- Binnenland
Man van 44 krijgt 30 maanden cel (deels) met uitstel voor het voorbereiden van terreuraanslag op W-Festival en concert van Rammstein in Oostende
Een man van 44 uit Ieper is veroordeeld tot 30 maanden cel, deels met uitstel, voor het voorbereiden van een terreuraanslag. Hij zou het W-Festival en een concert van Rammstein geviseerd hebben, allebei in Oostende.
De Staatsveiligheid beschikte in augustus 2022 over informatie dat iemand op Instagram en Telegram aangaf een aanslag te willen plegen op een festival in Oostende. Op basis van die informatie werd het terrein van het W-Festival grondig uitgekamd, maar er werd niets aangetroffen. Via Telegram bleek de beklaagde wel op zoek te zijn naar een oorlogswapen en naar kompanen. Op Twitter bleek hij ook actief contact te zoeken met profielen gelinkt aan de Taliban en IS (Islamitische Staat).
Diezelfde maand nog kon een man van 44 uit Ieper gearresteerd worden. De veertiger bleek onder meer ongeveer 100.000 extremistische foto's in zijn bezit te hebben. Bovendien beschikte hij over handleidingen om explosieven te maken.
Het onderzoek wees uit dat hij op verschillende sociale media al lang contact zocht met jihadistische profielen. Zo zou hij in het voorjaar van 2022 al gesproken hebben over het maken van een bom en over een aanslag op een ziekenhuis. Op Instagram polste hij bij een Fransman naar mogelijke IS-broeders in Parijs. "Het is het perfecte moment voor een aanslag in Oostende", klonk het. In dat gesprek zou hij ook naar een AK-47 gevraagd hebben.
Ook een concert van Rammstein geviseerd?
Volgens het federaal parket zou de beklaagde begin augustus 2022 ook de concerten van Rammstein in Oostende geviseerd hebben. In de aanloop naar de optredens las hij heel wat artikels over het onderwerp, uitgerekend de nacht voor hij online over een aanslag sprak. Er werden opvallend genoeg ook foto's en video's aangetroffen van de opbouw van het festivalterrein. Op 7, 11 en 27 juli bevond hij zich bovendien op de site 'De Nieuwe Koers', waar het concert zou plaatsvinden.
Tijdens zijn eerste verhoor gaf hij toe dat het de bedoeling was om een mogelijke kompaan uit Parijs te ontmoeten in Rijsel. Naar eigen zeggen was het zijn bedoeling om de politici wakker te schudden, zoals na de aanslagen in Brussel en Zaventem. Hij erkende ook dat hij aan iemand had gevraagd wat de beste manier was om zo veel mogelijk slachtoffers te maken.
Hij zat zes maanden in voorhechtenis, en werd daarna onder voorwaarden vrijgelaten.
Parket vroeg 40 maanden cel, verdediging ging voor vrijspraak
De Ieperling moest zich enkele weken geleden verantwoorden voor het voorbereiden van een terroristische aanslag. "De zoektocht naar vuurwapens aanvatten is een rode lijn overschrijden", klonk het bij procureur Antoon Schotsaert. Ook de verkenning van het festivalterrein van Rammstein werd aangehaald. Daarnaast stond hij terecht voor deelname aan de activiteiten van een terroristische groep. Het OM onder andere wees op zijn rol binnen IS-groepen op Telegram. In 2019 zouden er al contacten geweest zijn over de financiering van IS.
De zoektocht naar vuurwapens aanvatten is een rode lijn overschrijden
Procureur
Omdat hij zijn voorwaarden goed nageleefd had, vorderde het federaal parket 40 maanden gevangenisstraf met probatieuitstel.
De verdediging vroeg voor alle feiten de vrijspraak. Volgens meester Louise Regheere kende haar cliënt het W-Festival helemaal niet. "Hij wist niet waar het Klein Strand juist was en moest die dag werken", klonk het. Volgens haar wilde hij in eerste instantie wel het concert van Rammstein bezoeken met een vriendin, maar vond hij de tickets uiteindelijk toch te duur. De opbouw van de site 'De Nieuwe Koers' zou hij gefilmd hebben om het indrukwekkende podium met diezelfde vriendin te delen.
Soms heeft hij een rechtse denkwijze, maar hij stemde uiteindelijk wel op Alexander De Croo
Louise Regheere - advocate dader
Los daarvan werd meermaals benadrukt dat de Ieperling nooit de intentie had om een aanslag te plegen. Zijn interesse voor IS zou getriggerd zijn door een reportage in Telefacts. "Hij raakte geïnteresseerd in hoe ze denken en leven en heeft op een verkeerde manier contacten gelegd", klonk het. Hij zou echter nooit van plan geweest zijn om zich tot de islam te bekeren. Volgens zijn advocate wilde de beklaagde zijn vermeende kompaan eventueel zelfs aangeven bij de politie. Ook de zoektocht naar Jürgen Conings zou de veertiger beïnvloed hebben. "Soms heeft hij een rechtse denkwijze, maar hij stemde uiteindelijk wel op Alexander De Croo", aldus meester Regheere. Ten slotte werd opgemerkt dat de huiszoeking helemaal niets opleverde.
Ondergeschikt stuurde de verdediging aan op een werkstraf. Hij verklaarde zich ook akkoord met het naleven van probatievoorwaarden. De beklaagde erkende dat hij dom was geweest en drukte zijn spijt uit.
Uiteindelijk 30 maanden cel (deels met uitstel)
De rechtbank veroordeelde de beklaagde uiteindelijk tot dertig maanden gevangenisstraf, waarvan enkel de voorhechtenis effectief. "Een werkstraf zou de feiten bagatelliseren en beklaagde onvoldoende het besef bijbrengen dat geweld in geen geval gerechtvaardigd is om conflicten over politieke overtuigingen op te lossen", klonk het.
Een werkstraf zou de feiten bagatelliseren
Rechtbank
Hij zal zich de komende jaren aan een reeks voorwaarden moeten behouden. "Hij zal zich aan een waslijst van voorwaarden moeten houden. In het verslag van de deskundige staat dat hij zijn laag zelfbeeld probeert te compenseren door zich te spiegelen aan personen met extreme standpunten", legt persrechter Amélie Van Belleghem uit. "Daaraan kan gewerkt worden. Hij moet zich laten begeleiden door een justitieassistent, hij moet vast werk behouden, hij moet zich psychosociaal laten begeleiden."
Ten slotte kreeg hij een geldboete opgelegd van 1.200 euro, waarvan de helft met uitstel.
Lees ook
Lees ook
- general.player.loading"
- general.player.loading"
- general.player.loading"
- general.player.loading"
- general.player.loading"