© Sven Dillen

“We durven opnieuw aan expansie denken”

P&V Elektrotechniek, de specialist in elektrische schakelborden, heeft de voorbije jaren een opmerkelijke ommekeer gerealiseerd. Onder impuls van de nieuwe aandeelhouder en topman Joris Vrancken knoopte P&V Elektrotechniek terug aan met groei en verhoogde rendabiliteit. “We durven weer aan expansie denken”, aldus Joris Vrancken.

Guido CLOOSTERMANS

Toen Joris Vrancken P&V Elektrotechniek na een turbulent opvolgingsavontuur overnam, bevond het bedrijf zich in slechte staat. “Ook al heeft P&V in zijn dertigjarig bestaan nooit verlies geboekt en kwam het bedrijf zonder kleerscheuren door de crisis, toch was de rendabiliteit tot een dieptepunt gedaald”, herinnert Joris Vrancken zich, die het bedrijf terug op de rails zette. “Het bedrijf werd gesaneerd en sindsdien groeien de omzet, de rendabiliteit en het personeelsbestand. Op twee jaar tijd groeide de omzet van 27 miljoen euro tot 33,5 miljoen en binnen twee jaar is het de bedoeling volledig vrij te zijn van schulden.”

Joris Vrancken, die in 2014 als extern CEO werd binnengehaald door de toenmalige aandeelhouder, nam het bedrijf in 2015 over. Daarmee kwam een droom uit voor de topmanager die al lang zelf ondernemer wilde worden. Na verschillende managementfuncties en opdrachten als CEO bij Alupa in Genk en ANL Plastics in Wellen, vond hij het tijd om zelf het pak van de ondernemer aan te trekken. Vandaag is hij de enige aandeelhouder.

De voorbije jaren groeide naast de omzet ook de werkgelegenheid. In 2015 waren er nog 160 werknemers aan de slag, twee jaar later is dat aantal al gegroeid naar 200, aangevuld met een twintigtal interims.

Marktleider

Van bij zijn ontstaan in 1986 heeft P&V Elektrotechniek zich gespecialiseerd in hoogtechnologische schakelkasten, verdeelkasten en sturingen. In zijn niche is P&V Elektrotechniek de absolute Belgische marktleider. P&V Elektrotechniek werd in 1986 opgericht door Rudi Penders en Ghislain Vanherle. Vandaar de naam P&V. Tien jaar na de oprichting stapte Rudi Penders uit het bedrijf. Onder leiding van Ghislain Vanherle groeide het bedrijf uit tot de grootste onafhankelijke speler in de Benelux.

Momenteel is het bedrijf actief in vier afzetmarkten: infrastructuur, industrie, gebouwen en machinebouw. Tot de klanten van P&V behoren onder meer Infrabel en Proximus, grote ondernemingen zoals Arcelor Mittal, Ebema, Aperam en Atlas Copco. Ook in grote gebouwen vinden we schakelkasten terug van P&V, zoals de Nike Logistics Campus in Ham en Laakdal, de luchthaven van Zaventem, het Berlaymont-gebouw in Brussel en het vernieuwde stadion van voetbalclub Zulte-Waregem. Schakelkasten van P&V staan op de meest afgelegen plekken, zoals het Belgische poolstation op Antarctica.

Groeistrategie

Voor de komende drie jaar heeft P&V Elektrotechniek een ambitieuze groeistrategie uitgetekend die tegen 2022 moet leiden tot een omzet van 60 miljoen euro. Daartoe wil P&V onder meer zijn vleugels uitslaan tot in Wallonië, West- en Oost-Vlaanderen en Nederland. “Als je in Wallonië in aanmerking wil komen voor overheidsopdrachten, moet je daar een satelliet hebben”, aldus Joris Vrancken. “Hetzelfde in Oost- en West-Vlaanderen. Een West-Vlaamse machinebouwer komt niet elke dag naar Limburg, die moet ter plaatse geholpen worden.”

Tegelijk blijft P&V een stevig in Limburg verankerd bedrijf. In die zin moet ook de joint venture met een Pools bedrijf gezien worden. Dat maakt het mogelijk om projecten binnen te halen die anders niet haalbaar zijn.

Naast de verbetering van de interne efficiëntie en de geografische uitbreiding wil P&V de komende jaren ook inzetten op service. “Heel wat onderstations in grote bedrijven beantwoorden vanaf 2018 niet meer aan de normen”, aldus Joris Vrancken. “Vaak gaat het daarbij om schakelkasten die 30 jaar oud zijn. Heel wat van die grote bedrijven hebben echter bezuinigd op hun onderhoudsploeg en weten vaak niet eens hoe hun elektrische installatie werkt. Aan de andere kant hebben ze niet de middelen om hun installaties te vervangen. P&V wil die bedrijven helpen met een soort van uitgebreide renovatie.”

Dat elektronica steeds meer doordringt in het dagelijkse leven, onder meer via het ‘internet der dingen’, is voor P&V alleen maar een zegen. “Hoe meer technologie, des te meer stroom, des te meer werk voor ons.”