Het gaat niet goed met de Belgische bij: sterftecijfer stijgt voor tweede jaar op rij

Het sterftecijfer onder honingbijen in ons land, is voor het tweede jaar op rij gestegen. Dat blijkt uit onderzoek van het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV). Vorig jaar overleefde iets meer dan een kwart (27,2 procent) van de bijen het jaar niet. Het jaar ervoor was dat ongeveer een vijfde (21,8 procent). Belangrijke oorzaken voor de hoge sterfte zijn de varroamijt en de bijenziekte Europees vuilbroed.

Het FAVV bezoekt 3 keer per jaar Belgische imkers om er de bijensterfte op te volgen. In de periode 2022-2023 werden 179 bijenstanden met in totaal 742 bijenkolonies gecontroleerd. Tijdens het eerste bezoek in het najaar, wanneer de kolonies zich voorbereiden op de winter, werden de gezonde kolonies geselecteerd die het meest kans maakten om de winter te overleven.

De standen werden opnieuw bezocht in het voorjaar (als de bijen zoeken naar voeding, red.) en in de zomer. Tijdens die bezoeken werd het sterftecijfer in de kolonies opgemaakt. In de periode 2022-2023 lag het sterftecijfer uiteindelijk op 27,2 procent. 

Varroamijt en vuilbroed als boosdoeners

De belangrijkste doodsoorzaak blijft de varroamijt, een parasiet die het gemunt heeft op bijen en hun broed. Vorig jaar werden er ook 20 haarden van Europees vuilbroed vastgesteld. Dat is een bijenziekte die veroorzaakt wordt door een bacterie (Melissococcus plutonius) en die vooral jonge larven treft. 

Het Europees vuilbroed is in opmars. 2 jaar geleden werden er maar 4 haarden aangetroffen. Als de ziekte in een bijenstand wordt aangetroffen, dan worden de kolonies meestal geheel of gedeeltelijk vernietigd om verdere verspreiding te voorkomen. Vorig jaar gebeurde dat 17 keer.

Alle Belgische imkers (10.428 in totaal) zijn bij het FAVV geregistreerd. Op die manier kan het agentschap snel ingrijpen als er ziekten en plagen de ronde doen. 

Wereldbijendag?

Vandaag, 20 mei, is het overigens Wereldbijendag. De dag is een initiatief van de Verenigde Naties, die het belang van bijen voor het natuurbehoud onder de aandacht willen brengen. Want ook het verdwijnen van bloemen en planten speelt de bijen parten

Wie bijen wil helpen kan dat doen door niet langer het gazon te maaien, maar bloemenperken aan te leggen. Bij voorkeur met nectardragende planten die voor bijen veel voedsel bevatten. Die kun je trouwens ook planten op een balkon.

Op warme dagen kun je ook een schaaltje met water en kiezelsteentjes buitenzetten. Zo kunnen de bijen veilig drinken zonder dat ze in het schaaltje verdrinken. 

Meest gelezen