GEMEENTERAAD

GEMEENTERAAD. Hechtel-Eksel voorziet 98.000 euro voor renovatie dak sporthal

Hechtel-Eksel
Meerderheid: HE (15)Oppositie: CD&V (4), onafhankelijke (2), Groen (1), Vooruit (1)

Fietssnelweg: In het kader van de realisatie van de fietssnelweg F74 op de oude spoorlijn 18 werd een aanvullend politiereglement voorgelegd voor de zes oversteken die op de gemeentewegen van Hechtel-Eksel liggen. Mobiliteitsschepen Theo Martens (HE) overliep per kruispunt de herinrichting waarbij de fietsers voorrang krijgen op de wagens. Oppositieraadslid Raf Truyens (cd&v) stelde vraagtekens bij de leesbaarheid van de reglementen bij eventuele ongelukken, en ook de juridische grondslag. Marc De Pachter (Vooruit) was dan weer ongerust over de veiligheid voor de fietsers. Hij zag in wegversmallingen geen goed gekozen afremmende maatregel voor het autoverkeer. “Er is geen ideale oplossing voor iedereen mogelijk. Het is nu eenmaal de beslissing van de provincie en dat heeft consequenties op het vlak van regels die gerespecteerd moeten worden.” Het deed De Pachter besluiten dat de schepen zelf niet overtuigd was. “Dat heb ik niet gezegd”, reageerde die. Ook raadslid Jan Vangenechten (CD&V) vroeg aandacht voor de veiligheid, misschien in de vorm van extra verlichting. “Heel wat oversteken liggen in de natuur en vooral ’s morgens of bij valavond, wanneer het werkverkeer piekt, lijkt me dat niet overbodig.”

Sporthal: Het dak van de gemeentelijke sporthal in Eksel verkeert in slechte staat, en een dakrenovatie dringt zich op. De kosten worden geraamd op afgerond 98.000 euro inclusief btw. Schepen voor Openbare Werken William Linmans (HE) legde het bestek en een veiligheidsplan voor. Raadslid Jan Vangenechten (cd&v) merkte op dat als basis de bestaande dakbedekking wordt gebruikt. Hij stelde hierbij enkele technische vragen over de gevolgen voor de stabiliteit en de opslagcapaciteit voor het regenwater. “We hebben niet gekozen voor de duurste optie om het dak volledig te vernieuwen, maar volgens onze bouwbeheerder is de stevigheid van het dak ruim voldoende om dit te kunnen dragen. Op het vlak van regenwater is het de bedoeling dat dit onmiddellijk wordt afgevoerd, en zal er geen overslag gebeuren.”

Klimaat: Schepen voor Milieu Theo Martens gaf een stand van zaken over het behalen van de doelstellingen in het Lokaal Energie-en Klimaatpact tegen 2030. Er was nog een hele weg te gaaan, en de schepen stelde dat de gemeente qua financiële middelen om de nodige ingrepen te doen moest roeien met de beschikbare riemen. Zowel CD&V en Groen ijverden voor meer op buur gerichte acties. (gvb)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer