <i>Het drama van de afhankelijkheid</i> – Connie Palmen
Beeld RV

97. CONCERT: System of a Down (Rock Werchter)

Linkin Park was headliner, maar System of a Down toonde zich de échte hoofdact van de rockdag in Werchter. Nooit zagen we zo'n deinende massa voor het hoofdpodium: tot aan de geluidstoren ontstond één grote moshpit. Oké, die nieuwe plaat laat nog steeds op zich wachten, maar live speelden de Armeense Amerikanen iedereen naar huis met anderhalf uur perfectie. (Wim Wilri)

Lees hier de volledige recensie.

97. CONCERT: System of a Down (Rock Werchter)
Beeld Photo News

96. FILM Home - Fien Troch

De beste Vlaamse film van 2017 werd al in januari gedropt: Fien Troch, een van de eigenzinnigste stemmen in het vaderlandse filmlandschap, maakte met Home haar beste film tot nu toe. Een prachtig snapshot van drie jonge kerels die vechten tegen de versnippering van hun leven: Troch heeft zichzelf overtroffen. (Ewoud Ceulemans) 

Lees hier de volledige recensie, een interview met de cast en een recent interview met Fien Troch.

Te bekijken op dvd en via universcine.be.

95. PODCAST: Bob

Een dementerende vrouw begint in een Antwerps rusthuis plots over een jeugdliefde en een verboden kind te praten. Hebben ze echt bestaan of speelt haar brein een spelletje? In Bob gaan drie jonge vrouwen op onderzoek. Het resultaat? Een poëtisch relaas over de grens tussen waarheid en fantasie. (Thomas Smolders)

Lees hier ons artikel over de podcast.

Te beluisteren via VPROiTunes en podcastluisteren.nl.

95. PODCAST: <i>Bob</i>
Beeld rv kevin faingnaert

94. TV: Godless

Ondanks die lawine aan uitstekende series bleven fans van westerns op hun honger zitten. Met Godless brengt Magic Mike-regisseur Steven Soderbergh daar verandering in – met verve! Forse schietpartijen, prachtige vergezichten, een vintage treinroof, en dan hebben we het nog niet eens gehad over Jeff Daniels, die op weergaloze wijze de one-armed bandit speelt. (Pieter Dumon)

Lees hier de volledige recensie.

Te zien op Netflix.

Jeff Daniels in 'Godless'.Beeld Netflix

93. BOEK The Hate U Give – Angie Thomas 

Angie Thomas vertelt op rauwe wijze over het zwarte tienermeisje Starr Carter, wier beste vriend na een nachtelijk feestje wordt doodgeschoten door een politieagent. Haar omgeving is geschokt, haar blanke schoolkameraden reageren vooringenomen. Een boek als een pakkende hiphopplaat, en de beste #BlackLivesMatter-roman van 2017. (Sasha Van der Speeten)

Uit bij Moon.

93. BOEK <i>The Hate U Give</i> – Angie Thomas 
Beeld rv

92. ALBUM: Rap Album Two - Jonwayne 

Met Rap Album Two vloog Jonwayne – amper hersteld van een alcoholverslaving en een resem nare fobieën – bijna opnieuw onder de radar van de mainstream media door. Gelukkig merkten die tijdig dat het een fenomenale hiphopplaat is waarop de getormenteerde rapper zijn zwartgeblakerde ziel etaleert en zijn demonen op armlengte houdt. (Sasha Van der Speeten)

Lees hier ons portret van Jonwayne.

Uit op The Order Label.

91. BOEK: Nordic Noir – Sébastien Van Malleghem

Nordic Noir, een gecrowdfund fotoboek van Sébastien Van Malleghem, laat weinig zon schijnen over IJsland. Een cliché? Misschien, maar dat ligt volledig aan het feit dat onze woordenschat te beperkt en rauw is om de intensiteit van dit boek afdoende onder woorden te brengen. (Rik Van Puymbroeck)

Te koop via sebastienvanmalleghem.eu.

91. BOEK: <i>Nordic Noir</i> – Sébastien Van Malleghem
Beeld Sébastien Van Malleghem

90. DOCUMENTAIRE I Am Not Your Negro - Raoul Peck

Op gebied van racisme is er sinds de jaren 60 weinig vooruitgang geboekt. Dat is de bittere conclusie van deze ijzersterke docu, zonder uitleggerige talking heads of experts. Wel met de stem van Samuel L. Jackson, die voorleest uit ongepubliceerd werk van James Baldwin. Een intelligente call to action, die de confrontatie niet uit de weg gaat. (Ciska Hoet)

Lees hier ons interview met Raoul Peck.

Te bekijken op Blu-ray, dvd en via dalton.be.

89. CONCERT: Eddie Vedder (Lotto Arena)

“Stap niet onderaan het reuzenrad uit, maak nog een ritje naar boven”, zei Eddie Vedder in Antwerpen naar aanleiding van de zelfmoord van Soundgarden-frontman Chris Cornell. Vedder stond – figuurlijk – naakt op het podium, liet – figuurlijk – in zijn ziel kijken en maakte – letterlijk – een prachtige muzikale reis tussen lach en traan. Een rollercoaster van emoties. (Wim Wilri)

Lees hier de volledige recensie.

89. CONCERT: Eddie Vedder (Lotto Arena)
Beeld EPA

88. STRIP: Het verslag van Brodeck – Manu Larcenet

Zelden grijpen strips zo naar de keel als dit duistere, dreigende specimen. Manu Larcenets geprezen tweeluik (naar de gelijknamige roman van Philippe Claudel) gaat over de bewoners van een dorpje aan de Frans-Duitse grens, die worstelen met de trauma’s van WO II. Briljant getekend, en sinister van begin tot einde. (Geert De Weyer)

Uit bij Dargaud.

88. STRIP: <i>Het verslag van Brodeck –</i> Manu Larcenet
Beeld rv

87. SOUNDTRACK: Good Time – Oneohtrix Point Never

Eigenlijk had hier evengoed de feitelijke film kunnen staan: Good Time van Benny & John Safdie is een verrukkelijk absurde adrenalineshot die herinneringen oproept aan de gritty cinema van Abel Ferrara uit de jaren 80. Maar het is de compleet geschifte soundtrack van Oneohtrix Point Never die er – sorry, o zo braaf tweede seizoen van Stranger Things – dé eighties-hommage van het jaar van maakt. (Ben Van Alboom)

Uit op Warp Records.

86. THEATER Zingarate - Compagnie Cecilia

Door de kolder en de uitvergroting heeft Zingarate een hoog entertainmentgehalte, maar tegelijk doet het wat goed volkstheater moet doen: de anekdotiek van de dunne verhaallijn overstijgen en zijn publiek ontroeren en amuseren. Thanatos meets Eros in deze Gentse opera buffa. (Jan De Smet)

Lees hier de volledige recensie.

Voorlopig geen voorstellingen meer. compagnie-cecilia.be

86. THEATER <i>Zingarate</i> - Compagnie Cecilia
Beeld Kurt Van der Elst

85. TV: De dokter Bea show

Seksuele voorlichting? Op Ketnet?! Menig ouder hield zijn hart vast, toen bekend raakte dat de kinderzender De dokter Bea show zou maken. Ten onrechte, want hoe heerlijk ontwapenend en onweerstaanbaar grappig is de voorlichting van dokter Bea! Dat je klein grut nu met iets te veel gretigheid vertelt over de verschillende functies van de plasser, neem je er met plezier bij. (Jan Debackere)

Lees hier een DM Zapt over De Dokter Bea Show, en hier nog één!

Te zien op Ketnet. ketnet.be

Dokter Bea.Beeld © VRT - Alex Vanhee

84. CONCERT: Thurston Moore (Rock Werchter, Sonic City & Les Ateliers Claus)

De punker, de poëet en de hippie in Thurston Moore hebben elkaar in 2017 voorgoed gevonden. Resultaat? Tal van concerten waarbij oproer en ontroering samen richting kosmos reikten – spaced out in timelesness. Moore en zijn band brachten ons telkens weer in een hogere staat van rock-’n-rollbewustzijn met hels kabaal en hemels lawaai. (Pieter Coupé)

Lees hier de recensie van het Rock Werchter-optreden, en hier ons interview met Thurston Moore.

83. VIDEOCLIP The Story of OJ - Jay- Z

Übermensch Beyoncé mag dan al hét boegbeeld van black empowerment zijn, wederhelft Jay-Z doet in feite niet onder. In een parodie op de racistische tekenfilms van weleer vervelt zijn cartooneske alter ego Jaybo tot plantageslaaf, drugsdealer en gokverslaafde. Van Looney Tunes naar Dumbo: in amper vier minuten flitst de halve blackface-geschiedenis voorbij. (Eline Van Lancker)

82. TV: Narcos (Seizoen 3)

Pablo Escobar is niet meer, het Medellin-kartel is opgeblazen en de Amerikaanse drugsagenten zijn terug naar huis. Einde verhaal voor Narcos, denk je dan. Niets daarvan! In het derde ijzersterke seizoen wordt de drugsoorlog voortgezet, maar nu met het Cali-kartel in de hoofdrol. Even spannend, even meedogenloos, even knappe televisie. (Jan Debackere)

Lees hier de volledige recensie van het derde seizoen.

Te zien op Netflix.

82. TV: <i>Narcos</i> (Seizoen 3)
Beeld Juan Pablo Gutierrez/NETFLIX

81. ALBUM Wallflower - Jordan Rakei

De tweede plaat van Jordan Rakei is een feest voor wie tuk is op de grooves van Stevie Wonder, de symfonische soul van Minnie Riperton en de drumcomputerfunk van Shuggie Otis. Broeierige zwarte soul van een bleke, in Londen residerende Kiwi? Yep, en zo melancholisch dat zelfs asfalt ervan begint te smelten. (Sasha Van der Speeten)

Lees de volledige recensie van het album en zijn concert in de Vooruit.

Uit op Ninja Tune.