Autopsie op lichaam van Annie De Poortere levert niets op, moordverdachte Hans D. (78) blijft onder elektronisch toezicht

SINT-MARTENS-LATEM -

De 78-jarige Hans D., die verdacht wordt van de moord op zijn toenmalige vrouw Annie De Poortere, wordt verder onder elektronisch toezicht geplaatst. Dat heeft de raadkamer vrijdag beslist, in aanwezigheid van de verdachte. Intussen heeft de autopsie op het lichaam geen duidelijkheid gebracht over hoe Annie om het leven is gekomen.

Laura Moens, mtm

De Gentse raadkamer heeft vrijdagochtend de aanhouding onder elektronisch toezicht van Hans D. bevestigd. D., die aanwezig was in de raadkamer, wordt verdacht van moord op zijn toenmalige vrouw Annie De Poortere in 1994.

De man had de gevangenis verlaten onder elektronisch toezicht en verscheen via de publieke ruimtes met zijn advocaat Ashley Bickx. “Mijn cliënt blijft bij de verklaring die hij afgelegd heeft, maar ik kan niet in detail gaan over de inhoud van het dossier”, aldus Bickx.

De stoffelijke resten van De Poortere werden afgelopen zaterdag, 27 april, gevonden tijdens graafwerken in de achtertuin naast haar vroegere woning in de Kerkstraat in Sint-Martens-Latem. De Poortere verdween op 12 november 1994.

Het parket Oost-Vlaanderen gaat op basis van verschillende sterke aanwijzingen ervan uit dat de resten toebehoren aan de toen 48-jarige vrouw. Er werd een onderzoeksrechter gevorderd en een onderzoek opgestart.

Afgelopen maandag werd haar toenmalige man, Hans D. (78), aangehouden en uitgebreid verhoord. D. bekende uiteindelijk dat hij haar lichaam destijds begraven had, maar hij ontkent dat hij zijn vrouw om het leven bracht. Uit de autopsie, die ondertussen is afgerond, kon geen doodsoorzaak meer afgeleid. Het blijft dus ook een vraagteken hoe Annie om het leven is gekomen.

Zijn advocaat Ashley Bickx bevestigt de gedeeltelijke bekentenis van Hans D. niet, maar zegt wel dat zijn cliënt bij zijn standpunt blijft. Of zijn cliënt stelt dat hij zijn vrouw dood aantrof en dan het lijk verborg, kan de advocaat niet bevestigen. D. zelf zei geen woord na de zitting van de raadkamer, die achter gesloten deuren plaatsvond.

“Vrij met enkelband”

Dat een hoofdverdachte in een recent opgestart moorddossier “vrij met een enkelband “ voor de raadkamer verschijnt, is hoogst uitzonderlijk. De beslissing van de raadkamer verlengt de aanhouding onder elektronisch toezicht met een maand, maar het parket kan nog in beroep gaan tegen de beslissing. Dan moet de Gentse kamer van inbeschuldigingstelling (KI) zich binnen de twee weken uitspreken over de verdere aanhouding en de manier waarop die uitgevoerd wordt. De verdediging gaat waarschijnlijk niet in beroep. “De beslissing van de raadkamer viel te verwachten. Er zijn vandaag geen wereldschokkende dingen gebeurd”, zegt Bickx.

Door de recente wetswijziging rond de verjaringstermijn voor moord, die van 20 naar 30 jaar gebracht werd, heeft het gerecht nog tot 12 november om de verdachte voor de rechter te brengen. “Mijn cliënt verleent alle medewerking aan het onderzoek. Er zijn nog heel veel zaken die verder onderzocht moeten worden”, zegt de advocaat. Donderdag vond de autopsie plaats op de overblijfselen van het slachtoffer, maar de verdediging en het parket geven daarover geen details.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen