Rusland minimaliseert succes van Oekraïense droneaanval, videobeelden lijken ander verhaal te schetsen

Oekraïne heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag een reeks droneaanvallen gelanceerd op Russisch grondgebied. Moskou probeert het succes van de operatie te minimaliseren, al lijken videobeelden aan te tonen dat er toch een pak schade aangericht werd.

mtm
Bron: AP

Zoals al vaker gedurende de oorlog leek de Oekraïense aanval zich ook nu te focussen op de Russische energie-infrastructuur. De afgelopen maanden waren raffinaderijen en olieterminals al populaire doelwitten en ook nu brak er na de droneaanvallen onder meer brand uit in de energievoorzieningen van Brjansk en Kaloega en in de regio Smolensk vloog een brandstoftank in brand door resten van een drone.

Volgens het Russische ministerie van Defensie werden afgelopen nacht liefst 50 drones in acht regio’s “met succes” uit de lucht geschoten. Onder meer boven de westelijke regio Belgorod, dicht bij de Oekraïense grens, zouden 26 drones zijn neergehaald. Twee mensen uit Poroz - volgens plaatselijk gouverneur Vjatsjeslav Gladkov gaat het om een vrouw met een gebroken been en een man die voor haar zorgde - zouden om het leven zijn gekomen nadat er door een van de explosies een brand in hun huis was uitgebroken. Ook boven de regio’s Brjansk, Koersk, Toela, Smolensk, Ryazan, Kaloega en Moskou zouden drones zijn vernietigd.

Hoewel Moskou beweert dat alle drones werden “geneutraliseerd” en er uitsluitend “nevenschade” was door brandende projectielen die op aarde terechtgekomen waren, lijken op social media circulerende videobeelden toch een ander verhaal te schetsen. Volgens getuigen waren er minstens acht explosies te horen aan een oliedepot in Kardymovo (Smolensk) en werden er voorzieningen van oliemaatschappijen Lukoil en Neftika getroffen.

Oorlogscorrespondenten

Russische media maken intussen ook melding van twee oorlogscorrespondenten die het leven lieten in het conflict. Het gaat om de 42-jarige Semion Eremine van de krant Izvestia, die omkwam bij een droneaanval in de regio van Zaporizja in Oekraïne. Ook de Amerikaan Russell Bentley, die tevens de Russische nationaliteit heeft en voor Sputnik werkte, is omgekomen. Dat gebeurde in Donetsk, Oekraïens gebied dat door de Russen is bezet. Hij zou worden beschouwd als een spion, de omstandigheden van zijn overlijden zijn onduidelijk.

Russische raketten

Op zijn beurt viel Rusland Oekraïne aan met zeven raketten. Twee daarvan konden - samen met drie verkenningsdrones - door de Oekraïense luchtmacht worden neergehaald. In de regio Odessa konden de raketten wel wat infrastructuur beschadigen, al werd niet meteen verduidelijkt om welke infrastructuur het ging en hoeveel schade er precies was.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer