Direct naar artikelinhoud
De dag van

Daarom kijkt u zo massaal naar kattenfilmpjes

Shirenko, een Japanse kat en wereldwijde internetsensatieBeeld rv

Elke dag wordt er wel iets gevierd. Of het nu Dag van de Klant, het Pluimvee of het Palindroom is. De Morgen beantwoordt daarover deze zomervakantie elke dag een goede vraag. Vandaag: Breng-je-kat-naar-de-dierenarts-dag.

Goed vasthouden, anders is de kans groot dat Minou, Garfield of Tijger ervanonder muist en uw arm/gezicht openkrabt. Met de kat naar de dierenarts, het is geen pretje. Maar soms kan het niet anders. Dat hebben we toch wel over voor ons lief/arrogant huisdier? Om die noodzaak in de verf te zetten, is er vandaag Take Your Cat to the Vet Day.

Om uw baasjeshartje niet langer te kwellen: een andere boeg. Genoeg over sterilisatie, ontwormen of vlooien. Dan is het internet een veel leukere plek. Want nergens worden katten liever gezien dan op het wereldwijde web. Zo vind je op fotoplatform Flickr meer dan 2,6 miljoen handmatig geüploade foto's van katten. Op YouTube staan meer dan 2 miljoen kattenvideo's, met gemiddeld 12.000 views. Volgens CNN telt het volledige internet meer dan 6,5 miljard foto's van katten. Intussen zijn er zelfs celebrity cats, zoals Grumpy Cat. Die laatste 'schreef' zelfs een boek en heeft een manager.

Grumpy Cat, internetfenomeen met een eigen boek én een managerBeeld getty

Spiegel voor de mens

Maar hoe komt dat in hemelsnaam? Waarom is het internet zo dol op katten? Een vraag die we misschien best kunnen stellen aan Jason Eppink. Hij was curator van de tentoonstelling How Cats Took Over the Internet in het New York's Museum of the Moving Image. Die expo draaide precies om bovenstaande vraag.

Een eerste reden die hij aanhaalt: ze lijken op ons. In heel wat van die populaire filmpjes of memes zien we katten zich als mensen gedragen: op de achterste poten lopen, handjes schudden of zelfs piano spelen. Dat ze ons een spiegel voorhouden, lijkt hun populariteit ten goede te komen. Dat vinden we namelijk schattig. Antropomorfisme, heet dat. Menselijke eigenschappen toeschrijven aan dieren. Daarvan enkele voorbeelden in het filmpje hier rechts, dat ruim 76 miljoen keer is bekeken.

Een tweede verklaring is cultureel. Mensen houden van huisdieren en praten er ook graag over. Dat merk je zelfs aan de toog. Laat er het woord 'kat' vallen en de kans is groot dat het onderwerp een halfuur later nog niet is veranderd. In de westerse wereld – en Japan – zijn katten de populairste huisdieren. Net omdat die landen het internet domineren, zijn die ook online zo aanwezig. In veel Afrikaanse landen zijn geiten populaire huisdieren, maar die zie je minder vaak op het web. "Maar als de demografie van het internet verandert, zullen ook de gifs, memes en filmpjes veranderen", onderlijnt. 

Het signaal is duidelijk. De internetgemeenschap kan zich al opmaken voor een nieuwe strijd. De kat versus de geit: the ultimate battle