Luister naar

Salvini wil hardere aanpak migranten

Nieuws
De Italiaanse regering heeft haar goedkeuring gehecht aan een omstreden decreet van minister van Binnenlandse Zaken Matteo Salvini, dat de positie van migranten in het land sterk verzwakt. Salvini, tevens leider van de rechts-populistische partij Lega, zegt Italië daarmee veiliger te willen maken en kosten te willen besparen.
Tilly Dodds
dinsdag 25 september 2018 om 21:29

Rome

Het parlement moet nog debatteren over het voorstel en heeft de gelegenheid om een en ander aan te passen, voordat het erover stemt. Dat er aanpassingen komen, is aannemelijk, want zelfs vanuit de Vijfsterrenbeweging, de coalitiepartner van Salvini’s Lega, is kritiek op het decreet.

Dat voorziet in onder meer het afschaffen van humanitaire bescherming. Die is er nu voor migranten die niet in aanmerking komen voor een vluchtelingenstatus, maar om uiteenlopende redenen niet naar hun land teruggestuurd kunnen worden. In plaats van die vorm van bescherming moet een speciaal vergunningenstelsel komen voor een beperkt aantal mensen, zoals ernstig zieken en slachtoffers van een natuurramp, dwangarbeid, mensensmokkel, of huiselijk geweld. Ook voor migranten die ‘een waardevolle bijdrage aan de samenleving hebben geleverd’, wordt een uitzondering gemaakt.

snel uitzetten

Asielaanvragen van mensen die als ‘gevaarlijk’ worden beschouwd, worden ingetrokken en het uitzetten van migranten die schuldig bevonden zijn aan ernstige misdrijven, zoals verkrachting of geweldpleging, moet kunnen gebeuren zonder dat gewacht hoeft te worden op het einde van een langdurige beroepsprocedure.

Het is de bedoeling dat asielzoekers in groepen worden ondergebracht in grote opvangcentra en dat erkende vluchtelingen verdeeld worden over heel Italië.

Het geld dat wordt bespaard op de opname van migranten moet volgens Salvini geïnvesteerd worden in meer veiligheid voor de burgers. Zo moet de politie in alle grote steden worden voorzien van tasers.

misbruik

Premier Giuseppe Conte steunt het decreet. Hij vindt dat Italië al te lang niet streng genoeg is geweest bij het opnemen van migranten. Volgens hem betekent het decreet alleen dat nu misbruik wordt aangepakt.

Volgens critici zijn de door Salvini gewenste maatregelen echter in strijd met de grondwet en kunnen ze nadelige gevolgen hebben voor tienduizenden al in Italië aanwezige migranten. Gewaarschuwd wordt dat velen zich genoodzaakt zullen zien onder te duiken.

De secretaris-generaal van de Italiaanse bisschoppenconferentie, Nunzio Galatino, bekritiseerde Salvini’s decreet omdat daarin migranten en veiligheid als één zaak behandeld worden, waardoor de kans bestaat dat de migranten, ongeacht hun gedrag, al op voorhand worden bestempeld als een gevaar voor de maatschappij. <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Jordaniërs protesteren bij de ambassade van Israël in Amman.

Ook Arabische buurlanden zetten in op diplomatieke uitweg voor conflict tussen Israël en Iran

Jordanië en Saoedi-Arabië schoten Israël afgelopen weekeinde te hulp. Dat wil niet zeggen dat deze buurlanden Israël zullen steunen bij een eventueel tegenoffensief. Ze bewandelen liever de weg van de diplomatie.

Israël heeft al een tegenaanval uitgevoerd tegen een gebrouw van Hezbollah, dat zondag vanuit Libanon ruim vijftig raketten op Israël had afgevuurd.

Israël wil een 'pijnlijk antwoord' aan Iran geven dat toch geen grote, regionale oorlog ontketent

De schaduwoorlog tussen Iran en Israël is totaal veranderd, in een vrijwel directe confrontatie. Toch wil Israël geen volledige oorlog ontketenen, al zoekt het wel naar een stevig antwoord.

‘Met deze bepaling wordt gepoogd abortus eendimensionaal te benaderen als mensenrecht.'

Wat verandert er concreet als abortus een Europees mensenrecht wordt? 'Voorbeeld van symboolpolitiek'

Zelfs als abortus in Europa als mensenrecht wordt opgenomen in het Handvest van de Grondrechten zal het in de praktijk weinig tot niets uitwerken, zeggen deskundigen.

Een dertienjarig gevlucht meisje en haar moeder verblijven nu in een opvangkamp. 'Het enige wat ze willen, is terug naar huis.’

De oorlog in Soedan treft kinderen hard. 'Een misbruikt meisje vroeg: wat heb ik fout gedaan?'

Verscheurde gezinnen, misbruik tijdens het vluchten en een toename van genitale verminking: kinderen betalen de hoogste prijs van het conflict in Soedan. ‘Hun toekomst is in een oogwenk weggevaagd.’

In Teheran werden demonstraties gehouden om de 'onverwacht succesvolle' aanval op Israël te vieren.

Israël wil Iran prijs laten betalen 'op gepast moment'

Volgens Benny Gantz, lid van het Israëlische oorlogskabinet, zal Israël ‘Iran een prijs laten betalen op een manier en op een moment die voor ons gepast zijn’. Dat zei hij zondag bij aanvang van het overleg van het oorlogskabinet.

Het Weda Bay Industrial Park op het dunbevolkte eiland Halmahera is het eerste geïntegreerde industrieterrein voor nikkel ter wereld - van mijn tot Tesla, is het streven.

De nikkelwinning neemt de Molukken over. 'Na iedere regenbui kleurt de rivier bruin en rood'

Indonesië stimuleert de bouw van reusachtige nikkelmijnen en smelters in een poging de mondiale markt voor batterijen en elektrische voertuigen naar zich toe te trekken. Op het eiland Halmahera zijn de gevolgen te zien.