Direct naar artikelinhoud
Nieuws

Tesla in de problemen: duizenden Cybertrucks kampen met defecten, Musk zegt bezoek aan India af

Cybertrucks in Austin, in Texas, op 13 december 2023.Beeld AFP

Fabrikant van elektrische auto’s Tesla ligt onder vuur vanwege een defect in duizenden Cybertrucks: de gaspedalen van de wagens blijven vastzitten. CEO Elon Musk moet er zelfs een bezoek aan India voor afzeggen.

In totaal riep Tesla bijna 3.900 Cybertrucks terug. De gaspedalen van de auto’s blijven vastzitten of schieten juist los als er veel kracht op wordt gezet, wat leidt tot plotselinge versnellingen en onveilige verkeerssituaties. Tesla besloot vrijdag over te gaan tot de terugroepacties na twee schadeclaims die waren ingediend bij de Amerikaanse consumentenwaakhond. Eigenaars van een Cybertruck kunnen de pedalen gratis laten repareren.

De Cybertruck van Tesla kent een moeizame geschiedenis. Vier jaar geleden werd de aan ‘autobesitas’ lijdende elektrische auto al gepresenteerd, maar door leverings- en technische problemen zijn vorig jaar pas de eerste modellen verkocht. De belangstelling valt tegen: uit de terugroepactie blijkt dat er pas 3.900 auto’s zijn geleverd, terwijl Musk had aangekondigd dat er 250.000 exemplaren dit jaar van de band zouden rollen.

Mede door de tegenvallende verkoopcijfers van deze auto en concurrentie uit China kondigde Tesla eerder deze week aan ruim 10 procent van de 140.000 banen te schrappen. Ook klagen Amerikaanse eigenaren over roestplekken op de buitenkant van de cybertruck.

De stroom aan negatieve berichten noopte Elon Musk om een bezoek aan India af te zeggen. De CEO zou zondag naar het land afreizen, waar hij een nieuwe Teslafabriek wil laten bouwen.

Media meldden dat Tesla deze maand een team naar India zou sturen om te zoeken naar een geschikte locatie voor de nieuwe fabriek. Met die fabriek zou een investering van 2 tot 3 miljard dollar gemoeid zijn. De fabriek moet gaan produceren voor de groeiende Indiase markt.

Op X, het sociale medium dat Musk bezit, meldt hij dat hij het bezoek moet uitstellen om “verplichtingen” bij Tesla. Ook de geplande ontmoeting met de Indiase premier Narendra Modi is afgeblazen. “Helaas zorgen zeer zware verplichtingen ervoor dat het bezoek wordt uitgesteld, maar ik kijk ernaar uit later dit jaar te komen”, schrijft Musk.