Direct naar artikelinhoud
Moederschap

Nu ook Tinder voor jonge mama's

Peanut wil jonge moeders helpen om elkaar te leren kennen.Beeld Thinkstock

Peanut, een app waar mama's elkaar kunnen leren kennen door Tinder-gewijs te swipen, heeft in verscheidene landen al meer dan 300.000 vrouwen bereikt. Ook in ons land lijkt er interesse. 

"Om twee uur 's nachts zat ik daar dan mijn baby eten te geven, terwijl mijn vrienden foto's op Instagram plaatsten van hun uitgaansleven", vertelt Michelle Kennedy, de oprichtster van Peanut, aan de BBC. "Op dat moment", gaat Kennedy verder, "besefte ik: mijn leven is echt veranderd en ik moet andere vrouwen vinden, die nu met hetzelfde bezig zijn als ik, om bij hen wat steun te vinden. Want dit kan ik niet delen met mijn vriendinnen." 

Lees hieronder verder.

Nu ook Tinder voor jonge mama's
Beeld rv

En zo ontstond het idee voor Peanut, een app waarmee moeders met elkaar in contact kunnen komen, die al snel de bijnaam 'Tinder voor mama's' heeft gekregen. De app ging vorig jaar van start en heeft ondertussen al meer dan 300.000 vrouwen bereikt, die al meer dan 19 miljoen keer hebben geswipet.  

Datingapp

Kennedy heeft haar ervaring met datingapps – ze leidde vroeger mee de datingapp Badoo – gebruikt om Peanut op te richten. Het idee is simpel: wie de app wil gebruiken, logt in met haar Facebook-profiel en kan zo in contact komen met andere moeders uit de buurt. "Peanut maakt gebruik van je sociale gegevens en de datingalgoritmes waar iedereen al bekend mee is", vertelt Kennedy aan Business Insider. "Zo tonen we vrouwen met wie je waarschijnlijk het meest gemeenschappelijk hebt, op basis van waar je gestudeerd hebt of gewerkt. Ook gemeenschappelijke vrienden of de leeftijd van je kinderen tellen mee." 

Vrouwen kunnen op Peanut verschillende labels aanvinken om hun persoonlijkheid te omschrijven. 'Spiritual gangster' of 'Single momma' behoren tot de keuzes. 

‘Je kunt mama’s vragen stellen over borst­voeding. Zoiets ligt bij een mannelijke arts niet altijd voor de hand’
Stéphanie Verlaeckt (26)

Ook al is de app nog niet beschikbaar in ons land – Peanut richt zich vooral op de VS, het VK en Canada – toch bestaan fysieke tegenhangers ervan hier al langer. "Er zijn gelijkaardige initiatieven vanuit de Huizen van het Kind", stipt psychiater Kristiaan Plasmans (Moeder & Baby, PZ Bethaniëhuis) aan. "Daar worden 'moedergroepen' georganiseerd, zodat moeders elkaar kunnen leren kennen. Het is niet verrassend dat zoiets nu in een app is gegoten." 

Volgens Plasmans is het moederschap voor veel vrouwen een periode waarin ze terugplooien op hun familie. Maar als ze na de geboorte van het kind met negatieve gevoelens zouden kampen, kunnen ze daarmee niet altijd in hun eigen netwerk terecht en dan is de steun van andere mama's welkom. "Bij momenten is het moederschap ook niet zo rooskleurig als het door de maatschappij wordt voorgesteld", zegt de psychiater. "Het is soms moeilijk voor de directe omgeving om dat te begrijpen."  

Lees hieronder verder.

Datingapp
Beeld rv

 Avondje uit inplannen

Of de app hier dus zou kunnen aanslaan bij jonge mama's? "Dat denk ik wel", zegt Stéphanie Verlaeckt, een jonge moeder van 26. Zeker voor alleenstaande moeders of mama's die minder contact hebben met hun ouders, kan een app erg handig zijn, vindt ze. "Maar sowieso zijn er een pak vragen waar je mee zit als je een kindje probeert te verzorgen", zegt Verlaeckt. "Je vraagt je bijvoorbeeld af wanneer het een goed moment is om met vast voedsel te beginnen. Ook kunnen praktische tips bij borstvoeding wel helpen. En dan is het zeker goed om andere vrouwen naar hun ervaringen te kunnen vragen, want daarover een vraag stellen aan een mannelijke dokter ligt niet altijd voor de hand." 

Ook over andere zaken, die enkel indirect met een baby te maken hebben, lijkt het haar interessant om naar de ervaringen van andere vrouwen te peilen. Wanneer plannen zij bijvoorbeeld een avondje in voor zichzelf en hun partner? "Over zulke dingen is het inderdaad makkelijker om met andere mama's te praten", zegt Verlaeckt. "Anderzijds weet ik niet of zoveel mama's op zoek zijn naar nieuwe mensen. Als je zoveel tijd steekt in je kind, wil je toch vooral je oude vrienden zien als je even vrij hebt. Wie geen kinderen heeft, beseft het vaak niet, maar dit is echt een fulltime job."